URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2021, 17:00

Tulburările anxioase: Cum se deosebesc de panică tulburarea anxioasă generalizată și stresul post-traumatic

Tulburările anxioase: Cum se deosebesc de panică tulburarea anxioasă generalizată și stresul post-traumatic sursa foto: everydayhealth.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O altă formă de tulburare anxioasă este tulburarea anxioasă generalizată, care se deosebeşte de panică (unde simptomele apar brusc) prin faptul că bolnavii prezintă o anxietate difuză şi persistentă, fără fobii, atacuri de panică sau tulburare obsesiv-compulsivă.

Simptomele variază de la un pacient la altul, dar de obicei există o stare de tensiune, hiperactivitate vegetativă, timiditate şi vigilenţă.

Se estimează că 2 până la 3% din oameni prezintă această boală, femeile fiind mai predispuse (raportul este de 2 la 1); nu s-a dovedit nicio legătură între această boală şi stresul societăţii moderne şi, spre deosebire de panică, nici aspecte genetice concludente.

Evoluţia este mai favorabilă decât în panică, dar uneori persistenţa simptomelor poate determina depresie secundară şi abuz de alcool sau droguri.

Senzaţia de anxietate este o emoţie umană normală în anumite limite, care apare în anumite situaţii, având valoare adaptativă; intervalul de normalitate poate fi sesizat mai bine de către medicul psihiatru, dar şi un neavizat poate face diferenţierea.

Important este ca tratamentul să fie recomandat şi controlat de către medicul psihiatru, începându-se cu psihoterapia şi continuându-se cu medicamente anxiolitice.

Tulburarea de stres post-traumatic este o altă tulburare anxioasă, care apare după un eveniment de stres puternic ce poate provoca suferinţă aproape oricărui om.

Bolnavul retrăieşte evenimentul prin amintiri repetate, vise chinuitoare, senzaţia că evenimentul dureros se poate repeta, sau suferinţă psihică la expunerea unor evenimente asemănătoare.

Pacientul prezintă deseori tulburări ale somnului, iritabilitate, dificultăţi de concentrare, vigilenţă exagerată şi reacţii exagerate de spaimă.

Evenimentele cele mai frecvente care pot declanşa boala sunt accidentele rutiere sau industriale şi dezastrele naturale (inundaţii, incendii, uragane).

Se apreciază că, după un dezastru natural, circa 15% din populaţie prezintă o suferinţă mintală suficient de severă pentru solicitarea consultului medical şi a unei terapii anxiolitice.

Tratamentul bolii este stabilit de medicul psihiatru şi constă în psihoterapie cu reabilitare socială şi medicamente anxiolitice în doze şi combinaţii individualizate.

Atenţie!

Anxietatea patologică poate şi trebuie să fie recunoscută, pacientul având de multe ori tendinţa de a-şi relata problemele.

În această situaţie este necesar un consult medical, de obicei la medicul de familie, care va orienta bolnavul spre specialistul psihiatru.

Reţineţi!

Tulburările anxioase beneficiază de tratament eficient, medicamentaţia specifică fiind gratuită.

Trebuie eliminată concepţia deformată că psihiatria este rezervată doar bolnavilor psihici incurabili.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Boală
...la modă, greu de vindecat. Bun articolul, util !
Postat 10 Octombrie 2021, 20:15 de Olguta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON