URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 15 AUGUST 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vă mai amintiți ce circ a fost cu construirea podului din zona Sovata? Sau ce scandal cu drumul expres, unde specialiști în trafic (probabil în traficul de țigări) estimau că pe acesta nu va circula nimeni, iar acum se merge aproape bară la bară? Dar despre inutilitatea pasajului Magheru, unde Primăria e acuzată că n-a făcut destul de larg subteranul, pentru parcarea mașinilor celor care își scot copiii de la Oltea Doamna?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mândria orădenilor (oricum umflată by default, căci bihorenii-s nialcoși încă din și prin născare) că au cea mai modernă Unitate de Primire a Urgențelor din țară poate suferi serios după ce, accidental, a ieșit la iveală că noua clădire are câteva beteșuguri. La fel și mândria Primăriei.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.
24 Noiembrie 2021, 10:25

Brigada reciclării: În fiecare zi, orădenii care nu aruncă deşeurile corect riscă sancţiuni de la Poliţia Locală (FOTO)

Brigada reciclării: În fiecare zi, orădenii care nu aruncă deşeurile corect riscă sancţiuni de la Poliţia Locală (FOTO) SANCŢIONATE. Miercurea trecută, din 20 de asociaţii verificate, doar opt n-au primit avertismente de la Poliţia Locală
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare zi, pe străzile din oraş, o echipă de şase oameni fac o treabă murdară, la propriu: verifică gunoaiele aruncate de orădeni. 

Demarate de o lună, la iniţiativa Primăriei, controalele sunt menite să scoată la iveală dacă cetăţenii respectă colectarea separată a deşeurilor şi să-i sancţioneze pe cei care nu o fac. Nu scapă de verificări nici asociaţiile de proprietari, unde dezordinea din containerele de gunoi e mult mai mare decât la case. 

Ziua şi misiunea

Patrula care străbate zilnic străzile din Oradea este formată dintr-un angajat al Direcţiei Tehnice din Primăria Oradea, unul al firmei care administrează staţia de sortare a deşeurilor, Eco Bihor, doi ai operatorului de salubritate RER Vest şi alţi doi ai Poliţiei Locale. 

În zilele de luni şi vineri, echipa mixtă verifică sacii galbeni sau pubelele în care orădenii de la case aruncă reciclabile (PET-uri, doze de metal, pungi de plastic, cartoane, hârtii şi alte deşeuri de ambalaje), iar marţi şi joi pubelele maro, în care oamenii ar trebui să arunce doar resturi biodegradabile (coji de fructe şi legume, resturi alimentare, pâine, ouă, zaţ de cafea, frunze, plante etc.). 

De două săptămâni, în zilele de miercuri, controlorii merg printre blocuri, verificând conţinutul din pubelele maro ale asociaţiilor de proprietari. Accentul se pune pe aceste deşeuri deoarece fracţia resturilor biodegradabile a fost introdusă în acest an şi, din observaţiile muncitorilor din salubritate, este şi cea mai contaminată, atât cu deşeuri reciclabile, cât şi cu resturi reziduale, care ar trebui să ajungă în pubelele de culoare neagră. 

Orice e din bucătărie...

Miercurea trecută, echipa a controlat asociaţii din zona Decebal. În fiecare ţarc în parte, muncitorii au deschis capacele pubelelor de culoare maro, pentru a vedea ce conţin. Dacă a fost nevoie, au scos gunoaiele aflate la suprafaţă, pentru a vedea şi ce se află pe fundul recipientelor. Adesea, sub coji de cartofi şi de pâine, sunt "ascunse" gunoaie al căror loc nu e acolo...

După ce au verificat 20 de asociaţii din perimetrul străzilor Menumorut - Dacia, din care unele cu mai multe ţarcuri, concluzia nu a fost deloc lăudabilă: doar 8 asociaţii au demonstrat că respectă regulile colectării separate, în timp ce celelalte 12 aveau, printre biodeşeuri, gunoaie de tot felul, de la farfurii sparte la măşti uzate (care trebuie aruncate în pubelele negre, fiind deşeuri reziduale), deşeuri de ambalaje ori borcane. "Au ştiut că aici trebuie să arunce resturi de la bucătărie, aşa că au aruncat inclusiv vesela", au glumit controlorii.

O singură excepţie 

Când constată că deşeurile nu sunt aruncate corect, lipesc un autocolant pe pubelă, prin care locatarii află că au încălcat regulile. În plus, la fel cum face când găseşte deşeuri amestecate în pubelele orădenilor de la case, Poliţia Locală dă un avertisment asociaţiei vinovate. La următorul control, sancţiunea se va transforma în amendă. "După ce parcurgem toate străzile, o vom lua de la capăt şi vom afla dacă mai aruncă greşit deşeurile", spune Mircea Stejeran (foto), şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din Direcţia Tehnică. 

Singurele abateri pe care echipa le tolerează în pubelele maro sunt sacii de gunoi: dacă oamenii aruncă doar coji şi alte resturi biodegradabile, dar folosesc totuşi saci din plastic, echipa consideră că este o conformare aproape corectă şi nu aplică autocolantul de "neconform". Asta şi pentru că Eco Bihor s-a dotat cu un utilaj anume care extrage sacii de plastic din biodeşeuri, înainte de a le transforma în compost. 

Îmbunătăţiri sau coincidenţe? 

Reprezentanţii Primăriei sunt optimişti şi cred că aceste verificări, despre care s-a decis de la bun început că vor avea un caracter permanent, vor fi cu folos şi vor corecta obiceiurile greşite ale orădenilor. De altfel, după primele săptămâni de controale, au tras concluzia că situaţia din teren s-a îmbunătăţit, ceea ce sugerează că, aflând că sunt pasibili de sancţiuni, orădenii sunt mai atenţi când aruncă mizeriile la gunoi.

"Se constată o îmbunătăţire a activităţii de precolectare a deşeurilor reciclabile şi biodegradabile. În a doua săptămână, procentul de deşeuri reciclabile conforme raportat la numărul de generatori verificaţi a fost de 71%, în săptămâna a treia acest procent a crescut la 98,90%. În cazul deşeului biodegradabil, procentul a crescut de la 50% în a doua săptămână la 64% în săptămâna a treia", a precizat Adina Popa (foto), director adjunct al Direcţiei Tehnice. 

Comparaţia nu este tocmai relevantă, ţinând cont că în fiecare săptămână au fost controlaţi alţi orădeni. Abia când echipele de control vor reveni pe străzi deja verificate se va afla dacă cetăţenii au învăţat ceva din sancţiunea primită sau nu...


Vocea străzii

Ce soluţie propuneţi Primăriei să implementeze la blocuri, pentru ca oamenii să colecteze deşeurile separat şi să plătească pentru cât aruncă?

Primăria ar trebui să se intereseze cum fac alte ţări, unde funcţionează bine colectarea deşeurilor şi plata pentru cât arunci.
Elisabeta Abrudan 

Propun modelul Elveţiei: containere pentru reciclabile şi compost, iar pentru alte deşeuri cumpărăm de la supermarket saci speciali.
Laura Cristina

În Italia, în fiecare zi noi scoatem un tip de gunoi şi plătim în funcţie de numărul persoanelor din apartament, între 900 şi 500 euro pe an.
Estera Bala Păcurar

În Belgia, la subsol au un cântar cu cartelă. Fiecare locatar are cartela lui şi plăteşte pentru câte deşeuri reziduale şi biodegradabile aruncă.
Marcel Florin

Modelul din Bruxelles: cumperi sacii firmei de salubritate şi plăteşti costul serviciului de salubritate în preţul lor.
Dani Arba

Regulile actuale se pot păstra, dar aş scuti de la plata gunoiului 6 luni din 12, acolo unde selecţia se face corect minimum 80%.
Marius Perneș

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Ipocriti
Bine ca au bani pentru personal de control mixt cu politia sa amendeze pe cetateni care nu vor sa devina gunoieri calificati si sa plateasca pentru aceste servicii!!!
Postat 26 Noiembrie 2021, 19:40 de K62i
Cine bate seara la fereastra mea, Cine bate seara la fereastra mea, Eu sînt, dragă Mărioară, nu te speria, Eu sînt, dragă Mărioară, nu te speria.
[ https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System ],[ https://www.wired.co.uk/article/china-social-credit-system-explained ][ https://www.businessinsider.com/china-social-credit-system-punishments-and-rewards-explained-2018-4 ]{ Sistemul de „credit social” al Chinei clasifică cetățenii și îi pedepsește cu viteze reduse de internet și interdicții de zbor dacă Partidul Comunist îi consideră nedemni de încredere. China a lansat un sistem care își clasifică cetățenii în funcție de „creditul social” al acestora. Oamenii pot fi pedepsiți dacă conduc prost, cumpără prea multe jocuri video sau fură. Nu este încă un sistem unificat la nivel național, dar China intenționează să îl facă în cele din urmă obligatoriu pentru toată lumea. } Sau, ca sa link-uim excesiv cauti cu google [ The+Social+Credit+System ] si folosesti google translate. Bon voyage
Postat 25 Noiembrie 2021, 00:01 de excalibur
gargara
Gargara tipica pentru excalibur. Crezi ca exagerarile tale ieftine se considera argument? Esti genul ala de persoana care n-ar face niciodata nimic care sa aduca un bine societatii. Pentru tine conteaza doar propria persoana. Si apoi te si plangi daca functionarul public e la primarie iti vorbeste urat sau ca vecinii sunt nesimtiti. Pretentii avem, obligatii deloc, nu?
Postat 24 Noiembrie 2021, 20:40 de IrinaLoghin
Vreau sa fiu controlat...
Vreau sa fiu controlat daca m-am spalat pe dinti, ce pasta folosesc, daca mi-am schimbat chilotii, zilnic,la 2 zile, la 3, saptaminal, cite dusuri fac pe zi, baia saptaminala,cita apa folosesc la baie/dus, daca mi-am luat medicamentele, daca mi-am luat tensiunea, imi monitorizez glicemia,daca mi-am facut analizele periodic,cit de des,am anuntat medicul de familie, mi-am facut screening,cum ce screening,gunoiul,cum selectez gunoiul, cite pubebele am in casa, doua, cum doua, 1,2,3,4,5,6,7,...,sunt cetatean conform, am certificat verde,am vouchere, am 20 de carduri,am 100 de parole,din minimum 8 caractere, cu litere,mari,mici,cifre si caractere speciale,am raportat contoarele,indexul la curent...vreau sa vina politia sa ma ia, sa ma scaape de calvar,sa vina Noua Ordine, sa ne izbaveasca... [ https://www.youtube.com/watch?v=vJYaXy5mmA8 ]
Postat 24 Noiembrie 2021, 18:09 de excalibur
Noi muncim
Ziceti ca cei 6 din brigada cauta pe fundul pubelelor, sub coji de cartofi si piine, gunoaie "ascunse" al căror loc nu e acolo. Io nu stiu, dacă medicina muncii nu zice nimic...
Postat 24 Noiembrie 2021, 18:07 de User anonimizat
Revomand orădenilor ... să arunce gunoiul în mod selectiv corect.
Cei care nu pot face astfel, pentru că sunt mai liberali în gândire, trebuie să știe că nimeni nu-i poate amenda, din moment ce scrie clar la regulament că, aruncatul neselectiv înseamnă plata sumei de 29 lei lunar, la frecvența săptămânală stabilită prin SMID și HCL pentru Oradea. Amenzile astea peste regulament sunt nelegale și dovedesc că edilii sunt habarniști. Ei nu știu nici ce au propus și nici măcar cum s-a votat în consiliul local.
Postat 24 Noiembrie 2021, 15:22 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.745 RON
  • 1 EUR = 4.8909 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON