URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Iulie 2022, 17:12

Seceta, tot mai problematică în Bihor. Autoritățile au luat primele măsuri de restricționare a apei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor au determinat autoritățile să aplice, în premieră pentru această vară, inclusiv în Bihor, măsuri de restricționare a apei. Potrivit unui comunicat transmis marți de ABA Crișuri, instituția aplică așa-numitul plan de secetă (Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare), menit să prevină situații critice în asigurarea cerinţei de apă a populaţiei.

Mai multe ferme, amenajări piscicole și păstrăvării din bazinul Crișurilor au acum debitele reduse de către ABA Crișuri. În județul Bihor, sunt afectate stația de potabilizare din localitatea Suplacu de Barcău, respectiv o livadă și o fermă legumicolă din localitatea Chișlaz. Mai multe restricții sunt în județul Sălaj (amenajare piscicolă din localitatea Ip, păstrăvărie din localitatea Tusa, microfermă din localitatea Valcăul de Jos), iar măsuri similare s-au aplicat și pentru alimentarea cu apă din localitatea Brad-Crișcior, jud. Hunedoara.

Potrivit Ancăi Mihociu, purtătoarea de cuvânt a ABA Crișuri, aceste măsuri înseamnă că la respectivele ferme și stații, debitul de apă asigurat de ABA este redus, astfel încât cursul de apă să fie cât mai puțin afectat. „Pentru fiecare utilizator în parte se aplică restricția în funcție de gravitate. Pe Barcău și pe Crișul Alb se restricționează volumul de apă pe care consumatorii respectivi îl pot folosi, stabilindu-se pentru fiecare în parte cantitatea”, a declarat Mihociu, pentru BIHOREANUL.

Totodată, în Bihor sunt mai multe localități unde operatorii restricționează și furnizarea apei către populație, de regulă pe timpul nopții. Potrivit ABA, în această situație sunt orașul Săcueni și comunele Tarcea și Remetea. În spațiul hidrografic al Crișurilor, măsuri similare sunt în comuna Bocsig (județul Arad) și comuna Buceș (jud. Hunedoara).

Îngrijorător este și că 16 stații hidrometrice sunt „pe sec”. Potrivit ABA Crișuri, fenomenul s-a înregistrat în Bihor la stațiile de pe râul Topa din Vârciorog, Valea Nouă din Husasău de Tinca, Valea Chijic din satul Copăcecl, Tășad din Oșorhei și Valea Fânațelor din Sărsig. Celelalte stații unde cursurile de apă au secat sunt în județele Arad și Satu Mare.

Singura veste bună este că lacurile de acumulare din Bihor sunt pline mai mult de jumătate. „În prezent, în bazinul hidrografic Crișuri, coeficientul de umplere în principalele acumulări se prezintă astfel: Drăgan (jud. Cluj) 72,5%, Lugașu (jud. Bihor) 95%, Tileagd (jud. Bihor) 70,6%, Săcuieu (jud. Cluj) 71,4%, Suplacu de Barcău (jud. Bihor) 69,5% și Tauț  (jud. Arad) 49%”, a transmis ABA Crișuri.

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a făcut un apel la responsabilitate socială și le cere cetățenilor să folosească rațional resursele de apă și să le economisească pe cât posibil.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON