URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 06 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Mai 2024, 11:31

De la Vadu Crişului pe Everest. Un bihorean s-a aventurat singur în Munţii Himalaya (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un bihorean în vârstă de 39 de ani a avut primăvara aceasta o aventură pe cinste. Ioan Kovacs a ajuns pe Everest, cel mai înalt munte de pe Pământ, şi în cea mai mare parte a excursiei s-a descurcat singur, fără niciun ghid.

"Oricine se poate descurca singur pe munte până la o anumită altitudine", a povestit acesta pentru BIHOREANUL.

Aventurier din Vadu Crişului

Inginer la o firmă din Salonta şi originar din Vadu Crişului, Ioan Kovacs şi-a dorit de mulţi ani să ajungă în Munţii Himalaya, iar în ultimii trei ani a început să se documenteze pe internet despre preţuri, procesul de aclimatizare, cazări şi trasee.

"În primăvara asta m-am decis să plec. Aş fi vrut să merg cu mai mulţi prieteni, dar în final am rămas doar eu şi am zis că mă descurc. Am mers de unul singur, fără agenţie sau fără să iau legătura în prealabil cu un şerpaş, nepalezi care îşi câştigă existenţa din ghidarea turiştilor pe munte", a explicat el.

Şi-a luat concendiu, iar în 15 martie a zburat din Oradea spre Bucureşti, apoi la Doha, capitala Qatarului, de unde a luat un alt avion până în Kathmandu, capitala Nepalului.

"Am aterizat pe o pistă mică şi am ajuns într-un loc de vis. Priveliştea îţi taie respiraţia, am ajuns din start la 2.800 de metri altitudine. Am ajuns apoi într-un sat unde am găsit repede un loc de cazare unde se oferea şi mâncare. Dacă te duci singur pe munte, până la base camp, tabăra de bază de pe vârful Everest, care se află la 5.325 metri, ai nevoie de un buget de circa 2.000 de euro, care include cazare, mâncare şi taxe pe traseele de pe munte", a mai povestit el.

I-a fost uşor să urce pe munte, asta pentru că în fiecare zi mergeau pe traseele marcate şi alţi turişti. S-a împrietenit cu alţi temerari, inclusiv de pe alte continente, precum şi cu localnici.

"Oamenii de acolo sunt mereu zâmbăreţi, sunt bucuroşi să te vadă. Au o privire caldă şi te ajută mereu cu informaţii, nu ai cum să te pierzi", a detaliat Ioan.

Mesaj pentru consăteni

După ce a urcat mai sus de base camp, Ioan a plătit un şerpaş pentru a-l duce la următoarea bază de pe vârf, la 6.189 de metri, denumit Island Peak. Drumul până acolo a fost mai anevoios, cu escaladări printre gheţari.

"E important să ai o imunitate bună, pentru că acolo scade rapid şi nivelul de oxigen, odată cu avansarea pe traseu. Nu trebuie să fii sportiv, dar trebuie să fii obişnuit cu activitatea fizică, să poţi să-ţi cari rucsacul de câteva kilograme în spate şi să îţi păstrezi energia pe tot parcursul zilei", a mai zis temerarul.

Când a ajuns la Island Peak, s-a căţărat pe un gheţar şi a scos afişul pregătit de acasă cu mesajul: "Vadu Crişului este centrul universului".

"Uneori oamenii din localitatea mea mai uită cât de frumoasă e zona în care trăiesc, am vrut să le aduc aminte cât de fain e să fii din Vadu Crişului şi cât de departe poţi ajunge", a mai spus Ioan, care s-a întors acasă teafăr în 7 aprilie.

Bihoreanul şi-ar fi dorit să ajungă şi mai sus în vârf, dar pentru asta ar fi avut nevoie de mai mulţi bani. Atunci când o persoană merge mai departe de base camp trebuie să plătească o aşa-numită taxă pe vârf în mai multe locuri. Una singură poate să ajungă şi la 10.000 de euro.

Pentru că i-a plăcut mult experienţa, vrea să o repete, odată ce va aduna destui bani pentru o nouă aventură.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Andrei_97
@KP nu știe multe, darămite de base camp, ea e priceputa in Bolojan și Birta ::::))))
Postat 13 Mai 2024, 23:30 de Sandu2100
Poza e relevantă.
Intr-adevar pe vf. Everest nu poti urca fara ghid. Articolul este insa despre Everest base camp (prima tabara de baza din Everest) unde poti urca fara nici un fel de ghid sau altceva. Pt celalalt varf de 6189m este precizat in articol ajutorul unui ghid. Respect!
Postat 13 Mai 2024, 11:16 de Andrei_97
Poza e relevantă.
Pe munte - singur - alături de o echipă de alpiniști, șerpași, echipamente și măgarii din dotare. Bihoreanul e credul când vine vorba de Vadu Crișului ... fără să știe un lucru elementar, anume că în Nepal, este interzisă urcarea pe Everest de unul singur.
Postat 13 Mai 2024, 08:25 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON