URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 August 2022, 17:00

Cum economisim apa?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vară de vară, oamenii își aduc aminte că apa este o resursă epuizabilă. Din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, în România scad rezervele de apă, în acest an chiar drastic, iar autoritățile lansează, pe bună dreptate, apeluri pentru combaterea risipei de apă.

Specialiștii fac și recomandări pentru populație, învățând oamenii cum să consume cât mai puțină apă. Chiar dacă robinetele lor nu au fost restricționate, orădenii ar trebui să țină cont de sfaturi.

Cel mai important pas este să evitați risipa: apa nu trebuie să curgă inutil la robinet. Când spălați vase, e bine să colectați apa în chiuvetă până le curățați pe toate, iar apoi să porniți robinetul doar pentru a le clăti. Dacă trebuie să așteptați ca apa să se încălzească sau să se răcească, ar trebui să aveți mereu un vas la îndemână (stropitoare, ceainic, carafă etc.), pentru a colecta cantitatea aparent inutilă. Poate fi folosită la prepararea cafelei sau pentru udatul plantelor.

De asemenea, se recomandă și ca fructele și legumele să nu fie spălate sub jet, ci tot în chiuveta umplută cu o cantitate rezonabilă de apă. Nu doar veți economisi apă, ci le veți curăța mai bine!

Dacă aveți posibilitatea, colectați apa de ploaie în găleți sau alte recipiente. O puteți refolosi la sarcini casnice (de exemplu, la spălatul pe jos în locuință) ori tot pentru hidratarea florilor. 

Alte recomandări sunt înlocuirea capului de duș normal cu unul economic, dotat cu aerator care contribuie la un debit puternic, folosirea mașinii de spălat rufe sau a celei pentru vase doar când s-a umplut și, pentru cei și mai eco-responsabili, montarea unui rezervor de WC cu lavoar încorporat, astfel încât apa folosită la spălatul mâinilor să fie „utilizată” la maximum.

Nu în ultimul rând, sunt de preferat dușurile de 4-5 minute, în locul băilor, iar atunci când vă spălați doar pe mâini sau pe dinți, nu lăsați apa să curgă în van.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Încă două variante. Chiar trei.
1. Să nu mai spălăm gunoaiele/deșeurile pe care le aruncăm. Consumăm și apă și o și plătim. Efectiv ne batem joc. 2. Să nu se mai ude spațiile verzi cu apă din rețeaua potabilă. Să se ia din Criș, cu cisterna. La fel pt "minunata" cale de tramvai înierbată. 3. Limitarea consumului de mc de apă de persoană/lună și ce se depășește să se plătească de 5-10 ori mai mult. Adică pui 5 mc de persoană/lună (oricum nu se consumă atât) și ce se depășește se plătește multiplicat. Vă rugăm să ne spuneți și sursele unde apar aceste recomandări și care sunt specialiștii.
Postat 05 August 2022, 01:49 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON