URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2021, 13:25

Zbor întrerupt. Imagini sumbre în Oradea: numeroşi porumbei mor zilnic pe străzile şi în parcurile oraşului (FOTO)

Zbor întrerupt. Imagini sumbre în Oradea: numeroşi porumbei mor zilnic pe străzile şi în parcurile oraşului (FOTO) MÂNĂ CRIMINALĂ? Mulţi orădeni care au văzut porumbeii morţi pe malurile Crişului Repede sau chiar în râu sunt convinşi că păsările au fost otrăvite de locuitorii din zonă, nemulţumiţi de distrugerile pe care necuvântătoarele le provoacă acoperişurilor blocurilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimele săptămâni, pe reţelele de socializare sau direct la instituţiile publice, orădenii reclamă un fenomen neplăcut pentru oraş: cadavre de porumbei zac pe străzi, în parcuri ori în locuri de promenadă. Specialiştii au ridicat deja numeroase păsări moarte din oraş, dar şi din împrejurimi, şi fac analize pentru a afla din ce cauză mor zburătoarele. 

La tot pasul

Primele sesizări cu privire la porumbeii morţi au apărut la jumătatea lunii octombrie, când, pe Facebook, unii orădeni au reclamat că îi văd la plimbările prin diferite zone din oraş. În zona Sovata, fenomenul a părut cel mai pregnant: cadavre de porumbei se întâlneau deopotrivă pe malurile Crişului Repede, dar şi în locurile de joacă amenajate în zonă ori chiar pe aleile dintre blocuri, unde zăceau până când cineva se încumeta să-i adune.

Săptămâna trecută, fenomenul a părut că s-a mai domolit, dar tot n-a dispărut. Ici şi colo, în continuare apar cadavre. "Nu e deloc plăcut să ieşi la plimbare şi să vezi la fiecare zece paşi un porumbel mort. Nici nu îndrăznesc să las copilul de mână, că mă tem că îi atinge şi ia vreo boală", a spus o mămică. 

Anchetă în derulare 

Problema a fost reclamată şi Gărzii de Mediu Bihor, care a mers în inspecţie cu Direcţia Sanitară Veterinară şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului. Specialiştii DSVSA au ridicat cadavrele întâlnite şi fac analize, ca să afle ce anume a provocat moartea porumbeilor.

Între timp, însă, problema a fost reclamată şi în Sântandrei, unde oamenii s-au trezit cu păsările moarte în curte sau pe acoperişuri. Şi de aici, DSVSA a ridicat cadavre de păsări.

În timp ce unii sunt convinşi că porumbeii sunt omorâţi intenţionat, cu otravă anume pusă pentru ei, specialiştii cred că sumbrul fenomen poate fi şi efectul unui cumul de factori. "S-a schimbat anotimpul, iar porumbeii comuni resimt scăderile de temperatură, umezeala, lipsa de hrană. Cei care au deja diverse boli nu supravieţuiesc", zice orădeanul Marius Tunduc (foto), preşedintele Federaţiei Naţionale a Crescătorilor de Porumbei. 

Dacă se va dovedi că porumbeii au fost "ajutaţi" spre moarte şi de otravă pusă de rău-voitori,  ancheta va fi continuată de Poliţia Animalelor Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pe porumbei i-a omorât grâul otrăvit de către ADP.
Municipalitatea, prin ADP, a contractat fără licitație o firmă privată care a împrăștiat boabe de grâu otrăvit prin parcurile și spațiile verzi ale orașului. Nu mai căutați motive, că nu e altceva decât au decis edilii.
Postat 13 Noiembrie 2021, 12:10 de KP
COVID 19
A aparut covidul si la porumbei ,cam asta este incuputul pana vor fi si ei vaccinati
Postat 12 Noiembrie 2021, 20:11 de Mare_blue17
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON