URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2021, 14:27

Doi bihoreni, la Summitul European al Râurilor: „În curând, energia produsă cu ajutorul apei nu va mai fi considerată verde”

Doi bihoreni, la Summitul European al Râurilor: „În curând, energia produsă cu ajutorul apei nu va mai fi considerată verde” sursa foto: Facebook / Andrei Togor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 18 până pe 20 noiembrie, în capitala Portugaliei, Lisabona, a avut loc Summitul European al Râurilor, cel mai important eveniment pentru activiştii de mediu şi specialiştii care susţin integritatea şi „sănătatea” cursurilor de apă.

Doi bihoreni au participat la acest summit, fiind vorba de preşedintele Asociaţiei Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, Andrei Togor, şi de vicepreşedintele Marcus Drimbea, totodată singurii români care s-au înscris pentru prezenţa fizică la eveniment.

„Primul summit a fost la Sarajevo, în 2018. Am vrut să merg, dar nu am putut. Atunci au fost zero români. Acum era efectiv un „must” (n.r. obligaţie) să participăm, să fim şi noi pe hartă”, a declarat Togor pentru BIHOREANUL.

Distrugerea râurilor înseamnă un viitor mai puţin bun

Pentru cei doi bihoreni cu activitate perseverentă în ocrotirea râurilor şi peştilor, summitul a fost o desfătare. „Am cunoscut niște oameni extraordinari și am asistat la niște prezentări care mi-au crescut și mai mult admirația față de comunitățile locale din Balcani. Am observat că probleme privind gestionarea apelor există pe toate continentele, de la corupția generalizată pe tot mapamondul, la inexplicabil de multe deșeuri în râurile Africii de Sud, până la secat râuri pentru producerea energiei "verzi" în Balcani sau irigații ale unor culturi superintensive nesustenabile care distrug solul în Portugalia”, a spus Andrei Togor.

Acesta este convins că Europa îşi va schimba viziunea asupra hidroenergiei. „În curând, la nivel european, energia produsă cu ajutorul apei (hidroenergia, fie produsă de microhidrocentrale ori centrale de mare putere) nu va mai fi considerată energie verde. Pentru că nu e! Distrugerea, de multe ori iremediabilă, a unui râu nu înseamnă doar mai puțini pești și dispariția unor specii din ecosistemele acvatice, albii seci sau aproape seci aval de captări sau strămutarea unor oameni, ci înseamnă mai ales un viitor mai puțin bun pentru generațiile viitoare, în special datorită contribuției amenajărilor hidrotehnice la schimbările climatice”, a mai spus el.

Lupta din Balcani

În România, reacţiile faţă de microhidrocentrale au fost destul de timide, dar după cum au văzut cei doi bihoreni la summit, în ţări ca Albania, Macedonia de Nord sau Bosnia, lupta este intensă. „Există o solidaritate şi o unitate a comunităţilor locale pe care mi-ar plăcea să o văd la o scară mai mare și la noi! Există speranță, iar valul de eliminări ale unor fragmentări care și-au depășit perioada de viață sau nu mai deservesc scopului pentru care au fost construite sper să ajungă curând și în România!”, a mai spus Togor.

Trebuie menţionat însă că şi Aqua Crisius, prin fostul preşedinte Mihai Togor, a reuşit să oprească amenajarea unor microhidrocentrale pe Valea Iadului, unul dintre râurile spectaculoase din zona montană a Bihorului.

Liderul Aqua Crisius a precizat că summitul le-a permis şi să ceară sprijin pentru campanii pe care le-ar putea duce în România, ajutor care le-a fost garantat.

Dreptul râurilor de a curge libere

Programul summit-ului găzduit de asociaţia GEOTA din Portugalia a fost încărcat cu prezentări susţinute de activişti şi cercetători din Europa, dar nu numai. De exemplu, Philip Fearnside de la Institutul Naţional pentru Cercetări în Amazon a avut o prezentare despre barajele din râurile amazoniene, iar Robert Kugonza de la un ONG din Uganda a vorbit la rându-i despre „durerea” barajelor din această ţară africană.

De altfel, hidroenergia, barajele şi microhidrocentralele au fost teme predilecte la summit. Cristoph Hauer (Universitatea de Resurse Naturale şi Ştiinţa Vieţii, Austria) a vorbit tocmai despre impactul barajelor hidroenergetice şi consecinţele asupra schimbărilor climatice, iar reprezentanţi ai unor ONG-uri care au derulat campanii importante în Europa împotriva „mutilării” râurilor cu baraje sau microhidrocentrale au vorbit despre munca lor de-asemenea, dar mai ales despre ce mai trebuie făcut.

De asemenea, la summit a avut loc şi o dezbatere despre ce „unelte” au la îndemână activiştii, ca să câştige dreptul râurilor de a curge libere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Farisei..
Se spala cu apa calda Stau in case incalzite Folosesc haine produse cu energie electrica Se pisa si polueaza mediul Vor produce urmasi care vor consuma energie electrica si vor polua mediul Ingratiii...
Postat 22 Noiembrie 2021, 13:48 de lighthotspot
Mai nimeresc una buna, mai trag si una rea
Da, microhidrocentralele sunt daunatiare, distrug ecosisteme. Da, marile hidrocentrale provoaca schimbari majore: disloca suprafete mari de teren (poate vechi vatre satesti) care ajung pe fundul lacului… Dar idi*t batut in cap de p*ostu satului sa fii ca sa vrei sa le elimini si pe alea si sa nu le mai consideri verzi. Pai cand te iei dupa fanaticii astia extremisti cu noua religie pagana verzisoara, “nu e eco nici energia nucleara, nu e eco nici o ardere, nici gazul care e cel mai curat proces de ardere“ (ca si noi astia rationalii intelegem ca e chiar adevarat poluant carbunele), “ nu e eco nici energia hidro, nici biomasa, ci singura solutie e aia solara si eoliana”, care e ineficienta, costisitoare investitie fara de randament (in afara traficului de certificate CO2), si fluctuanta la mila naturii: e noros, se inchide fabriba si stai somer, bate vantu, te apuci de lucru, nu mai bate vantu, iar intri in somaj… Intre timp, platim noi ca fraierii benzina 7 lei, incalzirea 1000 de lei, si ne intoarcem in padure. Ca doar speranta de trai pentru omu de neandertal era mai lunga, mureau la 40 de ani, nu se chinuiau ca azi pana la 80-90… si cel mai progresist-regresist stat din america, California, construieste bazine de apa cat mai multe si nu doar ca sa puna o motorisca sa faca curent in capatu digului, ci PTR SiGURANTA ALIMENTARII CU APA, ca sa nu fii la mila sansei si norocului, ci sa ai stabilitate, apa de baut! ba fanaticilor, mergeti in Sahara in urma cu 100 de ani sa traiti la mila maicutza virjina pagana Natura, nu in cort facut de mana omeneasca, ce la natura, sub ceru liber, sa vedeti acolo comfort ca la oras: caldura la buton, apa la robinet, aer conditionat la telefon, speranta de viata de 660 de ani, meniu la restaurant cu 20 feluri de mancare…
Postat 22 Noiembrie 2021, 05:07 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON