URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2021, 21:00

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a iluminatului arhitectural din oraş (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1995. Primele cu iluminat

În începutul anilor 1990, clădirile din centrul Oradiei, publice şi private, se aflau într-o stare mediocră, nefiind renovate chiar de decenii.

Majoritatea faţadelor erau degradate şi, având în vedere că oraşul abia ieşise din perioada comunistă, în care s-au făcut economii drastice de energie electrică, nicio clădire nu avea iluminat arhitectural.

În 1994, Consiliul Local a demarat un proiect pilot de dotare cu astfel de echipamente pentru două clădiri care arătau mai bine: Palatul Primăriei şi Teatrul de Stat. Investiţia, la acea vreme în valoare de 40 de milioane de lei vechi, a inclus şi iluminarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii, presupunând montarea câtorva zeci de proiectoare şi becuri de 300 până în 1.500 W.

Scopul era "reliefarea detaliilor edificiilor", fiind necesară şi montarea de console de susţinere pentru corpurile de iluminat. Echipamentul era ales astfel încât să "deranjeze" faţadele cât mai puţin, iar becurile erau de dimensiuni mici, ca să ţină mai mult. Primăria a început să fie vizibilă şi noaptea începând din vara anului 1995, însă trei ani mai târziu faţadele au intrat în renovare.

Cu acea ocazie sistemul de iluminat a fost şi el modernizat.

2021. Centru strălucitor

Practica instalării de iluminat arhitectural s-a generalizat în timp, însă mai mult după anul 2011. Până atunci au mai fost restaurate doar câteva clădiri, precum Teatrul, Palatul Sztarill, biserica cu Lună şi biserica Szent László.

Creşterea numărului de faţade restaurate a implicat şi montarea de corpuri de iluminat, astfel încât detaliile baroce, neoclasice şi secession să fie vizibile după lăsarea serii. Restaurate în anii recenţi, clădirile din strada Republicii 11 şi 13 şi Palatele Stern, Moskovits şi Apollo de pe aceeaşi arteră, sunt vizibile în toate detaliile, graţie corpurilor de iluminat montate atât pe faţade, cât şi în pavaj.


(Foto: Ovi D. Pop)

La fel, clădiri precum fostul Spital al Mizericordienilor, Sinagoga Sion, Muzeul Ţării Crişurilor şi Templul Francmasoneriei sunt iluminate cu ajutorul lămpilor LED, în culori reci şi calde, în funcţie de faţade şi de detaliile pe care le scot în evidenţă.

În anul 2020, în urma pietonalizării străzii Aurel Lazăr, în faţa clădirilor a fost montat câte un şir de lămpi încrustate în pavaj, care însă le luminează doar în bare verticale în distanţe relativ egale. Renovate recent sau în curs de reabilitare, clădiri precum Palatul Rimanóczy de pe strada Republicii şi Palatul Primăriei vor beneficia de noi sisteme moderne de iluminat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON