URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Modificare esenţială a Codului rutier II. Comportamentul agresiv în trafic
De ştiut
În data de 27 ianuarie 2022 au intrat în vigoare prevederile din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022 prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului rutier, aflându-ne în prezenţa celei mai ample modificări a legislaţiei rutiere din ultimii ani.
02 Martie 2022, 13:02
Hepatita acută virală: Informații importante pentru sănătate, de la A la… E
De ştiut
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E.
26 Februarie 2022, 16:55
Cum se va aplica decizia CCR referitoare la portul măștii
De ştiut
În data de 15 februarie, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis o excepție de neconstituționalitate cu privire la Ordonanța de urgență din anul 2020 prin care s-a „legiferat” posibilitatea Guvernului de a dispune obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise. Nu voi analiza aici nici motivul pentru care prevederea a fost declarată neconstituțională și nici atitudinea surprinzătoare a judecătorilor Curții, ce se circumscrie celebrei zicale „după război, mulți viteji se arată”. Este important, însă, să se cunoască efectele concrete ale acestei decizii...
24 Februarie 2022, 10:04
Clima salvatoare: Încălzirea locuinţelor cu aparatele de aer condiţionat, mai ieftină decât cea pe gaz
De ştiut
Îngroziţi de explozia preţului la încălzire, bihorenii iau cu asalt firmele specializate în sisteme de climatizare, pentru a-şi comanda aparate de aer condiţionat cu inverter. HVAC Industrial Clima, specializată în sisteme de climatizare, a preluat în luna februarie, în plină iarnă, zeci de comenzi, după ce încălzirea cu aer condiţionat a unui apartament cu trei camere a ajuns să coste doar 300 lei pe lună, cu mult sub costurile pe gaz sau peleţi.
22 Februarie 2022, 10:25
Ce este şi cum se manifestă hepatita cronică activă autoimună
De ştiut
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice.
19 Februarie 2022, 13:45
Fiscul online: Din 1 martie, peste 50.000 de contribuabili bihoreni trebuie să fie înscriși în SPV! (VIDEO)
Știri Bihor
Începând din 1 martie, cei peste 50.000 de contribuabili bihoreni, inclusiv persoane fizice, vor trebui să fie înscrişi în Spaţiul Privat Virtual de pe site-ul ANAF. Fiscul a declanşat revoluţia digitală, astfel că va prelua documente şi cereri exclusiv online, toată corespondenţa transmisă de contribuabili pe suport fizic urmând să nu mai fie luată în considerare.
18 Februarie 2022, 08:07
Modificare esenţială a Codului rutier I. Sancţiuni crescute substanţial
De ştiut
În data de 28 ianuarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022 prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului rutier. Practic, asistăm la cea mai mare modificare a legislaţiei rutiere din ultimii ani.
15 Februarie 2022, 12:11
Hepatita cronică III. Majoritatea bolnavilor pot duce o viaţă relativ normală
De ştiut
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică. Şi hepatitele cronice C fără complicaţii şi cu evoluţie stabilă pot merge spre ciroză.
12 Februarie 2022, 13:47
Furtul, masca, avionul și drogurile. Ziua în care dreptul a fost învins în instanță
De ştiut
În data de 27 ianuarie 2022, Secția penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție a pronunțat două decizii obligatorii absolut hilare, care aruncă în derizoriu unele dintre principiile fundamentale ale dreptului. Una e despre hoții care poartă mască în timp ce dau lovitura, a doua despre traficanții de droguri aflați... în aer.
10 Februarie 2022, 10:27
Prevenirea Hepatitei B. În Franța, vaccinarea este obligatorie
De ştiut
Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenţia hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B.
06 Februarie 2022, 17:03
Decizie CCR: Justiţia rămâne acolo unde îi este locul: în sala de judecată!
De ştiut
În data de 26 ianuarie a.c., Curtea Constituţională a pronunţat o importantă decizie, "anulând" o lege votată de Parlament şi promulgată de preşedinte prin care se prevedea ca plângerile împotriva proceselor-verbale de contravenţie să poată fi judecate online.
05 Februarie 2022, 18:11
DSP Bihor, precizări importante despre deciziile de carantinare, izolare şi concediile medicale din motive de Covid-19
Știri Bihor
În contextul numărului mare de bolnavi de Covid-19, dar şi în cel al noilor reglementări legislative în domeniu, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a transmis vineri precizări importante în privința deciziilor de carantinare, izolare, dar şi a concediilor medicale pentru pacienţii cu Covid-19 și pentru contacți.
04 Februarie 2022, 10:35
Curs gratuit online de iniţiere în limba spaniolă la Colegiul Naţional 'Iosif Vulcan' Oradea. Vezi pentru cine şi în ce condiţii!
Educatie
Elevii de clasa a VIII-a care doresc să opteze pentru profilul de filologie bilingv spaniolă la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan" Oradea sunt invitaţi la un curs gratuit, menit să îi ajute. Cursul se va desfăşura online şi va începe în luna martie, fiind realizat de profesoara de limbă spaniolă Paula Dumea.
03 Februarie 2022, 10:45
Anunţ finalizare proiect 'Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor' compania EXTAZ MEDIA SRL
De ştiut
EXTAZ MEDIA SRL anunţă finalizarea proiectului cu titlul "Dezvoltarea companiei EXTAZ MEDIA SRL" proiect nr. RUE M2 - 12416 înscris în cadrul Măsurii "Granturi pentru capital de lucru", instituită prin OUG nr. 130/2020.
31 Ianuarie 2022, 10:36
Anunţ finalizare proiect 'Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor' compania BIHOR MEDIA SRL
De ştiut
BIHOR MEDIA SRL anunţă finalizarea proiectului cu titlul "Dezvoltarea companiei BIHOR MEDIA SRL" proiect  nr. RUE M2- 14328 înscris în cadrul Măsurii "Granturi pentru capital de lucru", instituită prin OUG nr 130/2020.
31 Ianuarie 2022, 07:32
Afecţiunile ficatului: hepatita cronică
De ştiut
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
29 Ianuarie 2022, 15:40
PressHub, despre avortul în pandemie: „De ce nimeni nu zice că doare?”
De ştiut
În starea de urgenţă din aprilie-mai 2020, avortul la cerere a devenit o procedură neesenţială. Date obţinute de la 155 de spitale publice din ţară arată că doar 30 dintre ele au oferit acest serviciu, în perioada respectivă, scrie PressHub. În lipsa altor soluţii, avortul empiric şi decesele cauzate de întreruperea de sarcină autoindusă au redevenit o realitate. La toate astea, exista o soluţie: avortul medicamentos prin telemedicină, o procedură însă aproape nefolosită...
25 Ianuarie 2022, 14:30
Steatoza hepatică: Ce este şi cum se tratează
De ştiut
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
22 Ianuarie 2022, 18:09
România legiferează 'conducerea defensivă'
De ştiut
În contextul în care în ţara noastră se petrec numeroase accidente rutiere soldate cu consecinţe tragice, guvernanţii noştri încearcă să îi determine pe conducătorii auto să fie mai atenţi în trafic, pentru a reuşi să evite astfel de evenimente nedorite printr-o atenţie sporită şi o conduită cu caracter preventiv.
18 Ianuarie 2022, 15:11
NOI PLAFOANE la facturile de energie, valabile de la 1 februarie. Vezi care sunt acestea!
Actual
Peste un milion de facturi la energie vor fi date la refăcut, ca urmare a faptului că, de la 1 februarie, se modifică plafoanele la facturile de energie. Românii nu vor fi debranșați, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.
18 Ianuarie 2022, 10:40
Refluxul gastroesofagian: De ce ni se întâmplă?
De ştiut
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
16 Ianuarie 2022, 12:31
Perspective juridice ale anului 2022
De ştiut
Din perspectivă juridică, data de 1 ianuarie 2022 ar fi trebuit să fie data de la care dosarul electronic naţional să fi fost operabil la toate instanţele din ţară. Din păcate, însă, acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu se mai discută nimic legat de acest proiect...
13 Ianuarie 2022, 17:40
De știut: Cât timp ne protejează măștile, în funcție de tip și de timpul petrecut cu o persoană infectată
Actual
Dezbaterile pe tema tipului de măști de protecție sunt în toi, în această perioadă, dată fiind răspândirea alertă a Covid-19, varianta Omicron. Un studiu recent realizat de specialiştii Universității din Minnesota arată cât timp ne păzesc de virus măștile de protecție, cât sunt de eficiente, în funcție de tipul acestora și de timpul de contact cu o persoană infectată cu Covid-19.
05 Ianuarie 2022, 15:36
Tren NOU pe ruta Oradea - Timişoara, cu numai 24 lei, introdus în circulaţie de Interregional Călători (FOTO)
Știri Bihor
Un tren nou, de tip Regio Expres, va circula pe ruta Oradea-Timişoara şi retur, începând cu 10 ianuarie, fiind introdus de compania Interregional Călători. Biletul costă 24 de lei, iar elevii şi studenţii plătesc doar jumătate! De facilităţi beneficiază şi pensionarii ori persoanele cu dizabilităţi.
04 Ianuarie 2022, 12:36
Hipotermia: Ce facem după o expunere prea mare la frig?
De ştiut
Leziunile locale datorate frigului determină fenomene ce afectează celulele şi lichidele extracelulare (prin efecte directe) şi fenomene care întrerup funcţionarea ţesuturilor şi integritatea vascularizaţiei (prin efecte indirecte). Când ţesuturile îngheaţă, apar cristale de gheaţă care pot produce leziuni ireversibile. Cea mai uşoară formă de leziune prin frig apare, cel mai des, la nivelul extremităţilor (ca de exemplu la lobul urechii, nas, obraji, degetele de la mâini şi picioare), fiind reversibilă.
02 Ianuarie 2022, 18:03
Retrospectivă juridică a anului 2021
De ştiut
Anul 2021, care tocmai este pe punctul de a se încheia, a fost un an bogat în evenimente juridice, unele dintre acestea fiind de o importanţă deosebită. În martie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile din procedura penală care condiţionau plata de despăgubiri pentru arestare sau condamnare nelegală de unele "chichiţe" procedurale, înlăturându-se astfel una dintre cele mai mari inechităţi juridice postrevoluţionare.
31 Decembrie 2021, 18:31
Hipoglicemia: Cum rămâne corpul fără suportul energetic și ce este de făcut
De ştiut
Hipoglicemia reprezintă o scădere a concentraţiei glucozei din sânge, fiind mai periculoasă pe termen scurt decât hiperglicemia, deoarece glucoza reprezintă suportul energetic primar al creierului. Absenţa sa, la fel ca a oxigenului, are consecinţe dramatice, în condiţiile deficitului prelungit putând surveni decesul. Creierul este vulnerabil la hipoglicemie deoarece nu poate folosi alte surse de energie.
26 Decembrie 2021, 17:50
Măştile de protecție, deşeuri reziduale, nu reciclabile
Oradea noastră
Au trecut aproape doi ani de când măştile faciale au devenit obiecte indispensabile pentru oameni din întreaga lume, ca o măsură menită să prevină răspândirea de Covid-19. Chiar dacă acum nu mai sunt obligatorii în spaţiile publice deschise, cu anumite excepţii, în continuare multe măşti ajung în tomberoanele orădenilor. Este important să ajungă, însă, în pubela potrivită!
26 Decembrie 2021, 13:00
Indigestia: cum se manifestă
De ştiut
Indigestia sau dispepsia sunt termeni des utilizaţi de către pacienţi pentru descrierea unor simptome digestive variate, cum sunt durerea abdominală superioară (pusă frecvent în legătură cu consumul unor alimente), pirozis ("arsurile" stomacului), eructaţii (râgâituri), flatulenţă (eliminarea de gaze), balonare sau intoleranţă la unele alimente.
25 Decembrie 2021, 17:43
Dezbaterea de la Primăria Oradea, cu liderii religioşi din comunitate: 'Medicii sunt mâinile lui Dumnezeu. Aşa vom înţelege şi vaccinul' (VIDEO)
De ştiut
În cadrul dezbaterii live de luni, 20 decembrie, jurnalistul Octavian Haragoş i-a avut ca invitaţi pe P.S. Virgil Bercea - episcop greco-catolic de Oradea, P.S. László Böcskei - episcopul romano-catolic de Oradea, Radu Valer Rus – părinte vicar al Episcopiei Române Ortodoxe a Oradiei, pastorul Liviu Apolzan – preşedinte al Comunităţii Penticostale Regionale Oradea şi prof. univ. dr. Paul Negruţ - rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, toţi invitaţii fiind vaccinaţi.
  5 6 7  9  11 12 13  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON