URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
04 August 2022, 17:00

Cum economisim apa?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vară de vară, oamenii își aduc aminte că apa este o resursă epuizabilă. Din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, în România scad rezervele de apă, în acest an chiar drastic, iar autoritățile lansează, pe bună dreptate, apeluri pentru combaterea risipei de apă.

Specialiștii fac și recomandări pentru populație, învățând oamenii cum să consume cât mai puțină apă. Chiar dacă robinetele lor nu au fost restricționate, orădenii ar trebui să țină cont de sfaturi.

Cel mai important pas este să evitați risipa: apa nu trebuie să curgă inutil la robinet. Când spălați vase, e bine să colectați apa în chiuvetă până le curățați pe toate, iar apoi să porniți robinetul doar pentru a le clăti. Dacă trebuie să așteptați ca apa să se încălzească sau să se răcească, ar trebui să aveți mereu un vas la îndemână (stropitoare, ceainic, carafă etc.), pentru a colecta cantitatea aparent inutilă. Poate fi folosită la prepararea cafelei sau pentru udatul plantelor.

De asemenea, se recomandă și ca fructele și legumele să nu fie spălate sub jet, ci tot în chiuveta umplută cu o cantitate rezonabilă de apă. Nu doar veți economisi apă, ci le veți curăța mai bine!

Dacă aveți posibilitatea, colectați apa de ploaie în găleți sau alte recipiente. O puteți refolosi la sarcini casnice (de exemplu, la spălatul pe jos în locuință) ori tot pentru hidratarea florilor. 

Alte recomandări sunt înlocuirea capului de duș normal cu unul economic, dotat cu aerator care contribuie la un debit puternic, folosirea mașinii de spălat rufe sau a celei pentru vase doar când s-a umplut și, pentru cei și mai eco-responsabili, montarea unui rezervor de WC cu lavoar încorporat, astfel încât apa folosită la spălatul mâinilor să fie „utilizată” la maximum.

Nu în ultimul rând, sunt de preferat dușurile de 4-5 minute, în locul băilor, iar atunci când vă spălați doar pe mâini sau pe dinți, nu lăsați apa să curgă în van.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Încă două variante. Chiar trei.
1. Să nu mai spălăm gunoaiele/deșeurile pe care le aruncăm. Consumăm și apă și o și plătim. Efectiv ne batem joc. 2. Să nu se mai ude spațiile verzi cu apă din rețeaua potabilă. Să se ia din Criș, cu cisterna. La fel pt "minunata" cale de tramvai înierbată. 3. Limitarea consumului de mc de apă de persoană/lună și ce se depășește să se plătească de 5-10 ori mai mult. Adică pui 5 mc de persoană/lună (oricum nu se consumă atât) și ce se depășește se plătește multiplicat. Vă rugăm să ne spuneți și sursele unde apar aceste recomandări și care sunt specialiștii.
Postat 05 August 2022, 01:49 de Dinu29
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON