URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2021, 14:58

Viziune, informare, consultare, implicare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poate fi Oradea un model de bune practici în dezvoltare urbană? Planurile şi strategiile elaborate de municipalitate în ultimii 20 de ani au servit cu brio valorificării fiecărei oportunităţi de finanţare, pentru creşterea vizibilităţii şi atractivităţii oraşului. Faţa Oradiei s-a schimbat radical aproape în toate domeniile, fie că vorbim de locuinţe, căi de acces, spaţii verzi, locuri muncă, turism sau cultură.  

Răspund, însă, toate aceste schimbări nevoilor reale ale orădenilor? Sunt aceste schimbări integrate într-o viziune modernă, care să îmbine valorile trecutului cu provocările viitorului? Se înscriu, oare, toate proiectele realizate de municipalitate în noile paradigme de dezvoltare a zonelor urbane, care ţin cont de rezilienţa la schimbările climatice, încălzirea globală, scurtcircuitarea lanţurilor globale de aprovizionare, construcţia oraşelor inteligente, green-pack, afaceri sustenabile? 

Şi atunci, mă întorc la viziune. Are Oradea o viziune clară de dezvoltare, elaborată cu adevărat participativ şi asumată, transpusă în politici publice, strategii şi planuri clar orientate? Veţi spune că da, are. 

Într-adevăr, pe pagina municipalităţii regăsim astfel de documente, unele aflate în fază de consultare. Şi aici cred că este problema: atâta vreme cât autoritatea se limitează la a informa sau a consulta, fără a integra observaţiile şi propunerile factorilor interesaţi, toate aceste planuri nu vor răspunde nevoilor reale ale orădenilor. 

Şansa de a fi un model de dezvoltare urbană este trecerea cu curaj la următorul nivel al participării publice la luarea deciziilor - delegarea puterii prin implicarea factorilor interesaţi în luarea deciziilor. Bugetarea participativă a fost un bun exerciţiu, care trebuie repetat şi extins.

George Togor
preşedinte Ecotop

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Am ajuzit zeci de cazuri cand oameni mi-au zis ca propunerile lor au fost ascultate
Nu toate, nu toate de-odata, unele intr-o saptamana, altele in 3 luni, altele in 2 ani, am citit zeci astfel de cazuri si in ziare, dar cand unele propuneri sunt prea radicale, clar ca ori sunt tras epe dreapta din start, or se aplica 5% din ele, cat e realist, dar propunatorul nu se multumeste cu atat, ca se vrea el insusi primar… de obicei in viata faci multe concesii, si in familie, de la casa ce o construiesti si cum o amenajezi, dupa buget, dupa timp siprioritati.. la fel ai buget si in primarie, si mai iti concentrezi eforturi si pe alte prioritati…
Postat 29 Noiembrie 2021, 04:13 de unu
Nevoile reale ale orădenilor
Sper sa nu aveți ceva problema si dvs. după acest eseu. L-am citit de mai multe ori, sa stiti.
Postat 27 Noiembrie 2021, 20:16 de User anonimizat
Răspunsul e că ...
... nu are. Sau, mai bine spus, nu mai are. Și chiar dacă ar avea, ar trebui să avem niște edili care știu să citească și să interpreteze aplicativ strategiile. Ceea ce nu se va întâmpla prea curând.
Postat 27 Noiembrie 2021, 17:12 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON