URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Noiembrie 2021, 16:51

Colectare... corectată: O echipă mixtă de control ia la pas străzile Oradiei şi verifică modul în care oamenii aruncă gunoaiele (FOTO)

Colectare... corectată: O echipă mixtă de control ia la pas străzile Oradiei şi verifică modul în care oamenii aruncă gunoaiele (FOTO) CASĂ CU CASĂ. La fiecare casă din oraş, echipa de control notează într-un tabel dacă deşeurile sunt amestecate sau nu, iar unde regulile colectării separate au fost încălcate, lasă un pliant informativ. Ulterior, Poliţia Locală vine cu un alt "cadou": un avertisment...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După şapte luni de când orădenii trebuie să colecteze separat deşeurile în trei fracţii, sortând resturile reciclabile, cele biodegradabile şi cele reziduale, Primăria face o radiografie a pubelelor din oraş, pentru a vedea dacă cetăţenii respectă sau nu noua rânduială.

O echipă compusă din reprezentanţi ai Primăriei, ai operatorului de salubritate RER Vest şi ai firmei Eco Bihor, care administrează staţia de sortare a deşeurilor, ia la pas străzile Oradiei şi verifică conţinutul pubelelor maro, respectiv al sacilor galbeni ori al pubelelor destinate deşeurilor de ambalaje.

De două ori, pe fiecare stradă

Controalele au început în urmă cu două săptămâni, întâi pe străzile cu case şi la sediile unor firme. "Pe fiecare stradă mergem într-o săptămână de două ori: lunea sau vinerea pentru verificarea sacilor galbeni sau a pubelelor cu deşeuri reciclabile, iar marţea sau joia pentru pubelele maro", explică Mirabela Pop, angajată a Direcţiei Tehnice din Primărie.

Echipa iese pe teren dimineaţa, după ce oamenii au scos deşeurile în faţa casei, dar înainte să fie colectate de utilajele RER Vest. Fiecare recipient este verificat, iar controlorii nu se sfiesc să scoată gunoaiele, pentru a vedea şi ce se "ascund" sub cele de la suprafaţă. Dacă constată că cel puţin 90% din conţinut este corespunzător, merg mai departe.

Prima abatere, avertisment

Dacă însă conţinutul este amestecat, se opresc şi fac fotografii, care vor servi ca dovezi dacă proprietarul deşeurilor va reclama că nu au fost ridicate. Apoi, lipesc pe pubelă sau pe sac un autocolant care informează că în interior se află "conţinut neconform", drept urmare nu poate fi ridicat decât ca deşeu rezidual. Aşa că proprietarul lor are de ales: fie goleşte conţinutul în pubela neagră şi o scoate pe aceea în stradă, fie îşi sortează deşeurile. Regulile sortării le află de pe un pliant pe care echipa îl lasă, laolaltă cu autocolantul.

În plus, la fiecare adresă unde echipa întâlneşte pubele ori saci cu deşeuri amestecate, vine din urmă şi Poliţia Locală, care dă un avertisment scris proprietarului. La următoarea abatere, agenţii nu vor mai fi la fel de blânzi...

Măştile, deşeu rezidual

În prima săptămână de controale, echipa a "atacat" străzile Moscovei, Îngustă, George Bariţiu, Regizor Mircea Popescu, Academiei, Ion Vidu, Crişan, Cloşca şi Horea. Din 101 pubele maro verificate, 69 au fost neconforme, adică nu au avut în interior doar deşeuri degradabile (fructe, legume, resturi alimentare, coji de ouă şi de pâine etc.), ci adesea şi flacoane, ambalaje de plastic ori chiar scutece sau obiecte textile.

La sacii galbeni sau pubelele pentru reciclabile, din 135 de verificări, 55 au fost neconforme, adică oamenii au aruncat, pe lângă PET-uri, folii, cutii de metal sau carton, şi resturi care nu pot fi reciclate. Cel mai adesea, resturi alimentare, al căror loc era în pubela maro!

De asemenea, o problemă pe care echipa de control o întâlneşte frecvent este cea a măştilor, aruncate ba în pubela maro, ba în sacul galben. Locul acestor deşeuri este însă în pubela neagră, deoarece ele nu pot fi reciclate.

Controale şi la blocuri

Săptămâna trecută, controalele au continuat pe străzile Ady Endre, Szigligeti Ede, Malului, Emilian Mircea Chitul, Alexandru Vaida Voievod, George Topârceanu, Coziei, Mimozei, Mărăşti, Moţilor, Gen. L. Mociulski, Bacăului şi Armatei Romane. Bilanţul acestor verificări încă n-a fost calculat, dar concluziile vor fi similare, după cum zic membrii echipei de control.

"Din păcate, întâlnim frecvent pubele sau saci cu conţinut neconform", spune Pop. De exemplu, la o casă cu curte comună de pe Ady Endre, verificată marţea trecută, dintre cei patru proprietari care au scos pubelele maro în stradă, unul singur a aruncat în ea doar deşeuri biodegradabile. "Uneori, oamenii ies în stradă şi ne întreabă ce nu au făcut bine. Se vede pe ei când vor cu adevărat să înţeleagă unde au greşit. Alţii se enervează şi ne reproşează că oricum toate sunt gunoaie", mai spune angajata Primăriei.

În această săptămână, controalele vor continua pe alte străzi din oraş. În plus, de-aici încolo, în zilele de miercuri, echipa de control va face verificări şi în pubelele asociaţiilor de la blocuri. De altfel, Primăria a anunţat deja că această activitate de control va fi permanentă, iar echipa va reveni şi pe străzile pe care a trecut o dată, pentru a vedea dacă orădenii au învăţat ceva din avertismentul primit. Dacă cu vorba bună n-a fost destul, urmează sancţiunea...

Controale gunoaie


VOCEA STRĂZII

Ce părere aveţi despre controalele pe care Primăria le face în oraş, pentru a verifica dacă orădenii colectează selectiv?

Foarte bine face. Lumea aruncă tot în pubela maro, că e mai ieftină. Am văzut la multă lume pubelele negre nou-nouţe, nefolosite.

Gergely Erno

Da, sunt binevenite controalele. Oamenii nu vor da importanţă modului în care aruncă gunoaiele, dacă nu sunt atenţionaţi de autorităţi.

Laura Paul

Eu sortez deşeurile, dar după ce scot pubela în stradă, alţii aruncă gunoaie în ea. Să-mi spună Primăria cum să fac în aceste situaţii.

Szabo Istvan

Bine face Primăria. Orădenii care atâta efort nu pot face, să sorteze deşeurile, ar trebui să plătească mai mult la salubritate.

George

Noi nu putem educa oamenii să aibă grijă de alţi oameni din jurul lor, nu cred că-i vom face să sorteze gunoaiele. Controalele sunt inutile.

Iulia

La noi la bloc, oamenii aruncă haine, resturi alimentare în pubela verde, deşi scrie mare pe ea că e pentru sticle. E nevoie de controale.

Camelia

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Bravo
Bine ca sunt bani pentru angajari de personal inutil in loc sa angajeze adevarati gunoieri si nu sa impuna populatiei prin contracte feauduloase impuse ca populatia sa faca lucrul gunoierilor si sa mai plateasca pentru asta, numai asa se pot impune sa faca cu populatia ce vor prin aceste metode parsive care sunt practic ilegale!
Postat 26 Noiembrie 2021, 19:45 de User anonimizat
Incredibil
Politia Locala “ajuta” RER sa sorteze gunoiul. Nu cred ca este normal ca PLO sa isi piarda timpul, sortand gunoaie. Aceasta atributie le revine celor de la RER Vest si Eco Bihor. Sunt de parere ca acesta actiune e o pierdere de timp. E imposibil sa controlezi mii de strazi din oras si va avea impact 0. In tot acest timp PLO ar putea sa fie aproape de oradeni.
Postat 08 Noiembrie 2021, 21:20 de bihooorel
Vom fi iarasi ce-am fost, si chiar mai mult decit atit...
In 2020, RER vest nu a "scos" decit 1 285 104 lei profit. [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ].Ceea ce este cu mult sub recordurile din anii anteriori, 6 838 961/2017 ,4 063 675/2018 ,3 599 667/2019 .Prin urmare, o crestere a tarifului cu 50% in primavara este acompaniata de transformarea intregii populatii a orasului in gunoieri voluntari. Ei, nu chiar voluntari, pe baza de politie si amenzi .Cu girul PMO
Postat 08 Noiembrie 2021, 19:32 de excalibur
poate primaria sa ajute RER primele 6 luni cu campania de educare, ca e la inceput, mai bine decat sa vina RER sa mareasca facturile pe veci ca presteaza un serviciu in plus. Dar dupa ce creste gradul de conformare, dupa 6 luni, poate RER sa preia ei camp
da ar putea fi controale de la RER. Campania de flururasi pentru deseuri neselectate corect trebuie sa fie permanenta pe veci: tot timpul, si peste 12 ani, mai se muta un fecior din casa parinteasca la chiria lui, sau intra intr-o noua etapa de viata ca parinte si mai face cate-o gafa nestiind unde merg scutecele...dar speri sa fie mai putine astfel de cazuri dupa 6 luni de adaptare la inceput. Si nu cred ca e nevoie de politie locala si de amenzi. Mie unu mi-e durere destula daca am crezut ca recicleaza astia cutia de pizza dar nu e posibil ca e alterata cu ketchup.. mi-e pedeapsa destula sa raman cu tomberonul NEgolit pe cap, inca o saptamana, in care nu am destul spatiu pentru alte gunoaie reciclabile asa ca pun la muntele de umplut pamantul cu gunoaie si ce as putea sa scap mai ieftin, la reciclabile (ca mi-e plin tomberonul de reciclabile ca nu au vrut sa mi-l goleasca).
Postat 08 Noiembrie 2021, 19:28 de unu
Incorect
De ce cheltuie Primaria si Politia locala resurse pentru strict problema SC Rer ? Cheltuim resurse publice ca sa nu cheltuim resursele private?!
Postat 08 Noiembrie 2021, 18:29 de Iacoviduneamule
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON