URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2022, 17:12

Seceta, tot mai problematică în Bihor. Autoritățile au luat primele măsuri de restricționare a apei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au determinat autoritățile să aplice, în premieră pentru această vară, inclusiv în Bihor, măsuri de restricționare a apei. Potrivit unui comunicat transmis marți de ABA Crișuri, instituția aplică așa-numitul plan de secetă (Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare), menit să prevină situații critice în asigurarea cerinţei de apă a populaţiei.

Mai multe ferme, amenajări piscicole și păstrăvării din bazinul Crișurilor au acum debitele reduse de către ABA Crișuri. În județul Bihor, sunt afectate stația de potabilizare din localitatea Suplacu de Barcău, respectiv o livadă și o fermă legumicolă din localitatea Chișlaz. Mai multe restricții sunt în județul Sălaj (amenajare piscicolă din localitatea Ip, păstrăvărie din localitatea Tusa, microfermă din localitatea Valcăul de Jos), iar măsuri similare s-au aplicat și pentru alimentarea cu apă din localitatea Brad-Crișcior, jud. Hunedoara.

Potrivit Ancăi Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crișuri, aceste măsuri înseamnă că la respectivele ferme și stații, debitul de apă asigurat de ABA este redus, astfel încât cursul de apă să fie cât mai puțin afectat. „Pentru fiecare utilizator în parte se aplică restricția în funcție de gravitate. Pe Barcău și pe Crișul Alb se restricționează volumul de apă pe care consumatorii respectivi îl pot folosi, stabilindu-se pentru fiecare în parte cantitatea”, a declarat Mihociu, pentru BIHOREANUL.

Totodată, în Bihor sunt mai multe localități unde operatorii restricționează și furnizarea apei către populație, de regulă pe timpul nopții. Potrivit ABA, în această situație sunt orașul Săcueni și comunele Tarcea și Remetea. În spațiul hidrografic al Crișurilor, măsuri similare sunt în comuna Bocsig (județul Arad) și comuna Buceș (jud. Hunedoara).

Îngrijorător este și că 16 stații hidrometrice sunt „pe sec”. Potrivit ABA Crișuri, fenomenul s-a înregistrat în Bihor la stațiile de pe râul Topa din Vârciorog, Valea Nouă din Husasău de Tinca, Valea Chijic din satul Copăcecl, Tășad din Oșorhei și Valea Fânațelor din Sărsig. Celelalte stații unde cursurile de apă au secat sunt în județele Arad și Satu Mare.

Singura veste bună este că lacurile de acumulare din Bihor sunt pline mai mult de jumătate. „În prezent, în bazinul hidrografic Crișuri, coeficientul de umplere în principalele acumulări se prezintă astfel: Drăgan (jud. Cluj) 72,5%, Lugașu (jud. Bihor) 95%, Tileagd (jud. Bihor) 70,6%, Săcuieu (jud. Cluj) 71,4%, Suplacu de Barcău (jud. Bihor) 69,5% și Tauț  (jud. Arad) 49%”, a transmis ABA Crișuri.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a făcut un apel la responsabilitate socială și le cere cetățenilor să folosească rațional resursele de apă și să le economisească pe cât posibil.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON