URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Dezbaterea de la Primăria Oradea, cu liderii religioşi din comunitate: 'Medicii sunt mâinile lui Dumnezeu. Aşa vom înţelege şi vaccinul' (VIDEO)
De ştiut
În cadrul dezbaterii live de luni, 20 decembrie, jurnalistul Octavian Haragoş i-a avut ca invitaţi pe P.S. Virgil Bercea - episcop greco-catolic de Oradea, P.S. László Böcskei - episcopul romano-catolic de Oradea, Radu Valer Rus – părinte vicar al Episcopiei Române Ortodoxe a Oradiei, pastorul Liviu Apolzan – preşedinte al Comunităţii Penticostale Regionale Oradea şi prof. univ. dr. Paul Negruţ - rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, toţi invitaţii fiind vaccinaţi.
Dezbatere live a Primăriei Oradea pe teme Covid-19: Ce spun capii cultelor religioase despre vaccinare? (FOTO)
De ştiut
Liderii comunităţilor creştine din Oradea vor fi luni invitaţi ai jurnalistului Octavian Haragoş într-o dezbatere eveniment organizată de Primăria Oradea pentru a afla care sunt responsabilităţile unui creştin, în contextul în care societatea traversează un moment delicat, atât din perspectivă medicală, cât şi socio-morală.
Decriptage cu Ovidiu Nahoi: De ce Ardealul a lăsat în urmă Moldova? Impactul fondurilor de coeziune asupra vieţii oamenilor (VIDEO)
De ştiut
S-a dat startul proiectului EU Cohesion Funds – Impact on People’s Lives, finanţat de Comisia Europeană prin programul DG-Regio, ce îşi propune să analizeze impactul Fondurilor de Coeziune asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. Startul proiectului a fost marcat și în emisiunea Decriptage organizată la RFI, de către jurnalistul Ovidiu Nahoi, care a abordat tema „de ce Ardealul a lăsat în urmă Moldova?”.
17 Decembrie 2021, 16:00
În pandemie, nici furtul nu mai e ce a fost cândva...
De ştiut
Dacă înainte de pandemie nu au existat probleme cu privire la calificarea unui furt comis de o persoană mascată, obligativitatea purtării măştii, ca măsură de protecţie împotriva răspândirii coronavirusului, ridică unele probleme de "încadrare juridică"...
17 Decembrie 2021, 14:41
Cancerul de col uterin: Ce trebuie să ştii despre această boală
De ştiut
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
11 Decembrie 2021, 14:05
Dezbaterea Primăriei Oradea pe teme de Covid-19 şi vaccinare, cu medici din prima linie: De ce vaccinul? (FOTO / VIDEO)
De ştiut
Desfăşurată sub genericul "Relatările medicilor din prima linie", dezbaterea găzduită vineri, 10 decembrie, de Primăria Oradea i-a avut ca invitaţi pe dr. Carmen Pantiş - medic primar ATI la Spitalul Clinic Judeţean, dr. Diana Moldovan - medic primar pneumolog la Spitalul Municipal Oradea, dr. Călin Sonea - medic-şef la DSP Bihor şi dr. Diana Racz - medic specialist în sănătate publică la DSP Bihor.
O nouă dezbatere despre Covid-19 și vaccinare, AZI, la Primăria Oradea: Relatările medicilor din prima linie (VIDEO)
De ştiut
Primăria Oradea continuă seria de dezbateri pe teme de Covid-19 și vaccinare moderate de către realizatorul TV, Octavian Haragoș. De această dată, sub genericul „Relatările medicilor din prima linie”, invitați vor fi pe dr. Carmen Pantiș - medic primar ATI la Spitalul Clinic Județean, dr. Diana Moldovan - medic primar pneumolog la Spitalul Municipal Oradea, dr. Călin Sonea - medic-șef DSP Bihor și dr. Diana Racz - medic specialist în sănătate publică la DSP Bihor. Dezbaterea va avea loc AZI, de la ora 18.
10 Decembrie 2021, 11:35
Noi informații privind situația Covid din Franța
De ştiut
Franța ia decizii suplimentare în ceea ce privește încercarea de a ține sub control epidemia de Covid, în special în urma apariției variantei Omicron. Printre noile măsuri sunt: sistarea călătoriilor în 10 țări din Africa, cu unele excepții, testări suplimentare și carantină și în cazul vaccinaților sosiți din zone non-UE. Franța are peste 88% din populație vaccinată, inclusiv copii peste 12 ani cu schema completă, iar un studiu OMS arată că prin vaccinare au fost salvate peste 500.000 de vieți în Europa. În plus, certificatul verde francez rămâne inactiv în anumite condiții...
06 Decembrie 2021, 19:04
Testul pentru HPV. Vezi cum se face şi ce indică modificările!
De ştiut
Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. La fel ca testul Papanicolau, testul pentru HPV se face prin analiza unei probe de secreţii prelevate de la nivelul colului uterin (cervix). La femei, tipurile oncogene de HPV (cum sunt tipurile 16, 18, 31şi 45) pot determina modificări la nivelul celulelor cervixului vizibile la testul Papanicolau.
04 Decembrie 2021, 15:06
Experienţe marcante cu Covid-19, mărturisite în cea de-a doua dezbatere live la Primăria Oradea. Dr. Iulian Zaporojan: 'Am crezut că voi muri!' (VIDEO)
De ştiut
În cel de-al doilea episod al seriei de dezbateri "COVID-19 şi vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăţi", jurnalistul Octavian Haragoş i-a avut în platou pe dr. Iulian Zaporojan, medic infecţionist la Spitalul Municipal Oradea şi pe orădeanul Florin Vasile, fost pacient COVID-19. Între altele, medicul și-a împărtășit propria experiență de pacient Covid în stare gravă.  „Am crezut că voi muri când am fost internat pe ATI. În starea de hipoxie, setea de aer e cruntă”, a declarat acesta.
04 Decembrie 2021, 09:00
Mărturia unui fost pacient cu Covid, vineri, la noua dezbatere organizată de Primăria Oradea (VIDEO)
De ştiut
Campania de informare desfășurată de Primăria Oradea sub genericul „Covid-19 și vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăți” continuă, vineri, cu o nouă dezbatere. De data aceasta, doritorii vor putea asculta mărturia unui fost pacient infectat cu Sars-Cov-2.
02 Decembrie 2021, 21:06
Cazul 'Roşu' şi adevărata reformă a justiţiei
De ştiut
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv pe avocatul Robert Roşu, condamnat de un alt complet al instanţei supreme la finalul anului 2019 la o pedeapsă de 5 ani închisoare.
01 Decembrie 2021, 18:32
Şi antivacciniştii se vaccinează! Ce au răspuns medicii la prima dezbatere live despre COVID-19, organizată de Primăria Oradea (VIDEO)
De ştiut
În primul episod al seriei de dezbateri "COVID-19 şi vaccinarea: Realitatea dozată fără prejudecăţi", jurnalistul Octavian Haragoş şi medicii Gheorghe Carp, Hadrian Borcea şi Ramona German au tratat, vineri seara, realităţile pandemice, evidenţiindu-se soluţiile pentru depăşirea crizei medico-sociale. Senatorul Gheorghe Carp a venit şi o informaţie-surpriză, referindu-se la unii colegi din Parlament: "Cei mai mari antivaccinişti sunt vaccinaţi!”.
Campania de vaccinare anti-HPV
De ştiut
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...
20 Noiembrie 2021, 15:08
Reglementări în pandemie. Învăţământul
De ştiut
Practic, de pe o zi pe alta, după două săptămâni de vacanţă şcolară forţată în care nu au făcut absolut nimic, autorităţile au stabilit brusc că se vor deschide doar şcolile în care există o rată de vaccinare de peste 60% în rândul cadrelor didactice. Dincolo de faptul că măsura nu are o logică medicală, modul în care a fost dispusă nu are nicio legătură cu legea...
18 Noiembrie 2021, 12:27
Nu amânaţi! Termenul limită pentru conectarea caselor de marcat la serverele ANAF este 30 noiembrie
Știri Bihor
Termenul limită pentru conectarea caselor de marcat fiscale aparţinând firmelor mici şi mijlocii la serverele ANAF expiră pe 30 noiembrie, după această dată agenţii economici care nu s-au conformat riscând amenzi între 8.000 şi 10.000 lei. După o perioadă mai calmă pe parcursul verii, principalele firme de profil se confruntă cu o creştere a comenzilor din partea clienţilor, iar timpul de aşteptare în vederea conectării a urcat la 4-6 zile şi este în continuă creştere.
15 Noiembrie 2021, 13:01
Cancerul de col uterin şi infecţia cu HPV
De ştiut
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
13 Noiembrie 2021, 16:01
Reglementări în pandemie. Între teorie și practică
De ştiut
În vara și toamna anului acestuia am constatat cu toții că statul și-a pierdut în ochii cetățeanului aproape toată autoritatea în ce privește gestionarea pandemiei și credibilitatea măsurilor dispuse de autorități. Această lipsă de autoritate și credibilitate are atât cauze de ordin politic, cât și cauze ce țin de aplicarea greșită a unor norme de drept elementare.
12 Noiembrie 2021, 18:18
Reduceri de Black Friday înşelătoare la Altex. Protecţia Consumatorilor cere suspendarea site-ului, reprezentanţii firmei susţin că nu pot fi corecţi 'într-o piaţă în care nimeni nu e' (FOTO)
Actual
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cere suspendarea site-ului Altex.ro, iar compania a fost amendată cu 50.000 de lei, pentru reduceri înşelătoare de Black Friday. Reprezentanţii Altex au transmis inspectorilor că ei nu pot fi corecţi într-o piaţă în care nimeni nu este corect.
10 Noiembrie 2021, 12:06
Ce este Bronhopneumopatia Cronică Obstructivă (BPCO)
De ştiut
BPCO include bronşita cronică şi emfizemul pulmonar. Cele 2 entităţi coexistă în cadrul BPCO şi au drept cauză principală fumatul. Circa 20% din adulţii de sex masculin au bronşită cronică şi numai o mică parte din ei au manifestări clinice.
06 Noiembrie 2021, 18:47
Start la înscrieri pentru workshop-ul 'Tratamentul minorului în sistemul judiciar românesc'. Vezi condițiile!
De ştiut
Jurnaliștii, bloggerii și freelancerii interesați sunt invitați să participe la workshop-ul "Tratamentul minorului în sistemul judiciar românesc", organizat în cadrul Proiectului ReAct – Reformă şi acţiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman în sistemul de justiţie, și finanţat de Active Citizens Fund. Înscrierile au început deja.
01 Noiembrie 2021, 17:38
Virozele respiratorii: Care sunt principalele 5 grupe de virusuri care le determină
De ştiut
Virozele respiratorii sunt determinate de foarte multe virusuri (circa 200, de 8 genuri diferite, existând posibilitatea ca să se descopere în viitorul apropiat şi altele), responsabile de 2/3 până la 3/4 din cazurile de infecţii respiratorii acute. Marea majoritate a acestor virusuri atacă căile respiratorii superioare, dar pot afecta şi căile respiratorii inferioare, mai ales la copiii mici.
28 Octombrie 2021, 13:00
Procedura prin care va fi despăgubită persoana arestată sau condamnată nelegal
De ştiut
Una dintre cele mai importante decizii CCR transpuse în proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost aceea prin care s-a stabilit că nu poate fi condiționată acordarea de despăgubiri pentru arestare sau condamnare nelegală de caracterul formal nelegal al actului de arestare sau condamnare, astfel cum decisese, în mod cu totul aberant, înalta Curte de Casație și Justiție prin una dintre cele mai rușinoase decizii din istoria Instanței Supreme.
23 Octombrie 2021, 18:25
Gripa: Ce trebuie să știi despre această boală
De ştiut
Nu se cunoaşte unde şi cum se cantonează virusul în perioada dintre epidemii, dar se crede că virusul gripal A este prezent la populaţia umană de pe tot globul şi că cea mai mare parte a acesteia este capabilă să susţină un nivel scăzut al răspândirii interepidemice; pe de altă parte, anumite tipuri umane de virus ar putea fi cantonate în lumea animală, dar nu există încă dovezi concludente. În epoca modernă, mijloacele rapide de transport contribuie la răspândirea globală a virusului.
23 Octombrie 2021, 16:18
Tulburările anxioase: Tulburarea obsesiv-compulsivă
De ştiut
Tulburarea obsesiv-compulsivă face parte din tulburările anxioase şi se manifestă prin prezenţa unor obsesii care apar tot mai des. Obiceiurile personale ciudate sunt ceva obişnuit, dar atunci când acestea determină anxietate marcată care poate merge până la suferinţă personală şi durează mai mult de o oră pe zi, provocând tulburări sociale sau profesionale, avem indiciile acestei boli.
16 Octombrie 2021, 18:11
Freedom House: S-au deschis înscrierile pentru sesiunea a doua a programului 'Bursele Europene: Jurnalişti în Dialog'
De ştiut
Fundația Freedom House, care militează pentru libertatea, democrația și drepturile omului, anunță că s-au deschis înscrierile pentru sesiunea a doua a programului „Bursele Europene: Jurnaliști în Dialog”, care se adresează ziariştilor din presa locală şi regional – print, online, radio, TV -, precum şi bloggerilor şi freelancerilor care sunt interesaţi să cunoască modul în care Uniunea Europeană are un impact direct în viaţa comunităţii locale în care îşi desfăşoară activitatea.
15 Octombrie 2021, 15:30
Dă mai departe! Târg caritabil la ERA Park Oradea, pentru Miruna
De ştiut
ERA Park Oradea găzduieşte un nou eveniment caritabil. În acest sfârşit de săptămână, sâmbătă, 16 octombrie, respectiv duminică, 17 octombrie, centrul comercial din Calea Aradului nr. 62 vă aşteaptă la un nou târg cu vânzare de produse, menit să o ajute pe Miruna, o fetiţă în vârstă de doar 4 anişori, care suferă de o boală gravă şi rară, Amiotrofie spinală de tip 1 (SMA 1).
14 Octombrie 2021, 12:50
Noi reguli (absurde) privind trotinetele electrice
De ştiut
Cu o zi înainte să fie demis prin moţiune de cenzură, Guvernul Cîţu, preocupându-se de necesităţile fundamentale ale societăţii noastre, a emis o hotărâre ce vizează circulaţia trotinetelor pe drumurile publice. 
12 Octombrie 2021, 14:30
Tulburările anxioase: Cum se deosebesc de panică tulburarea anxioasă generalizată și stresul post-traumatic
De ştiut
O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.
10 Octombrie 2021, 17:00
Cum se pot obţine despăgubiri de la asigurătorul City Insurance?
De ştiut
De o bună bucată de vreme, spaţiul public este invadat de ştirile referitoare la falimentul companiei de asigurări City Insurance, cel mai mare asigurător RCA local, care, conform informaţiilor din presă, ar deţine aproximativ 45% din piaţa poliţelor de răspundere civilă auto comercializate în România.
07 Octombrie 2021, 11:37
  6 7 8  10  12 13 14  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON