URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2021, 08:01

Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO)

Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO) HOTEL DE VIP-URI. Graţie standardelor înalte pe care le îndeplinea, Hotelul Weiszlovits a făcut parte din faimoasa reţea Ritz şi a găzduit adevărate VIP-uri ale vremii, precum Regele Carol al II-lea, Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, George Enescu sau poetul indian Rabindranath Tagore. Astăzi, este o ruină distrusă nu doar de timp, ci şi de răufăcători, care au furat elementele de feronerie Art Nouveau din poarta clădirii
Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO) foto: Ramona Novicov
Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO) foto: Ramona Novicov
Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO) sursa foto: "Memoria caselor", Liviu Borcea
Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO) sursa foto: "Memoria caselor", Liviu Borcea
Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO) sursa foto: Facebook, Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe
Hotel prădat: Emblematicul Hotel Parc din Oradea zace părăginit şi jefuit de elemente unice care îl decorau (FOTO) sursa foto: Facebook, Többarcú Nagyvárad / Oradea cu mai multe feţe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea şi-a căpătat faima unui oraş în care clădirile monument strălucesc, dar nu toate bijuteriile arhitecturale ale urbei au parte de această soartă. Pe Corso, la intersecţia cu noua stradă pietonală Aurel Lazăr, fostul Hotel Parc lasă impresia că se va degrada până la dispariţia definitivă.

Lucrările de reabilitare pornite anul trecut s-au oprit brusc şi, de parcă aspectul de dărăpănătură nu ar fi destul, clădirea a fost şi prădată de hoţi.

Hotel Art Nouveau

Pe locul Hotelului Parc, în secolul 18, contele Samuel Teleki a ridicat palatul baroc Bethlen. În timpul epidemiei de holeră, însă, palatul a fost dărâmat aproape integral, iar locul a renăscut la începutul secolului 20, când a fost cumpărat de familia de evrei Weiszlovits. Fraţii Emil şi Gyula au reconstruit clădirea şi au transformat încăperile de la parter în spaţii comerciale, iar pe cele de la etaj într-un hotel modern.

La parter, s-a mutat şi Concordia, firma de pompe funebre întemeiată de bunicul lor, Adolf, care a adus prosperitatea familiei: în timpul epidemiei, când autorităţile au avut mari probleme cu înhumarea decedaţilor, afacerea a dat lovitura...

Proiect al arhitectului Czoczek Alajos, Hotelul Weiszlovits a fost inaugurat în 1915, beneficiind de un decor de lux care în Oradea nu mai era egalat. Presa vremii scria că e "amenajat cu 60 de camere frumoase, confortabile, dotate cu apă curentă, reţea electrică, încălzire centrală şi confort modern". În plus, hotelul avea grajd, garaj pentru automobile şi o impresionantă grădină interioară cu un mic castel. 

Decorat cu covoare orientale şi vaze aduse de Gyula chiar din India, hotelul impresiona în primul rând prin piesele de feronerie, tâmplărie, vitralii, oglinzi şi stucaturi, toate în stil Art Nouveau. 

Alt proprietar 

În ultimele decenii, după lunga pauză comunistă, Hotelul Parc a schimbat proprietarii, dar nu şi aspectul de ruină. Abia în 2017, Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor a reuşit să convingă proprietarii de la parter şi etaj să se pună de-acord pentru reabilitarea clădirii, dar şantierul a început propriu-zis în ianuarie 2020. Firma orădeană Rest Residence, ce deţinea etajul, a angajat un constructor care trebuia să încheie lucrările până în decembrie 2020. Din cauza pandemiei, autorizaţia a fost prelungită până în ianuarie 2023. 

"S-au făcut lucrările de consolidare, la parter s-au montat vitrinele noi. Urma să se facă reabilitarea etajului, a faţadelor şi a învelitorii", spune arhitectul Emődi Tamás (foto), care a semnat proiectul. Şantierul s-a oprit, însă, pentru că vechiul proprietar al hotelului a vândut clădirea. "Având în vedere că fostul proprietar a vândut întreaga cotă din clădire, contractul de lucrări cu constructorul a fost încheiat. Noul proprietar, care a mai achiziţionat şi alte cote părţi din imobil, va continua lucrările aşa cum sunt descrise în documentaţia tehnică autorizată", a transmis Primăria. 

Aproape în întregime, clădirea este acum deţinută de firma Manevi Pro Transilvania, din Satu Mare, deţinută de o firmă din Ungaria aparţinând statului maghiar, care ar trebui să angajeze un nou constructor. Dacă nu o va face, va fi supraimpozitată.

Autor neidentificat 

Între timp, Hotelul Parc se distruge în continuare. Mai mult, este prădat de hoţi! Poarta de acces dinspre strada Aurel Lazăr a fost vandalizată, iar feroneria Art Nouveau şi vitraliul din interiorul ei au dispărut fără urme. 

"S-a întâmplat în noaptea de 19 spre 20 aprilie. Feroneria a fost smulsă cu ranga, se văd urmele, iar vitraliul a fost luat din interior, se văd cârligele cu care a fost prins. În hol era o poartă spartă, făcută aşchii, poate pe acolo au intrat", spune criticul de artă Ramona Novicov (foto), un bun cunoscător al clădirilor monument din Oradea. Trece zilnic pe lângă hotel, aşa a observat vandalizarea, pe care a reclamat-o Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor şi Direcţiei pentru Cultură Bihor. "Probabil a fost comanda unui nemernic care se pricepe, că ţiganii şi oamenii fără adăpost nu sunt interesaţi de vitralii", mai zice Novicov.

Direcţia pentru Cultură a făcut în aprilie o plângere la Poliţie, pentru vandalizarea şi prăduirea clădirii monument, dar deocamdată fără succes. Deşi este o zonă centrală, pare-se că hoţii n-au fost surprinşi de nicio cameră de filmat, aşa că poliţiştii încă fac cercetări. 

Între timp, poarta a fost "umplută" cu plăci de OSB, care completează perfect aspectul de dărăpănătură al clădirii care cândva era etalon pentru lux...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
pentru @Ramona Novicov + redactie
Nu stiu ce e mai rau: Declaratia data de domna profesoara prin care se intelege ca in mod normal doar "tiganii si oamenii fara adapost" fura Fer sau faptul ca doamna Totorean a ales sa si publice asa ceva intr-un ziar - fie el si online. Succes-uri in educatie.
Postat 26 Noiembrie 2021, 16:34 de ionelul
Daca
Primaria Oradea era in aceasta speta la fel de transanta ca si in cea a caselor demolate in Nufarul pentru cateva locuri de parcare, sigur situatia era rezolvata deja.
Postat 26 Noiembrie 2021, 08:31 de Neutryno
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON