URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Noiembrie 2021, 14:31

Un instrument de dezvoltare rurală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma unor studii şi analize, am ajuns la concluzia că pentru o dezvoltare durabilă este nevoie în continuu de implicarea concretă a comunităţilor rurale. Acestea pot să-şi "regăsească rostul" folosindu-şi resursele naturale şi antropice. Una dintre resurse este patrimoniul material, şi anume biserica de lemn. Cele ortodoxe sau greco-catolice au avut şi au, pe lângă funcţia religioasă, şi un rol social determinant în comunităţile rurale. 

Ce rol au bisericile de lemn în dezvoltarea rurală? Este o întrebare firească. Pe lângă faptul că sunt un simbol pentru comunitate, ele sunt adevărate muzee în aer liber, care pot genera venituri, dacă sunt gestionate chibzuit şi profesionist. Arhitectura, sculptura, pictura şi registrele iconografice, precum şi poveştile spuse de preoţii parohi sau de localnici sunt câteva elemente care fac din monumentul istoric o atracţie cultural-turistică. 

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România şi Republica Moldova îşi propune ca, alături de celelalte forme de turism, să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale. Este un produs turistic cultural destinat consumatorilor de cultură, de arhaic, de artă populară veche.

În urmă cu doi ani, în Bihor, s-a creat prima Rută Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn şi tot în Bihor, în 2020, a fost lansată Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, iar anul acesta s-a creat Ruta transnaţională a bisericilor de lemn din România şi Republica Moldova. 

Paşii mărunţi făcuţi în contextul global al pandemiei au adus acestei rute o primă recunoaştere internaţională: locul al II-lea în cadrul celei de-a XIV-a ediţii a conferinţei "Revitalizarea Turismului European prin Cultură, Patrimoniu şi Creativitate", desfăşurată la Atena, în Grecia. 

Acest produs turistic este un instrument de dezvoltare rurală, dar şi un mecanism cu ajutorul căruia se pot crea relaţii durabile cu state europene pe ale căror teritorii civilizaţia lemnului a contribuit la dezvoltarea spaţiului rural. 

Gabriel Bonaciu
Specialist dezvoltare rurală

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
auziti primarilor de prin judet?
zice foarte bine domnu Bonaciu. As vrea sa vad primariile de prin micile orasele si marile comune din judete punand mai bine in valoare aceste monumente. Sa nu mai puna "centrul turistic" in curtea primariei ca nu sunt interesati turistii de primar, ci in fata bisericutei de lemn! Harti, trasee ciclistice, tunsa iarba, si cate se mai pot face...
Postat 10 Noiembrie 2021, 18:17 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON