URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2022, 10:00

Separarea e soluția! Orădenii care nu colectează selectiv deșeurile riscă să rămână cu pubelele pline

Separarea e soluția! Orădenii care nu colectează selectiv deșeurile riscă să rămână cu pubelele pline NU AMESTECAȚI! Când văd că deșeurile reciclabile au fost „contaminate” cu resturi vegetale sau reziduale, muncitorii RER Vest pot refuza colectarea lor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremurile în care orădenii puteau arunca gunoaiele oricum au apus. Fără a fi un moft, colectarea separată a deșeurilor este esențială într-o societate modernă, pentru reducerea cantităților de mizerii care ajung abandonate la groapa de gunoi și pentru conservarea resurselor planetei.

Tocmai de aceea, muncitorii RER Vest sunt nevoiți uneori să refuze colectarea deșeurilor, dacă observă că nu au fost colectate separat. Așadar, dacă rămân cu sacii plini sau cu pubelele negolite în fața casei, orădenii ar trebui să-și revizuiască obiceiurile.

În 4 fracții

O obligație prevăzută de normele europene, legile românești și regulamentul local de salubrizare, colectarea separată a deșeurilor presupune aruncarea resturilor în recipiente diferite, în funcție de categoria lor.

În Oradea, colectarea se face în 4 fracții: sticlele se aruncă în pubelele verzi de la blocuri sau în platformele modulare din oraș, plasticul, metalele, hârtiile și cartoanele se aruncă în sacii galbeni sau în containerele de aceeași culoare, resturile biodegradabile (coji de fructe și legume, frunze, coji de ouă și de pâine etc.) trebuie să ajungă în pubelele de culoare maro, iar mizeriile care nu pot fi valorificate - în pubelele negre, destinate fracției reziduale.

Dacă nu respectă regulile colectării, orădenii riscă să primească avertismente sau amenzi de la Poliția Locală, așa cum, de altfel, anul acesta sute de orădeni și asociații de proprietari au pățit-o.

Ridicare refuzată

Chiar dacă scapă fără sancțiuni, orădenii se pot pricopsi cu o altă „pedeapsă”: deșeurile rămân la limita proprietății. „Dacă te-ai trezit cu pubela sau sacii de gunoi neridicați, cel mai probabil nu ai colectat selectiv. Pentru a putea presta un serviciu de calitate, dar și pentru a avea grijă de comunitatea noastră și de mediul înconjurător, vrem să eliminăm cât mai mult contaminarea deșeurilor pe care le ridicăm”, este mesajul pe care compania de salubritate RER Vest îl transmite orădenilor.

De fiecare dată când ridică pubelele sau sacii în care orădenii aruncă reciclabile, muncitorii RER Vest verifică, cel puțin la suprafață, pentru a vedea dacă aceste resturi nu au fost amestecate cu altele, care le-ar putea compromite transformarea în noi materii prime. „Dacă observă urmă de resturi menajere sau biodegradabile, pot să refuze golirea pubelei. Am avut cazuri de clienți nemulțumiți, însă trebuie să începem impunerea unor reguli simple de undeva”, spune Laura Dărăban, responsabil comunicare în cadrul RER Vest.

Posibilitatea neridicării deșeurilor, în cazul colectării neconforme, este prevăzută de contractul de salubritate încheiat de orădeni cu firma RER Vest și aprobat de Consiliul Local Oradea.

Selectiv e mai ieftin!

Ce pot face orădenii care rămân cu deșeurile reciclabile în fața porții? Fie le colectează separat corect, fie le aruncă în fracția reziduală. Asta, însă, va genera costuri mai mari în factura de salubritate.

Tocmai pentru a stimula colectarea separată, RER Vest practică tarife diferite pentru fiecare fracție de deșeuri, cele mai ieftine fiind resturile reciclabile, iar cele mai scumpe cele reziduale. Probabil diferența de costuri îi face pe unii cetățeni să arunce în sacul galben ce vine la rând, sperând că, astfel, vor plăti cât mai puțin. Dar, până la urmă, zgârcitul mai mult păgubește...


CUM COLECTĂM?

Ghid de colectare separată

Operatorul de salubritate RER Vest a făcut și un ghid pentru colectare, prin care informează care e locul fiecărui tip de deșeu și care se găsește pe site-ul companiei, www.rervest.ro.

În sacii galbeni sau pubelele destinate reciclabilelor se aruncă: pungi și sacoșe; recipiente de detergenți, săpun lichid, șampon etc.; PET-uri; doze de băuturi, cutii de aluminiu, capace de aluminiu; cutii de lapte și iaurt; hârtii și tipărituri; ambalaje din carton (pliate).

În pubelele maro se aruncă resturi de fructe și de legume proaspete sau gătite; resturi de pâine și cereale; zaț de cafea, resturi de ceai; păr și blană; coji de ouă, nucă; rumeguș, fân, paie; resturi vegetale din curte; plante de casă.

Deșeurile reziduale, care se aruncă în pubelele negre, sunt: ouă întregi, grăsimi animale, excremente ale animalelor, scutece și tampoane, conținutul sacului de aspirator, mucuri de țigară, veselă din porțelan.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ipocrizia rer&primarie nu se termina
Daca va fi votata ceva lege si sa apara in monitorul oficial atunci da, dar pana atunci gunoierii sunt cei calificati sa faca selectarea ,din partea primariei se sustine aceasta ipocrizie pentru transferul lucrului de la gunoieri la cetateni si se mai spune ca e mai ieftin!!!
Postat 10 Octombrie 2022, 14:45 de User anonimizat
Cu infrastructura de colectare cum ramane?
De ce suntem fortati sa atingem cu mana pubelele/tomberoanele? Luati ca exenplu pubelele maro din tarcuri. Nu poti sa arunci gunoiul in ele decat daca le ridici capacul cu mana. Cum va puteti imagina ca cineva o sa faca asta? Le-ati vazut cat sunt mizerabile? Cat despre sistemul de deschidere cu pedala al tomberoanelor, mai e vreunul care functioneaza? Ca la tarcul aferent asociatiei noastre de proprietari au cedat demult.
Postat 09 Septembrie 2022, 19:38 de v0id
Foarte bine
Problema e ca Oradea e napadita de vinituri care nici macar nu aveau contract de salubritate in satele lor, cu aștia va mai greu. La fel cu progeniturile celor mutati la oras acum 20-30-40 de ani, care inca mai au de lucrat la mentalitate..
Postat 08 Septembrie 2022, 10:21 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON