URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
04 August 2022, 17:00

Cum economisim apa?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vară de vară, oamenii își aduc aminte că apa este o resursă epuizabilă. Din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, în România scad rezervele de apă, în acest an chiar drastic, iar autoritățile lansează, pe bună dreptate, apeluri pentru combaterea risipei de apă.

Specialiștii fac și recomandări pentru populație, învățând oamenii cum să consume cât mai puțină apă. Chiar dacă robinetele lor nu au fost restricționate, orădenii ar trebui să țină cont de sfaturi.

Cel mai important pas este să evitați risipa: apa nu trebuie să curgă inutil la robinet. Când spălați vase, e bine să colectați apa în chiuvetă până le curățați pe toate, iar apoi să porniți robinetul doar pentru a le clăti. Dacă trebuie să așteptați ca apa să se încălzească sau să se răcească, ar trebui să aveți mereu un vas la îndemână (stropitoare, ceainic, carafă etc.), pentru a colecta cantitatea aparent inutilă. Poate fi folosită la prepararea cafelei sau pentru udatul plantelor.

De asemenea, se recomandă și ca fructele și legumele să nu fie spălate sub jet, ci tot în chiuveta umplută cu o cantitate rezonabilă de apă. Nu doar veți economisi apă, ci le veți curăța mai bine!

Dacă aveți posibilitatea, colectați apa de ploaie în găleți sau alte recipiente. O puteți refolosi la sarcini casnice (de exemplu, la spălatul pe jos în locuință) ori tot pentru hidratarea florilor. 

Alte recomandări sunt înlocuirea capului de duș normal cu unul economic, dotat cu aerator care contribuie la un debit puternic, folosirea mașinii de spălat rufe sau a celei pentru vase doar când s-a umplut și, pentru cei și mai eco-responsabili, montarea unui rezervor de WC cu lavoar încorporat, astfel încât apa folosită la spălatul mâinilor să fie „utilizată” la maximum.

Nu în ultimul rând, sunt de preferat dușurile de 4-5 minute, în locul băilor, iar atunci când vă spălați doar pe mâini sau pe dinți, nu lăsați apa să curgă în van.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Încă două variante. Chiar trei.
1. Să nu mai spălăm gunoaiele/deșeurile pe care le aruncăm. Consumăm și apă și o și plătim. Efectiv ne batem joc. 2. Să nu se mai ude spațiile verzi cu apă din rețeaua potabilă. Să se ia din Criș, cu cisterna. La fel pt "minunata" cale de tramvai înierbată. 3. Limitarea consumului de mc de apă de persoană/lună și ce se depășește să se plătească de 5-10 ori mai mult. Adică pui 5 mc de persoană/lună (oricum nu se consumă atât) și ce se depășește se plătește multiplicat. Vă rugăm să ne spuneți și sursele unde apar aceste recomandări și care sunt specialiștii.
Postat 05 August 2022, 01:49 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON