URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2021, 17:45

Inedit: Şeful RER Vest a demonstrat, într-un ţarc din Oradea, cum se aruncă gunoaiele corect. Un preşedinte de asociaţie: "Ca pe vremea Gestapo-ului" (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină campanie de semnare a noilor contracte pentru colectarea deşeurilor orădenilor, serviciu care din 1 aprilie va avea noi reguli şi tarife, directorul general economic-marketing al companiei RER Vest, Palhegyi Zoltan, a organizat un eveniment inedit.

Însoţit de doi gunoieri, în faţa viceprimarului Marcel Dragoş şi a jurnaliştilor orădeni, directorul a cotrobăit prin deşeurile aruncate de o asociaţie de proprietari din Oradea, sortându-le şi presându-le, pentru a arăta cât de mult se reduce volumul lor, dacă sunt aruncate corect.

Demonstraţia n-a fost însă pe placul preşedintelui asociaţiei, Ioan Horvath, un cunoscut critic al municipalităţii orădene şi, totodată, fondatorul Coaliţiei Rogerius, organism care recent s-a pronunţat împotriva noilor reguli de colectare a deşeurilor. Pentru că punga de gunoaie pe care a adus-o la ţarc i-a fost verificată, pentru a se vedea dacă a colectat sau nu selectiv, Horvath a acuzat o percheziţie ilegală a deşeurilor, "ca pe vremea Gestapo-ului", poliţia secretă a Germaniei naziste.

Reguli noi

Demonstraţia organizată de Primărie şi RER Vest a avut loc vineri la intersecţia străzilor Călugăreni şi Posada, la un ţarc aparţinând Asociaţiei Şelimbărului 1, în care se aflau trei containere negre, pentru deşeuri reziduale, tot atâtea galbene, pentru reciclabile, două pubele maro, pentru biodeşeuri, şi două verzi, pentru sticle.

Aşa cum au explicat Palhegyi şi Dragoş, scopul demonstraţiei a fost să arate cum se aruncă gunoaiele corect, dar şi cum se modifică volumele, odată ce deşeurile sunt sortate. De la 1 aprilie, orădenii nu vor mai plăti un preţ pe persoană, ci în funcţie de volumul de deşeuri generat. În plus, colectarea deşeurilor se va face în trei fracţii, cetăţenii urmând să colecteze separat şi resturile biodegradabile (fructe, legume, pâine, coji de ouă, zaţ de cafea, etc.).

Cea mai scumpă fracţie va fi cea a deşeurilor reziduale (conţinutul sacului de aspirator, scutece, etc.), care va fi taxată de RER Vest la un preţ de 105,81 lei pe mc, urmată de deşeurile biodegradabile (61,21 lei pe mc) şi de cele reciclabile (48,05 lei/mc). Drept urmare, dacă vor selecta gunoaiele şi vor arunca mai puţine deşeuri în containerele negre, orădenii vor plăti mai puţin.

Cum se face

Alături de doi muncitori ai companiei de salubritate, Palhegyi a cotrobăit printr-un container galben din ţarc, atât pentru a scoate gunoaiele care nu-şi aveau locul acolo, cât şi pentru a strivi deşeurile. Dacă sunt pliate sau strivite, PET-urile, cutiile de carton sau de lapte ocupă mai puţin spaţiu în container. Cu acest prilej, Palhegyi a arătat şi care sunt biodeşeurile care trebuie să ajungă în pubelele maro: un sandwich aruncat laolaltă cu plasticele, câteva felii de pâine aruncate cu tot cu punga de plastic în care au fost ambalate ori coji de cartofi de asemenea aruncate de-a valma, în recipientul galben.

După circa 30 de minute, timp în care Palhegyi şi colegii săi au făcut o sortare corectă, volumul containerului galben s-a redus cu aproape 50%, diferenţa reprezentând în mare măsură deşeuri biodegradabile. Aşadar, în loc să predea către RER Vest un container plin, asociaţia a câştigat "spaţiu" important, ceea ce îi va aduce o economie la factură, atunci când va plăti în funcţie de volum.  

"Dacă volumul unui container galben se reduce la jumătate, se economiseşte 50%. Dacă în containerul de rezidual nu mai ajung PET-urile, pentru că se mută în reciclabil, avem o dată o scădere a costurilor la rezidual, dar apoi una şi la reciclabil, dacă deşeurile se strivesc", a explicat Palhegyi.

Nu va fi mai ieftin

Chiar dacă n-au făcut o sortare completă şi în containerul negru, angajaţii RER Vest au extras deşeuri care nu-şi aveau locul acolo: PET-uri, sticle, pungi de plastic, aruncate de-a valma în cea mai scumpă fracţie. Or, aceste deşeuri ar putea costa mult mai puţin...

Vestea proastă pe care a dat-o directorul este că, oricât de bine ar colecta deşeurile, orădenii n-au şanse să plătească la fel de puţin ca acum. "Fiindcă vom colecta pe trei fracţii, costurile de transport din cauza unei fracţii în plus au crescut cu 30%. Singurul mod în care se poate face economie este o colectare separată mai corectă", a spus directorul RER Vest.

Gunoaiele la control!

Lecţia practică de ecologie a fost însă întreruptă de un incident. În timp ce Palhegyi sorta deşeurile orădenilor, la ţarc a venit, cu două pungi de gunoaie, însuşi preşedintele asociaţiei Şelimbărului 1, Ioan Horvath.

Fără a da semne că-l cunoaşte, directorul RER Vest i-a luat sacii, spunându-i că doreşte să vadă cum a colectat deşeurile. Deşi a spus că deşeurile nu-i aparţin - semn că, probabil, a venit cu ele tocmai pentru a fi parte din demonstraţie - Horvath s-a arătat deranjat de situaţie. Degeaba i-a spus Palhegyi că a aruncat corect deşeurile, ba chiar că, din dispoziţia Primăriei, patrule mixte formate din poliţişti locali şi angajaţi ai RER Vest şi Eco Bihor vor face asemenea acţiuni de control în tot oraşul, că preşedintele n-a putut fi potolit.

"El mă controlează, în loc să-mi stea la dispoziţie, cu răspunsuri. Parcă ar fi Gestapo, aşa ceva nu se face! Nu este de la ANAF, de la Poliţie, Procuratură, n-are nicio calitate să-mi obstrucţioneze accesul către gunoi. Mi-a luat două pungi din mână, pur şi simplu le-a percheziţionat, fără mandat, fără acordul meu, pur şi simplu aşa ceva nu există. Cine dintre dvs. din presă are curajul să dea asta pe post?", le-a spus Horvath jurnaliştilor, vizibil enervat de situaţie.

Ioan horvath

"Faceţi un circ gratuit"

Viceprimarul Marcel Dragoş a încercat să-i explice șefului de asociație că exerciţiul nu încalcă nicio regulă, dar preşedintele Coaliţiei Rogerius n-a fost de înduplecat. "Faceţi un circ gratuit, m-aţi atacat aici, pur şi simplu mi-aţi smuls pungile din mână, mi-aţi verificat lucrurile intime (n.r. - deşi iniţial a susţinut că gunoaiele nu-i aparţin), aţi fi putut vedea ce fel de consumator sunt, puteam să am sticle şi să mă faceţi beţivan, puteam să am tampoane. Nu discutăm, dvs. mă atacaţi aici", a continuat preşedintele.

La insistenţele unor jurnalişti, acesta a plecat din ţarc, dar, la câţiva metri distanţă, a început să dea telefoane, reclamând unor parlamentari abuzul la care pretinde că a fost supus.

Directorul RER Vest a explicat că nu îl cunoaşte pe Ioan Horvath şi a spus că ţarcul cu pricina nu a fost ales ostentativ, ci exclusiv pentru că este un ţarc de mari dimensiuni, care permitea desfăşurarea exerciţiului, şi are în jur spaţiu de manevră, astfel încât jurnaliştii să poată urmări demonstraţia. "Nu deranjăm, nu a trebuit să ocupăm un loc de parcare şi avem loc să filmăm. Nu există aici nicio depunere mai neconformă decât media oraşului", a spus Palhegyi.

Potrivit acestuia, conform datelor furnizate de Eco Bihor, în medie numai 10% din deşeurile reciclabile colectate de la blocuri pot fi valorificate, în timp ce la case procentul urcă la 50%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Președintele de asociatie
Să îți fie rușine. Am vrut personal să te reclam la Oficiul pentru Combaterea discriminării. Ai merită cea mai mare amendă. Cine vrea să trimită materialul video la acest oficiu, să o facă. Nu credeam că poate exista un asemenea om în Oradea. RUȘINE
Postat 26 Martie 2021, 18:43 de Valcov
Reciclabile
Incepem de ici: [ https://www.afm.ro/main/legislatie_taxe_si_contributii/2019/ordin_149_2019.pdf ]. Toti producatorii care vind produse ambalate varsa 2 lei/kg de ambalaj contributie pentru fondul de mediu.Despre ce vorbim? Hirtie,carton,plastice.Adica fractia uscata.Poate cineva sa confirme ca un PRODUCATOR varsa fondului de mediu 2 lei/kg?? Deci,cind am cumparat oarece intr-o cutiuta de carton, un pet cu apa, in pretul produsului producatorul a avut grija sa vire si contributia pentru mediu. OK. Cintarim un PET: obtinem 100-150g. Taxa de mediu aferenta este de 100x2/1000=0.2lei ,adica 20 bani.Ce face fondul de mediu cu banii colectati? CRED ca plateste firmelor de reciclare colectarea,compactarea si transportul acestora la fabricile de pet si hirtii.RER-ul se incadreaza in aceasta schema? Probabil da.Probabil nu are cu cine,cu ce sa sorteze fractia uscata,s-o compacteze si s-o duca la reciclatori.Pe baza avizelor,raporteaza la Mediu si primeste subventia(aia 2 lei/kg).De aia suntem footuti ca nu reciclam destul si avem 6 milioane € amenzi.Ca sa rezolve problema RER&PMO s-au gindit sa ne angajeze pe noi toti,locuitorii urbei, ca COLECTORI SI COMPACTORI. Nota bene: compactarea se face cu prese hidraulice,pe platforma.Culmea e ca salariul e negativ, adica -48 lei/mc, la fel ca toate cresterile PNL.Ei, cit e densitatea unui mc de carton,hirtie,flacoane e mai greu de spus...In loc sa angajeze operatori care sa sorteze mai eficient gunoiul,recte TIGANI,acest cartel se arunca asupora noastra cu taxe,amenzi,inspectori,politii. Desigur ca sa scoata anual macar 1 milion de euro profit [ https://www.listafirme.ro/rer-vest-sa-8309690/ ]. Deci ,circul nu e gratuit,e pe bani muti.SICTIR
Postat 20 Martie 2021, 14:10 de excalibur
Beneficii pt locuitori
De ce trebuie sa platim si pentru fractia reciclabila ? Nu ar fi corect ca pentru reciclabile sa fim noi remunerati ! De ce nu se dau saci cu cod de bare pretiparit fiecarei locuinte si atunci platesti cat arunci ? E greu sa fi civilizat ? Nu
Postat 20 Martie 2021, 08:08 de Republican1
Soluții.
Mult mai estetice, mai ecologice, decât aceste țarcuri ar fi fost acele containere îngropate, introduceam o abordare mai de viitor a problemei. Din păcate au rămas excepții, sunt câteva prin cartiere. Evident sunt mai scumpe, mai greu de încorporat. Mă tem că nu orădeanul, ticălosul de el, e problema. Problema e lipsa de viziune, goana după profit, setea de monitorizare. Implementăm soluții de acum 20-30 de ani, ce aduc un câștig sigur printr-o monitorizare eficientă. Ce frumos era dacă mergeam la container (cu fise) la fiecare secțiune de reciclare. E, dar mai știau ei cine, ce, cât aruncă!?
Postat 20 Martie 2021, 06:29 de User anonimizat
Dileme.
Din păcate noua situație a creat o problemă logistică, a spațiului de depozitare a noilor pubele. În cazul curților comune, clădirilor istorice, condominiilor, spațiul ce găzduia până acum pubelele a devenit neîncăpător. Se ajunge astfel la paradoxul ca unii, cei ce stau la parter, să-și găzduiască noile pubele nominale lângă ușă, sub geam. O fi bine? O fi estetic? O fi igienic? Retorică inutilă, asta e. Cât despre comentariul domnului Catalin Popa, presupunând că e vorba de domnul de la Fundația Comunitară, să știe dânsul că nu orădeanul e cel mai mare poluator ci agenții economici. Faptul că renunțăm să mai bem apă îmbuteliată, majoritatea e la pet, nu rezolvă faptul că veche centrală mai scoate cărbune ars pe un coș în cantități industriale. Ăsta e doar un exemplu. Decât acestă înverșunare față de orădean, mai bine ar fi explicat frumos proprietățile cortenului, când s-a montat placa doamnei Marrosy, nu când a fost înlocuită cu una lucioasă de alamă, făcându-ne pe toți țărani. Mă refer aici la articolul din Crișana.
Postat 20 Martie 2021, 05:42 de User anonimizat
CatalinPopa
Ai perfecta dreptate. Eu cred ca mentalitatea unor Oradeni e manipulata de anumite pertide politice in speranta ca vor castiga cativa adepti. Ne plangem de salarii mici dar , avem bani sa facem gunoi mult .
Postat 20 Martie 2021, 00:21 de Sandu2100
Ba da, se poate!
Din fericire pentru orădeni, domnul Palhegyi greşeşte când afirmă că preţul serviciului nu poate scădea. Insă, pentru asta, e nevoie de o schimbare de mentalitate şi de obiceiuri, fie deja şi prin simpla renunţare la cumpărarea de apă îmbuteliată în PET-uri. Iar în lipsa schimbării de mentalitate şi obiceiuri, obiectivul -pe care toată lumea pare să-l uite- nu va fi atins: reducerea poluării mediului înconjurător. Pentru că noi, nici ca societate, nici ca persoane, nu vom avea nimic de câştigat dacă RER-ul poluează atmosfera cu noxele generate de încă o maşină/cursă/traseu ce vine să ridice încă o fracţie de deşeu. Din păcate pentru orădeni, domnul Palhegyi are dreptate când afirmă că preţul serviciului nu poate scădea. Când nivelul de trai are ca jojă cantitatea de deşeuri generată, adică un consumerism sufocant, cam asta e. Cum că singura cheie a problemei sunt chiar orădenii, care par mai preocupaţi de capra vecinului (cum se îmbogăţeşte RER pe spatele indolenţilor ce vrem cu obstinaţie să fim), decât de mediul în care trăiesc şi pe care sunt dispuşi să-l polueze cu o generozitate demnă de cauze mai bune!
Postat 19 Martie 2021, 22:40 de CatalinPopa
Din păcate-s mulți
... ca si acest presedinte de asociatie care nu-si asumă faptele si bate aiurea din gură. Vrem o țară curata ca afara dar sa nu punem osul la muncă- cam așa se potrivește la mulți.
Postat 19 Martie 2021, 21:16 de Doru2019
Payback time
Acum citeva zile s-a facut o filmare clandestina cum colecteaza RER gunoaiele selectiv.Le desarta pe rind in aceeasi masina.S-a last cu cercetare disciplinara a gunoierilor.[ www.facebook.com/100001787003241/videos/3653222051413992/ ]. RER-ul,de mina cu primaria,a venit sa-si ia revansa.Gunoaiele de oradeni indisciplinati.Nu-si merita orasul in care traiesc.Sa punem politia pe ei.Catusele.Amenzile.Si,de ce nu,pulanele...
Postat 19 Martie 2021, 21:15 de excalibur
gunoaie in fata bucatariei
Iasi invita pe viceprimarului Marcel Dragoş si pe directorul companiei RER Vest, Palhegyi Zoltan sa vada daca este amplasat corect tarcul de pe str. Podului nr.5, bl. B10 .Containerele sunt amplasate prost in mijlocu parcarii nu in lateralul parcarii si amplasate inspre blocu F1, SC B din strada . Selimbarului nr. 15 , nici decum inspre cei ce il deservesc
Postat 19 Martie 2021, 19:53 de silviug
Oare unde e @CrisDumi ???
De mai bine de 2 saptamani nu a mai spurcat nimic pe aici
Postat 19 Martie 2021, 19:37 de Sandu2100
Chiar ar trebui diktatură
în sensul ca să fie curată Oradea,să nu se mai arunce mizerii pe străzi,și să se arunce selectiv la tomberon.Da!Și cu amenzi drastice pentru cei care nu păstrează curățenia.
Postat 19 Martie 2021, 19:06 de crisan
Să înțelegem
că democrația înseamnă să aruncăm gunoaiele nu doar aiurea prin tomberoane,ci și peste tot?Ca pe vremea lu Ceaușescu?
Postat 19 Martie 2021, 19:04 de crisan
The best is yet to come
Numai pentru cine a vazut si i-a placut 9 1/2 weeks [https://www.youtube.com/watch?v=wGaeRd8h3_M]
Postat 19 Martie 2021, 18:18 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON