URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Aprilie 2020, 11:43

Tulburările anxioase: Cum se manifestă și cum se tratează

Tulburările anxioase: Cum se manifestă și cum se tratează (foto: readersdigest.ca)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Izolarea la domiciliu determinată de pandemia de coronavirus poate duce la apariţia unor tulburări psihice sau la o accentuare a celor preexistente. Anxietatea este o stare patologică de nelinişte, de teamă, care apare la multe persoane. Între 5 şi 20% din pacienţii internaţi în spital şi între 4 şi 14% din cei care se adresează medicilor de familie sau celor din policlinică suferă de tulburări anxioase.

Statisticile ne arată că în majoritatea ţărilor dezvoltate medicamentele antianxioase sunt printre cele mai solicitate. Anxietatea poate surveni ca manifestare a unei tulburări psihiatrice primare sau secundar unei afecţiuni sau terapii şi apare în diferite forme clinice. Există pacienţi care se plâng constant de nervozitate, tensiuni şi diferite probleme şi pacienţi care nu au astfel de simptome, dar prezintă brusc o anxietate acută sau un atac de panică. Schematic, tulburările anxioase cuprind panica, tulburarea anxioasă generalizată, tulburarea de stres post-traumatic, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburările fobice şi tulburările anxioase din diverse afecţiuni.

Panica se caracterizează printr-un sentiment subit, neaşteptat şi deseori copleşitor de teroare, la care se adaugă şi simptome ca greutate respiratorie, palpitaţii şi stare de slăbiciune generalizată, fenomene care apar brusc, fără nicio atenţionare, când pacientul este implicat în activităţi nestresante (frecvent la intrarea într-un magazin, conducerea maşinii sau lucrul la birou). Simptomele atacului de panică durează circa 10 minute şi dispar în 20-30 de minute. Atacurile apar la 1-2% din populaţie, de obicei în jurul vârstei de 30 de ani şi au tendinţa de recidivare. 

Atenţie!

Boala tinde să fie familială, statistic demonstrându-se că 18-20% din rudele de gradul I ale unui bolnav vor avea atacuri de panică. Există şi complicaţii ale bolii, cea mai frecventă fiind agorafobia, o teamă iraţională de a fi singur în locuri publice, care apare ca o reacţie după atacurile repetate de panică (mai frecvent la femei) şi care determină un stil restrictiv de viaţă în lipsa tratamentului adecvat. Alte complicaţii sunt depresia majoră (între 60 şi 90% din bolnavi fac depresie majoră, 20% din ei având şi o tentativă de suicid) şi abuzul de medicamente (benzodiazepine) şi/sau alcool.

Reţineţi!

Tratamentul bolii constă în psihoterapie şi medicamente specifice. Medicul psihiatru este singurul în măsură să stabilească diagnosticul corect şi să aplice tratamentul corespunzător. Medicamentele utilizate au efecte bune, dar dozele, durata tratamentului şi diversele asocieri trebuie stabilite de medicul psihiatru. Important este ca astfel de simptome să determine prezentarea la medic şi nu tratamentul pe cont propriu. Medicamentele specifice bolii, ca de altfel şi cele utilizate în celelalte afecţiuni psihiatrice sunt gratuite, eliberându-se numai pe baza reţetei medicale emise de medicul psihiatru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON