URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2021, 13:30

Licenţiată în economie şi arte, Roxana Vaşca răspunde de colectarea deşeurilor din Oradea: "Respectarea regulilor păstrează oraşul curat"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De când Primăria a început să controleze pubelele orădenilor, Roxana Vaşca, managerul departamentelor de salubrizare menajeră şi RFID în cadrul RER Vest, constată îmbunătăţiri, chiar dacă timide, în modul în care oamenii îşi aruncă gunoaiele. Semn că, în faţa amenzilor, unii încep să-şi revizuiască atitudinea...

Licenţiată în ştiinţe economice, dar şi în arte, domeniu pe care l-a studiat în străinătate, Roxana s-a alăturat echipei RER Vest în primăvară, după 11 ani în care a lucrat în sistemul bancar. După ce a răspuns de implementarea sistemului RFID (de monitorizare a frecvenţei cu care se goleşte fiecare pubelă, prin microcipuri), recent a preluat şi responsabilitatea colectării deşeurilor menajere.

Din birou sau de pe teren, managerul urmăreşte cu atenţie cum golesc colegii ei pubelele şi containerele clienţilor, dar şi ce conţin acestea. "Ţine de responsabilitatea fiecărui orădean în parte să îmbunătăţim gradul de colectare separată", spune ea. 

Selectiv e mai ieftin

- Respectă orădenii colectarea separată? 

- Colectarea separată impune un act de educaţie, pe care fiecare orădean este de aşteptat să şi-l asume. În Oradea, se realizează pe 3 fracţii – rezidual, biodegradabil şi reciclabil – la clienţii persoane fizice, agenţi economici şi instituţii publice, şi în 4 la asociaţiile de proprietari, unde se colectează separat şi sticla. În ultima perioadă, se resimte o uşoară îmbunătăţire a selecţiei deşeurilor biodegradabile, atât la persoanele fizice, cât şi la asociaţiile de locatari, concluzie creionată prin prisma controalelor efectuate de către Primăria Oradea, Eco Bihor, Poliţia Locală şi RER Vest. Calitatea colectării selective s-a îmbunătăţit cu 5% faţă de momentul de start al acestor controale, în urmă cu o lună. Adesea oamenii verificaţi spun, nemulţumiţi, că nici vecinii lor nu respectă regulile, dar cetăţenii trebuie să reţină că schimbarea porneşte de la fiecare dintre noi. Este important să avem un simţ civic consecvent. Respectarea regulilor păstrează un oraş mai curat şi o planetă mai puţin poluată, iar disciplina înseamnă să facem ce avem de făcut, chiar dacă nu vrem.

- Cum influenţează colectarea separată a deşeurilor costurile facturii de salubritate?

- Dacă se respectă selectarea, deşeul rezidual, care are preţul cel mai ridicat, se reduce, ca volum, la 10% din cantitatea anterioară selecţiei. 

- Care este cea mai "curată" fracţie, cea pentru deşeuri reciclabile ori cea pentru biodeşeuri?

- Cea de deşeuri reciclabile, unde aproximativ 70% sunt corect selectate, în cazul clienţilor de la case.

Monitorizare non-stop

- Există un mit care circulă frecvent şi care spune că degeaba separă orădenii deşeurile, pentru că muncitorii RER Vest le amestecă în utilaje. Ce le răspundeţi celor care cred asta?

- La baza RER Vest localizată pe strada Matei Corvin există montat un ecran TV care redă în fiecare secundă planificarea auto din ziua curentă, organizată pe tipuri de deşeuri. Concret, dimineaţa, fiecare şofer trece printr-un fel de sistem de check-in: identifică pe ecran traseul pe care va merge în ziua respectivă, tipul de deşeu planificat să-l ridice, maşina care îi este repartizată şi echipajul care îl însoţeşte. Apoi verifică funcţionalitatea sistemului de citire RFID de pe maşina cu care urmează să iasă pe traseu prin scanarea unei cartele în faţa antenelor care citesc microcipurile. Dacă sistemul este funcţional, primeşte un SMS pe telefon care îl informează că poate porni, iar pe ecran apare validarea cu verde. Abia după validare, echipajul porneşte pe traseul de colectare. 

Într-o aplicaţie pe care RER Vest o utilizează, se văd toate pubelele golite de utilajul respectiv. În orice moment, putem vedea ce tip de deşeu s-a colectat, de la orice adresă, inclusiv momentul exact. Aplicaţia ne semnalizează orice anomalie, de exemplu dacă s-au făcut ridicări de pubele reziduale în timpul unui traseu pentru biodeşeuri. Regulile sunt foarte clare pentru toţi colegii noştri, iar sistemul pe care îl folosim este unul care ne arată instant, la orice adresă, tipul de deşeu colectat şi momentul exact. 

- Poate sistemul implementat de RER Vest să dea greş, să "citească" pubele care nu sunt golite?

- Nu. Sistemul RFID citeşte pubelele în momentul în care sunt ridicate şi golite de către echipele noastre, nu şi dacă utilajul trece pe lângă ele. 

- Mai întâlniţi în oraş pubele fără microcip? Ce se întâmplă cu ele?

- Da, mai întâlnim şi le ridicăm, pentru că RER Vest trebuie să golească exclusiv pubelele cu tag, adică microcip. 

- Cât de mulţi orădeni au renunţat la sacii pentru reciclabile, în favoarea pubelelor?

- În jur de 2.750 de gospodării. 

Responsabilizare cu amenzi

- Deocamdată, regula "plăteşti cât arunci" se aplică doar orădenilor de la case, în timp ce la blocuri Primăria a amânat implementarea. Va funcţiona acest sistem la asociaţii?

- Avem 11 asociaţii care au implementat deja regula "plăteşti cât arunci" şi unde sistemul funcţionează. Până acum, nici una dintre ele nu a reclamat probleme.

- În tot oraşul, în jurul ţarcurilor, se pot vedea saci cu gunoaie aruncaţi clandestin. Cum credeţi că poate fi stopat aceste fenomen nedorit?

- Prin educaţie şi responsabilizare civică, stimulată de amenzi. Întâlnim frecvent şi ţarcuri unde gunoaiele sunt aruncate în interior, pe jos, şi care se umplu de la o zi la alta, dovadă că nici nu sunt bine dimensionate. 

- Cum pot orădenii de la case să arunce, corect şi legal, sticlele?

- În momentul de faţă, soluţia pe care o au este la centrele de colectare separată din oraş. RER Vest preia gratuit 12 tipuri de deşeuri, inclusiv sticla de geam, borcane sau recipiente din sticlă, la platformele de colectare de pe străzile Thurzo Sandor şi Uzinelor. De asemenea, în oraş mai există 11 platforme modulare, care conţin şi recipiente pentru sticle.

- RER Vest colectează deşeurile şi în 25 de comune din jurul Oradiei. Ce aţi constatat acolo, se respectă colectarea separată?

- Calitatea deşeurilor colectate separat aici s-a îmbunătăţit considerabil. Ce trebuie să facă cetăţenii din aceste comune este respectarea volumului recipientului în care colectează şi să nu mai depoziteze deşeuri pe lângă pubele. Cei cărora nu le este suficientă pubela de 60 litri au posibilitatea să o schimbe cu una de 120 sau de 240 litri, evitând astfel să rămână cu deşeurile suplimentare neridicate. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Alo gara
Da ce ar fi sa va civilizati si sa selectati responsabil?? Va doare cotul, mintea, nu aveti minte sau ce??? Mama dracului de hoarde ce sunteti, la munca ma nu la intins mana
Postat 27 Noiembrie 2021, 01:18 de Sandu2100
Licenţiată în ştiinţe economice, dar şi în arte...
...+ 11 ani in sistemul bancar. Experta in RFID. Reportera,cazuta in admiratie, a omis sa ne traduca termenul , Radio-frequency identification , aka cipul mult asteptat. Toata aceasta educatie inalta, dimpreuna cu mintile scelerate ale celor care au fost pusi sa gindeasca inaintea ei (deducem ca d-na si-a gasit recent vocatia ca angajat rer, dupa 8 ani de studii si 11 de economist in banca) , au condus la imaginile elocvente din poza 2, gramezi de saci menajeri al caror parcurs natural de la detinator la colector a fost curmat brutal de aceste minuni ale inteligentei umane: tarcuri blindate, panouri fotovoltaice, usi de acces cu cartela, lacate. Toate astea pentru ergonomia oradeanului si defluirea cit mai eficace a gunoiului. Cu girul primarilor atomici,care nu locuiesc in oradea. Cu deturnarea efectivelor politiei locale ,care scormoneste in gunoaie,in loc sa patruleze strazile si sa asigura linistea si ordinea publica. Ca si consecinta directa, problema cersetorilor orasului a fost pasata oradenilor,precum spatiile verzi si alte netrebnicii [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/politia-locala-oradea-cere-sprijinul-cetatenilor-pentru-reducerea-numarului-de-cersetori-167603.html ] dupa ce,in prealabil ,un alt ginditor de geniu a rezolvat in felul lui problema: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/birta-si-cersetorii-ce-solutie-a-gasit-primarul-din-oradea-ca-sa-i-alunge-pe-oamenii-strazii-din-fata-garii-166534.html ]
Postat 26 Noiembrie 2021, 21:15 de excalibur
Actul de educatie
Ce sa facem doamna, asa e, suntem needucați. Dacă am fi studiat sau sa fi lucrat in străinătate (vest) cu toții, alta era situația, nu?!
Postat 26 Noiembrie 2021, 19:59 de User anonimizat
Marea fraiereala
Sustinerea marii fraiereli prin contracte impuse fara consultarea cetatenilor privind aspectul ca dupa semnarea contractului devin gunoieri vountari si mai si platesc mai mult pentru asta!!!
Postat 26 Noiembrie 2021, 19:37 de User anonimizat
"Prin educaţie şi responsabilizare civică, stimulată de amenzi"
Asa sa v-ajute D-zo...Urmeaza deportarea,confiscarea averii si damnatio memoriae.
Postat 26 Noiembrie 2021, 18:14 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON