URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2021, 20:30

Tarifare cu amânare: Până la vară, orădenii care stau la blocuri vor plăti tariful plafonat pentru salubritate

Tarifare cu amânare: Până la vară, orădenii care stau la blocuri vor plăti tariful plafonat pentru salubritate PUBELE VERIFICATE. Chiar dacă încă nu plătesc pentru câte deşeuri aruncă, orădenii de la blocuri rămân cu obligaţia de a colecta deşeurile separat. Echipa mixtă formată de Primărie va continua să verifice ţarcurile din oraş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ce ţi-e frică, poţi scăpa! Orădenii care stau la blocuri şi care s-au opus implementării sistemului de plată în funcţie de volumul deşeurilor aruncate vor plăti în continuare un tarif plafonat la salubritate.

Primarul Florin Birta a anunţat că a convenit cu RER Vest să mai dea un răgaz de cel puţin şase luni asociaţiilor de proprietari din oraş. Chiar dacă pentru orădenii de la blocuri asta ar putea însemna că, de fapt, plătesc mai mult...

Se prorogă!

Teoretic, în Oradea factura de gunoi se plăteşte în funcţie de volumul de deşeuri generat de fiecare client RER Vest. În practică, regula se aplică doar orădenilor de la case, firmelor şi puţinelor asociaţii de proprietari care au acceptat-o.

Confruntat cu opoziţia preşedinţilor de asociaţii, primarul Florin Birta a decis în primăvară să amâne implementarea ei la blocuri şi, în schimb, să instituie un tarif unic pentru fiecare locatar, de 17,87 lei pe lună.

Săptămâna trecută, edilul a anunţat că acest tarif se păstrează până cel puţin la vară. "Am ajuns la o concluzie cu firma de salubritate, să prorogăm acest termen de la care se va plăti pentru cât arunci şi să rămână în continuare tariful de 17.87 lei/persoană cel puţin încă 6 luni", a declarat Birta. Reforma a fost amânată pentru că, între timp, municipalitatea a decis să testeze un nou sistem de gestionare a deşeurilor, cu camere video inteligente şi saci cu coduri unice.

Regulile rămân

Chiar dacă în continuare vor plăti un tarif fix, orădenii sunt obligaţi să respecte regulile colectării separate şi să arunce resturile reciclabile (PET-uri, pungi, ambalaje) în containerele de culoare galbenă, cele biodegradabile (coji de fructe şi legume, mâncare gătită, coji de ouă, pâine, frunze etc.) în pubelele maro, iar mizeriile care nu pot fi valorificate (reziduale) în containerele negre.

Pe de altă parte, trebuie să ştie că asociaţiile care au optat, totuşi, pentru plata în funcţie de volum plătesc mai puţin decât tariful plafonat. În majoritatea acestor blocuri, un locatar achită cel mult 15 lei pe lună, pentru că toţi vecinii au înţeles regula de aur a salubrităţii: cu cât mai puţine deşeuri ajung la groapa de gunoi, cu atât sunt costurile mai mici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Împreună și la bine și la gunoi!
Si noi " restul" primim avertismente si controale la porți . Impreună pentru un oraș mai curat !!! Și in 13 Ianuarie ma prezint la primărie sa plătesc impozitele pe tot anul...Ciuciu!!!
Postat 29 Decembrie 2021, 18:08 de Sterno73
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON