URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2021, 15:50

De ce să păstrăm râurile (neatinse)?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Recent au fost reluate, cu avânt, discuțiile despre finalizarea barajului de la Răstolița și a hidrocentralelor din Parcul Național Defileul Jiului. În cazul primului obiectiv, investiția începută în comunism urmează să sece câteva râuri și pâraie reprezentative din Parcul Natural Defileul Mureșului Superior și să distrugă populația de lostriță de acolo. În Defileul Jiului, după decizia definitivă a instanței de anulare a autorizației de construire, când credeam că râul a „scăpat”, se încearcă, în mod schizofrenic, obținerea unei noi autorizații.

Cele două investiții ar însemna intrarea „oficială” a României în lumea a treia a statelor distrugătoare de natură. De ce trebuie să păstrăm râurile cât mai naturale? E simplu: pentru că ele ne oferă sănătate, prin apa de calitate bună, ne protejează împotriva inundațiilor prin luncile lor şi ne asigură apă potrivită pentru înot, pentru relaxare, prin pescuit sportiv sau alte sporturi acvatice (paddleboardurile au explodat anul acesta, inclusiv pe Criș).

În Bihor încă avem ape relativ naturale, chiar dacă nu lipsesc baraje sau praguri, care afectează biodiversitatea sau circulația naturală a sedimentelor. Deși în 2021 am avut debite maxime pe patru ape (Crișul Negru, Boga, Galbena și Valea Roșia), evident și inundații, nu a existat vreo pierdere de viață umană, singura casă luată de ape fiind una amplasată ilegal în buza apei.

În Europa de Vest și în Statele Unite a pornit de ani buni un curent de eliminare a barierelor de migrație pentru organisme acvatice (în special pești), fie că vorbim despre baraje, stăvilare sau alte fragmentări din albiile râurilor. Sigur nu de bune ce au fost aceste amenajări! În Statele Unite, de exemplu, doar în 2020 au fost înlăturate 69 de baraje, iar alte 90 în 2019, în vreme ce în Europa există până în prezent aproape 5.000 de diferite fragmentări desființate.

Nu putem fi noi tot timpul împotriva vântului. Ar fi vremea să învățăm din greșelile altora, dar tare mă tem că nu suntem capabili să învățăm nici din ale noastre.

Andrei Togor
Preşedinte Aqua Crisius

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
intrebari fara raspuns
"ne protejează împotriva inundațiilor prin luncile lor şi ne asigură apă potrivită" cu partea asta nu sunt de-acord. E drept ca nu vreau sa secam albii de rauri, si sunt impotriva a astfel de proiecte. Dar raurile naturale te lasa la voia sortii, la voia inundatiilor sau a lipsei apei potabile. Oradea nu are inundatiile din Moldova si pentru ca pe Cris sunt o duzina de baraje (chiar daca nu toate sunt placute la aspect, se practica pescuit si sporturi de apa si pe acele lacuri). Din astfel de acumulari de apa ai energie pentru stabilizarea sistemului energetic, cand nu bate vantul si nici soarele cu solara si eoliana care te lasa la mila naturii, fara siguranta energetica si fara stabilitate, putand pune shocuri de tensiune in sistem sau sa lase goluri neasteptate. In plus, si apa potabila, de baut, de irigat, vine tot din acumulari de apa dulce. Daca nu acumulezi si stochezi apa, atunci fa la fel si cu salariul, nu economisi nimic, consuma-l tot luna de luna sa traiesti de azi pe maine, la voia sortii..
Postat 13 Decembrie 2021, 16:19 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON