URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2022, 09:55

Oradea ieri, Oradea azi: Călătoria cu tramvaiul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1964. Transport cu autoservire

În anii 1960, orădenii se puteau deplasa prin oraș cu transportul public deservit de mai multe linii de tramvai și de autobuz. Ele acopereau o mare parte a urbei, însă existau probleme din cauza infrastructurii proaste, a uzurii vehiculelor și a nerespectării graficelor de circulație. Atunci, numărul mediu al călătorilor pe tramvaie ajungea la 120.000 pe zi, care își plăteau călătoriile cu bilete și abonamente.

În aceeași perioadă, autoservirea își făcea loc în tot mai multe domenii de activitate și tot atunci s-a testat și autotaxarea în vehiculele de transport public din București și Timișoara și era considerată o soluție de eficientizare a folosirii acestora. Biletele se procurau încă de la taxatorii care se plimbau prin tramvaie și autobuze și rupeau bilete celor urcați.

Primele aparate de autotaxare au fost instalate în 1964 pe tramvaiele liniei 2, iar procedura era descrisă în ziarul Crișana: „Pe masa taxatorului va fi instalat un aparat de autotaxare, iar alături biletele. După introducerea sumei necesare, călătorul își va lua singur biletul”. În perspectivă era prevăzut ca aparatul să aibă și un dispozitiv pentru perforarea biletelor și a abonamentelor.

2022. Mai multe metode de plată

Sistemul autotaxării s-a extins, iar în timp au apărut și chioșcurile pentru vânzarea biletelor și abonamentelor. Tramvaiele și autobuzele nu au mai avut taxatori și nici aparate de încasat, ci doar perforatoare pentru bilete. Sistemul a funcționat până în anul 2004, când perforarea biletelor a fost înlocuită cu imprimarea lor cu data, ora, linia și numărul vehiculului pe care erau folosite.

Schimbarea tehnologiilor a continuat să modifice modul în care se plătesc și se folosesc biletele de călătorie. În anul 2013, abonamentele pe hârtie au fost înlocuite cu cele încărcate pe carduri, ele fiind validate la fiecare urcare în vehicul în fața unor aparate anume montate. Biletele pe hârtie cu două călătorii se vând și azi la chioșcuri, dar există și alte posibilități.

Călătorii pot achiziționa câte o călătorie fie prin SMS trimis de pe telefonul mobil, fie prin plata cu cardul bancar la POS-urile montate în toate tramvaiele și autobuzele. Mesajul de confirmare sau bonul fiscal ține loc de bilet. Prețurile biletelor și abonamentelor diferă în funcție de linii, cele urbane fiind diferite și mai ieftine decât cele din zona metropolitană, variind de la 3 la 10 lei călătoria. Abonamentele se pot face pentru oraș, pentru zona metropolitană sau combinat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON