URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2021, 13:01

Nu amânaţi! Termenul limită pentru conectarea caselor de marcat la serverele ANAF este 30 noiembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Termenul limită pentru conectarea caselor de marcat fiscale aparţinând firmelor mici şi mijlocii la serverul Autorităţii Naţional de Administrare Fiscală este data de 30 noiembrie. După această dată, agenţii economici care nu s-au conformat riscă amenzi între 8.000 şi 10.000 lei.

"Termenul nu va fi prelungit"

Primele discuţii privind conectarea caselor de marcat ale agenţilor economici la serverele ANAF, pentru reducerea evaziunii fiscale şi creşterea gradului de încasare a TVA-ului, au apărut în spaţiul public în anul 2009. Măsurile efective s-au luat însă abia în 2014, la presiunea Uniunii Europene, modelele caselor de marcat fiscale agreate de autorităţi au fost alese în 2016, iar comercializarea lor a început în 2018.

Termenul limită pentru conectare a fost stabilit anul acesta - printr-un ordin al preşedintelui ANAF - pentru 30 iunie în cazul marilor contribuabili, respectiv 30 noiembrie în cazul celor mici şi mijlocii, mult mai numeroşi.

La sfârşitul lunii octombrie, conducerea ANAF a anunţat printr-un comunicat de presă că, în ciuda zvonurilor, termenul limită nu va fi decalat. "Reamintim operatorilor economici că termenul limită pentru conectarea caselor de marcat la serverele ANAF este data de 30 noiembrie. Acest termen nu va fi prelungit", a transmis ANAF.

Inspectorii fiscali au derulat deja o sută de acţiuni de control la marii contribuabili. "La operatorii economici unde au fost finalizate controalele 87% dintre aceştia s-au conformat, iar pentru ceilalţi, care nu au realizat conectarea, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale", se menţionează în comunicatul ANAF. Inevitabil, situaţia se va repeta, după 30 noiembrie, şi în cazul contribuabililor mici şi mijlocii.

"Riscăm să nu putem să-i conectăm pe toţi..."

De altfel, BIHOREANUL a aflat că ANAF a cerut deja firmelor furnizoare de case de marcat liste cu firmele care au refuzat conectarea caselor de marcat la serverele sale, iar agenţii economici rămaşi offline vor fi primii verificaţi de inspectorii fiscali.

Situaţia riscă să se lase cu amenzi usturătoare întrucât, potrivit unor estimări din piaţă, doar puţin peste 50% din cele circa 15.000 de firme mici şi mijlocii din Bihor s-au conectat la serverele ANAF.

În plus, având în vedere că sunt mai puţin de trei săptămâni până la termenul limită, firmele de profil riscă să nu poată face faţă cererilor de conectare.

"Noi trimitem zilnic SMS-uri, email-uri şi înştiinţări că se apropie termenul limită. Doar 53% din cei peste 6.000 de clienţi ai noştri şi-au conectat casele de marcat la serverele ANAF şi riscăm să nu putem să îi conectăm pe toţi până la termenul limită", a declarat pentru BIHOREANUL Levente Levai, directorul firmei Sintezis, lider de piaţă în Bihor.

Amânări și amenzi

Pe fondul creşterii comenzilor, compania a mărit la 10 numărul operatorilor care conectează case de marcat la serverele ANAF, dar tot nu poate onora mai mult de 80 de comenzi pe zi. "Conectarea unei case de marcat durează între 2 şi 3 ore. Există paşi tehnologici care trebuie urmaţi, rapoarte de trimis, documente de încheiat, nu ai cum scurta procesul", a explicat directorul.

În momentul de faţă timpul de aşteptare pentru onorarea unei comenzi este de 5-6 zile, dar este de aşteptat ca odată cu creşterea cererii acesta să crească. "Probabil vom ajunge ca agenţii economici care vor veni cu casele de marcat pe 15 noiembrie să fie programaţi pentru după 30 noiembrie, riscând să fie amendaţi", a mai spus Levai.

Timpul de aşteptare va creşte...

Situaţia este general valabilă pentru toate firmele de profil. Reprezentanţii companiei Fiscal Online, care gestionează un portofoliu de 5.800 de agenţi economici mici şi mijlocii, spun că procentul de conectare este undeva la 54%. Firma face eforturi ca numărul conectărilor să crească, dar e greu de crezut că, după o perioadă de acalmie peste vară, toate comenzile vor putea fi onorate în doar trei săptămâni.

"Noi depunem toate eforturile, am mai angajat doi colegi, am prelungit programul de lucru inclusiv sâmbăta, dar agenţii economici lasă totul pe ultima clipă, nu vom putea face faţă solicitărilor până la termenul limită", a afirmat directorul Fiscal Online, Mihai Oaie.

În momentul de faţă, timpul de aşteptare pentru conectarea unei case de marcat este de aproape o săptămână. "Acum două săptămâni puteam face programări pentru peste 2 zile, acum suntem la 6 zile şi, cu tot efortul nostru, termenul de aşteptare va creşte".

... iar tarifele vor fi mai mari

Având în vedere costurile suplimentare cu personalul angajat suplimentar şi orele de muncă suplimentare, principalele firme de profil de pe piaţa bihoreană iau în calcul majorarea tarifelor percepute pentru conectarea caselor de marcat.

"Cine amână conectarea până lângă termenul limită riscă să prindă tarife mai mari. Am crescut personalul, am mărit programul de lucru, avem costuri mai mari, care trebuie acoperite", a declarat directorul Fiscal Online.

De altfel, potrivit acestuia conectarea la serverele ANAF este și în interesul agenților economici. "Până acum firmele erau obligate să îşi plătească un contabil care să transmită lunar raportul vânzărilor. Odată cu conectarea acest raport se transmite automat la sfârşitul fiecărei zile", a mai spus Oaie.

Iar dacă eficientizarea activităţii nu este suficient de motivantă, există ameninţarea amenzilor de peste 8.000 lei care pot destabiliza orice afacere mică...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Legi pentru unnii
Reprezentantii unui firmă de parfumuri si cosmetice âsi vănd parfumurile fără casa de marcat în centre comerciale la tarabe ne stingheriti ei au dreptul ??
Postat 15 Noiembrie 2021, 20:33 de Otello
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON