URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 02 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria vrea să înlocuiască actualul sistem al parcărilor de domiciliu, imperfect, cu unul catastrofal, care va crea în mod cert haos. Adică să nu mai aibă fiecare orădean locul lui, ci să existe un abonament în baza căruia omul să vâneze locurile rămase libere când vine de la serviciu.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
06 August 2022, 09:55

Oradea ieri, Oradea azi: Călătoria cu tramvaiul (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1964. Transport cu autoservire

În anii 1960, orădenii se puteau deplasa prin oraș cu transportul public deservit de mai multe linii de tramvai și de autobuz. Ele acopereau o mare parte a urbei, însă existau probleme din cauza infrastructurii proaste, a uzurii vehiculelor și a nerespectării graficelor de circulație. Atunci, numărul mediu al călătorilor pe tramvaie ajungea la 120.000 pe zi, care își plăteau călătoriile cu bilete și abonamente.

În aceeași perioadă, autoservirea își făcea loc în tot mai multe domenii de activitate și tot atunci s-a testat și autotaxarea în vehiculele de transport public din București și Timișoara și era considerată o soluție de eficientizare a folosirii acestora. Biletele se procurau încă de la taxatorii care se plimbau prin tramvaie și autobuze și rupeau bilete celor urcați.

Primele aparate de autotaxare au fost instalate în 1964 pe tramvaiele liniei 2, iar procedura era descrisă în ziarul Crișana: „Pe masa taxatorului va fi instalat un aparat de autotaxare, iar alături biletele. După introducerea sumei necesare, călătorul își va lua singur biletul”. În perspectivă era prevăzut ca aparatul să aibă și un dispozitiv pentru perforarea biletelor și a abonamentelor.

2022. Mai multe metode de plată

Sistemul autotaxării s-a extins, iar în timp au apărut și chioșcurile pentru vânzarea biletelor și abonamentelor. Tramvaiele și autobuzele nu au mai avut taxatori și nici aparate de încasat, ci doar perforatoare pentru bilete. Sistemul a funcționat până în anul 2004, când perforarea biletelor a fost înlocuită cu imprimarea lor cu data, ora, linia și numărul vehiculului pe care erau folosite.

Schimbarea tehnologiilor a continuat să modifice modul în care se plătesc și se folosesc biletele de călătorie. În anul 2013, abonamentele pe hârtie au fost înlocuite cu cele încărcate pe carduri, ele fiind validate la fiecare urcare în vehicul în fața unor aparate anume montate. Biletele pe hârtie cu două călătorii se vând și azi la chioșcuri, dar există și alte posibilități.

Călătorii pot achiziționa câte o călătorie fie prin SMS trimis de pe telefonul mobil, fie prin plata cu cardul bancar la POS-urile montate în toate tramvaiele și autobuzele. Mesajul de confirmare sau bonul fiscal ține loc de bilet. Prețurile biletelor și abonamentelor diferă în funcție de linii, cele urbane fiind diferite și mai ieftine decât cele din zona metropolitană, variind de la 3 la 10 lei călătoria. Abonamentele se pot face pentru oraș, pentru zona metropolitană sau combinat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON