URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2021, 09:45

Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut singurul muzeu militar din Transilvania deschis în mod constant publicului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1971. Anul muzeelor

Muzeul Militar orădean funcţionează în clădirea din Calea Armatei Române 24/A, construită în 1895 în stil secession vienez.

Cu parter şi un etaj, incluzând spaţii generoase, inclusiv o sală de bal, aceasta a fost folosită de armata austro-ungară pentru birouri şi diverse spectacole, militarii neavând posibilitatea de a participa la activităţi culturale în oraş.

În perioada interbelică, precum şi în primele două decenii după al Doilea Război Mondial, imobilul a continuat să deservească unităţile militare din vecinătate.

Aici s-a deschis, pe 26 decembrie 1971, punctul muzeistic militar, inaugurarea fiind iniţial prevăzută de Ziua Armatei, pe 25 octombrie. Era anul în care se inaugurase şi noul sediu din Palatul Baroc al Muzeului Ţării Crişurilor.

Accentul muzeului cădea pe "faptele de vitejie ale ostaşilor" Diviziei 11 Infanterie, expoziţiile vizând războiul de independenţă din 1877, precum şi cele două războaie mondiale.

În timpul ceremoniei de deschidere au luat cuvântul, între oficialităţi, veterani precum colonelul în rezervă Nicolae Pătrăşcoiu (Primul Război Mondial), colonelul Petre Oprea şi general maior Gheorghe Sava, ambii participanţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

2021. Capsulă a timpului

Muzeul a funcţionat în formula iniţială până în 1987, când a fost închis pentru a fi modernizat şi reamenajat, ca să corespundă cerinţelor ideologice ale vremii.  Abia în 1992 a fost redeschis, fiind inclus în reţeaua muzeelor militare din România, sub patronajul Ministerului Apărării Naţionale.

Instituţia este şi azi un reper în reţeaua locală a muzeelor, filială a Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I" şi singurul muzeu militar din Transilvania deschis în mod constant publicului.

Patrimoniul este alcătuit din obiecte de istorie militară, de la săbii, pistoale, puşti şi alte arme, uniforme şi medalii, până la diverse documente şi fotografii, multe obiecte fiind donate de veterani ai Diviziei 11 Infanterie (fosta Divizie 11 Mecanizată din Oradea) şi de familiile lor, ori aduse din colecţiile principale ale Muzeului Militar Naţional din Bucureşti.

De asemenea, muzeul prezintă vestigii arheologice din judeţul Bihor, iar pe coridorul principal de pe etajul I se găseşte o frescă realizată de pictorul Horia Ghelu, reprezentând istoria militară a românilor.

Lângă intrarea principală se află patru tunuri: unul german, unul românesc şi două sovietice, restaurate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON