URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2021, 14:00

Explorator în adâncuri: Acum 40 de ani, strungarul Dorel Borodan a fondat clubul Cristal, care continuă şi azi să pregătească speologii Bihorului (FOTO / VIDEO)

În urmă cu patru decenii, un tânăr aventurier, dornic să descopere secretele bine ascunse de Mama Natură în peşterile Bihorului, şi-a convins nişte prieteni să pună temelia unui club de speologie orădean, Cristal.

De-a lungul anilor, aici s-au pregătit numeroşi exploratori de peşteri şi cuceritori de stânci montane. "Eram tineri, ne plăcea muntele şi aventura. În plus, aşa ne distram noi în vremurile alea", rememorează "părintele" clubului, Dorel Borodan.

Pe cărările doamnei Marossy

Dorel Borodan (65 de ani) a prins drag de natură pe când era elev al Liceului Industrial Înfrăţirea. Se întâmpla în anii ’70, într-o perioadă în care tinerii nu aveau prea multe opţiuni de distracţie. "Am avut-o dirigintă pe doamna Anna Marossy (foto), care în fiecare sâmbătă şi duminică ne ducea în aplicaţie, în natură. În plus, chema cu noi alpinişti, schiori, speologi, de la care aflam multe", povesteşte bărbatul.

Anna Marossy

Reputată ecologistă şi profesoară de biologie, Anna Marossy (1931-2015) a educat generaţii de elevi în spiritul iubirii faţă de natură, arătându-le cât de minunată este aceasta şi de ce trebuie ocrotită. "Doamna era exigentă cu noi. Dar când ieşeam în natură era mai blândă, ne lăsa să mai bem un suc, o bere... Aşa evadam din strâmtoarea comunistă", rememorează Dorel.

Tovarăşi de scufundări

Reîntors acasă din armată, a început să frecventeze clubul de speologie Z al Muzeului Ţării Crişurilor, unde a făcut şi cursul de ghid montan. Totodată, angajat deja ca strungar la Înfrăţirea, a început să confecţioneze diverse echipamente pentru montaniarzi, aşa că a ajuns rapid cunoscut în breasla aventurierilor.  

Aşa l-a cunoscut Dorel Borodan pe cel care avea să devină curând cel mai harnic explorator al adâncimilor din Bihor, Halasi Gabor. S-au împrietenit rapid şi au început să cerceteze împreună peşteri din Bihor. "Făceam şi scufundări, dar fără butelie de oxigen şi fără costum, că n-aveam", îşi aminteşte bărbatul.

Primul costum de scafandru l-a cumpărat de la un coleg de întreprindere, care-l adusese pe-ascuns din Polonia, crezând că e un echipament de pescar. "Mi-a cerut mulţi bani pe el, dar m-am consultat cu Gabi şi l-am cumpărat. Aşa am ajuns oameni serioşi, aveam costum de scufundat", râde Dorel.

Mărturisiri în Styx

În noiembrie 1981, Borodan a înfiinţat un club de speologie, Cristal, în care a cooptat mai mulţi prieteni montaniarzi. Primul preşedinte a fost însă un inginer din întreprinderea în care lucra, Bogdan Tomescu, deoarece clubul era, de fapt, o secţie a Asociaţiei Sportive Înfrăţirea, căci pe-atunci nu se putea altfel.

Strungarul nu ştia că, de fapt, a pus temelia unui club trainic, care decenii la rând avea să pregătească speologi, dar şi să fie un furnizor de echipamente pentru montaniarzi din toată ţara. "Materiale foloseam de unde puteam: de la Înfrăţirea sau de la alte întreprinderi, unde lucrau alţi colegi de prin ţară. Ne descurcam cum puteam".

Membrii clubului Cristal au făcut explorări importante în Bihor, cartând peşteri pe care nimeni nu le explorase sau refăcând cartări în altele. Borodan şi Halasi, de pildă, au cartat împreună sifoane (pasaje de peşteră complet inundate) din Peştera Vadu Crişului, Cetăţile Ponorului, Izbândiş, Moara Dracului. "Am făcut două şcoli de scafandri şi mă antrenam în Felix. Intram în bazin chiar şi cu butelii de oxigen, deşi nu era voie. Noroc că nu mulţi ştiau ce-s alea", îşi aminteşte Dorel.

Speologii ştiau cât de importantă era munca lor, aşa că se străduiau să fie cât mai profesionişti. În 1983, au început să editeze şi o revistă, Styx, în care îşi detaliau cercetările. "Am tipărit-o clandestin, ferindu-ne de Securitate", zice Borodan.

Adâncurile au luat tribut

O tragedie a tăiat, însă, din elanul clubului. Pe 11 noiembrie 1984, Halasi a coborât singur în izbucul Izbândiş din Şuncuiuş (cel mai adânc din România -114 metri) şi n-a mai ieşit la suprafaţă! "Îmi e greu şi acum să mă gândesc la asta", recunoaşte fondatorul clubului. Nimeni n-a înţeles ce s-a întâmplat cu un speolog atât de experimentat...

Drama, din păcate, n-a fost unică. Nici un an mai târziu, pe 27 octombrie 1985, un alt membru Cristal, Ştefan Pop "Papi" a murit în sifonul din peştera Vadu Crişului, pentru că făcuse o greşeală elementară: s-a scufundat fără firul ghid, care-l putea îndruma spre suprafaţă. În acelaşi an, în al doilea număr din revista Styx, colegii au publicat, post-mortem, şi cercetările lui Halasi.

Borodan a renunţat atunci la scufundări. În schimb, devenit preşedintele clubului, a organizat, cu prietenul Adrian Paută, primul curs din Bihor de iniţiere speoalpină. "Atunci s-au format primii salvatori montani", spune strungarul. Tot atunci clubul a înfiinţat şi o secţie de alpinism. După ce şi-au pierdut prieteni în subteran, speologii s-au reorientat spre culmi...

La mulţi ani, Cristal!

La începutul anilor ’90, clubul a fost "reînviat" de cunoscutul speolog Viorel Lascu, care i-a mobilizat iar pe fondatorii Cristal, dar a atras şi tineri. Speoclubul continuă şi azi să recruteze şi să pregătească tineri speologi, fiind un punct de referinţă în speologia românească, iar recent a împlinit 40 de ani de activitate.

Ajuns la pensie, Dorel Borodan (foto jos) încă participă la întâlnirile membrilor.

"Acuma-s mai rare, de când cu pandemia", zice părintele clubului. Ce-l supără mai tare este, însă, că explorările de peşteri sunt şi ele tot mai puţine, fie pentru că accesul în peşteri este îngrădit, fie că nu mai sunt temerari dornici să le cerceteze. Aşa cum, în urmă cu patru decenii, se încumetau, plini de îndrăzneală, primii membrii din Cristal...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Felicitari Dorel Borodan!
d-l Dorel este un om de bun simt cum nu se mai gasesti azi decit rar. Ii doresc sanatate si pensie cit mai lunga! Felicitari pentru articol. Mi-a facut placere sa il citesc...
Postat 20 Decembrie 2021, 12:58 de TanarSiNelinistit
corecții
1) Clubul se întrunește în fiecare joi seara la sediul de pe str Independenței nr 2 etaj 1 și se organizează ieșiri în fiecare weekend. 2) Revista Styx nu avea de ce să fie publicată clandestin. 3) Clubul se putea înființa și în afara intreprinderii dar a fost mai convenabil așa. Mulțumim pentru articol. Tuns Daniel, membru SpeoCristal Oradea.
Postat 20 Decembrie 2021, 08:52 de danielll
Sanatate
A fost angajat petrom omv decebal, un om bun
Postat 19 Decembrie 2021, 22:27 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON