URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2021, 13:29

Tomberoane pentru toate deșeurile: Orădenii au la îndemână două centre de colectare gratuită (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Indiferent că este vorba de moloz, deşeuri vegetale sau resturi textile, orădenii nu pot avea nicio scuză dacă aruncă aceste mizerii la colţ de stradă sau pe terenuri virane. De câţiva ani, Oradea are două centre de colectare separată a deşeurilor, unde orice locuitor al oraşului poate preda gratuit 12 tipuri de deşeuri.

Mobilă veche, textile, medicamente...

Amenajate de Primăria Oradea şi RER Vest pe străzile Thurzó Sándor, respectiv Uzinelor, cele două platforme au fost anume gândite ca o soluţie pentru deşeurile care nu pot fi aruncate de cetăţeni în pubele. Aşa cum se ştie, de la locuinţele şi firmele din oraş, operatorul de salubritate ridică astăzi separat trei categorii de deşeuri: biodegradabile (aruncate în pubelele maro), reciclabile (în saci galbeni sau pubele) şi reziduale (în pubele negre). În plus, pentru blocuri, Primăria a comandat şi pubele verzi, pentru colectarea sticlelor, de asemenea golite de RER Vest distinct de alte fracţii.

În mod firesc, orădenii produc şi alte tipuri de resturi, care nu au cum fi aruncate în pubele, cum sunt piesele vechi de mobilier, saltele uzate, geamuri, resturi din construcţii, ori deşeuri periculoase, precum cutiile vopselelor ori medicamentele. Toate acestea pot fi predate, gratuit, la oricare dintre cele două centre.

Soluţie pentru moloz

Până la finalul lunii septembrie, cele două platforme au adunat, în total, 5.372 tone de deşeuri, în cantităţi aproape egale (2.598 tone la centrul de pe Uzinelor, respectiv 2.774 tone la cel de pe Thurzó Sándor). Ponderea cea mai mare este reprezentată de moloz, justificabil, dat fiind că orice orădean poate preda gratuit cantităţi reduse din aceste deşeuri (rămase în urma lucrărilor care nu necesită autorizaţie de construcţie).

De asemenea, orădenii duc în aceste centre şi multe deşeuri biodegradabile, îndeosebi primăvara şi vara, când au de lucru şi prin grădini. În loc să arunce iarba tăiată în pubela maro şi să plătească pentru colectarea ei, mulţi cetăţeni o duc la aceste centre, unde o predau gratuit.

Singura condiţie pentru predarea gunoaielor la cele două centre de colectare separată este prezentarea unei cărţi de identitate care să ateste că persoana care duce mizeriile locuieşte în Oradea. Simplu şi eficient!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Chapeau
Nu stiu daca fost ideea chelului, dar e din categoria "Magna cum laudae"
Postat 22 Octombrie 2021, 21:19 de excalibur
sugestie
faceti-le programul de operare non-stop, cu cateva camere de filmat in curte pentru siguranta. Daca eu lucrez 12 ore pe zi, sa apuc macar sa ajung si acolo fara sa tin mizeria pana in weekend
Postat 22 Octombrie 2021, 00:33 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON