URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Aprilie 2020, 11:43

Tulburările anxioase: Cum se manifestă și cum se tratează

Tulburările anxioase: Cum se manifestă și cum se tratează (foto: readersdigest.ca)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Izolarea la domiciliu determinată de pandemia de coronavirus poate duce la apariţia unor tulburări psihice sau la o accentuare a celor preexistente. Anxietatea este o stare patologică de nelinişte, de teamă, care apare la multe persoane. Între 5 şi 20% din pacienţii internaţi în spital şi între 4 şi 14% din cei care se adresează medicilor de familie sau celor din policlinică suferă de tulburări anxioase.

Statisticile ne arată că în majoritatea ţărilor dezvoltate medicamentele antianxioase sunt printre cele mai solicitate. Anxietatea poate surveni ca manifestare a unei tulburări psihiatrice primare sau secundar unei afecţiuni sau terapii şi apare în diferite forme clinice. Există pacienţi care se plâng constant de nervozitate, tensiuni şi diferite probleme şi pacienţi care nu au astfel de simptome, dar prezintă brusc o anxietate acută sau un atac de panică. Schematic, tulburările anxioase cuprind panica, tulburarea anxioasă generalizată, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburările fobice şi tulburările anxioase din diverse afecţiuni.

Panica se caracterizează printr-un sentiment subit, neaşteptat şi deseori copleşitor de teroare, la care se adaugă şi simptome ca greutate respiratorie, palpitaţii şi stare de slăbiciune generalizată, fenomene care apar brusc, fără nicio atenţionare, când pacientul este implicat în activităţi nestresante (frecvent la intrarea într-un magazin, conducerea maşinii sau lucrul la birou). Simptomele atacului de panică durează circa 10 minute şi dispar în 20-30 de minute. Atacurile apar la 1-2% din populaţie, de obicei în jurul vârstei de 30 de ani şi au tendinţa de recidivare. 

Atenţie!

Boala tinde să fie familială, statistic demonstrându-se că 18-20% din rudele de gradul I ale unui bolnav vor avea atacuri de panică. Există şi complicaţii ale bolii, cea mai frecventă fiind agorafobia, o teamă iraţională de a fi singur în locuri publice, care apare ca o reacţie după atacurile repetate de panică (mai frecvent la femei) şi care determină un stil restrictiv de viaţă în lipsa tratamentului adecvat. Alte complicaţii sunt depresia majoră (între 60 şi 90% din bolnavi fac depresie majoră, 20% din ei având şi o tentativă de suicid) şi abuzul de medicamente (benzodiazepine) şi/sau alcool.

Reţineţi!

Tratamentul bolii constă în psihoterapie şi medicamente specifice. Medicul psihiatru este singurul în măsură să stabilească diagnosticul corect şi să aplice tratamentul corespunzător. Medicamentele utilizate au efecte bune, dar dozele, durata tratamentului şi diversele asocieri trebuie stabilite de medicul psihiatru. Important este ca astfel de simptome să determine prezentarea la medic şi nu tratamentul pe cont propriu. Medicamentele specifice bolii, ca de altfel şi cele utilizate în celelalte afecţiuni psihiatrice sunt gratuite, eliberându-se numai pe baza reţetei medicale emise de medicul psihiatru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON