URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Diabetul zaharat: Care sunt semnele bolii
De ştiut
Diabetul zaharat este cea mai frecventă boală endocrină, frecvenţa reală fiind mai greu de apreciat din cauza standardelor diferite de diagnostic. Considerând hiperglicemia matinală ca un criteriu de diagnostic, circa 1-2% din populaţie este afectată. 
24 Septembrie 2022, 14:05
Decizie istorică a Înaltei Curți: Autoritățile locale nu mai pot condiționa autorizația de construcție de donarea unei suprafețe de teren
De ştiut
Săptămâna trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat publicității o decizie pronunțată în martie 2022, prin care s-a stabilit definitiv că autoritățile locale nu pot condiționa eliberarea unei autorizații de construcție de donarea unei suprafețe de teren. Soluţia este extrem de importantă, deoarece există o practică de mulţi ani la nivelul autorităţilor locale (inclusiv în Oradea) prin care cetăţenilor li se solicită donarea unei suprafeţe de teren către unitatea administrativ teritorială respectivă pentru a le fi eliberată autorizaţia de construcţie.
20 Septembrie 2022, 17:53
Aerul condiţionat, cu bunele și relele lui
De ştiut
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie. Ventilatoarele sunt mai puţin eficiente, aşa că aerul condiţionat este cel mai indicat...
17 Septembrie 2022, 12:54
Somn ușor, domnule ministru!
De ştiut
În 8 septembrie 2022 s-a împlinit un an de la încetarea mandatului meu de secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției. La acel moment am făcut o sinteză a mandatului, arătând că reușisem să demarez două mari proiecte: implementarea dosarului electronic național și procedura de modificare a legii în sensul în care și în materie civilă hotărârile să fie pronunțate doar când sunt motivate, similar proceselor penale.... Din păcate, la un an de la acel moment, constat cu tristețe că nu s-a făcut absolut nimic în aceste direcții și nici în altele.
13 Septembrie 2022, 18:35
Radiaţiile ultraviolete şi organismul
De ştiut
Radiaţiile ultraviolete (RUV) constituie un factor indispensabil pentru procesele vitale, lipsa lor putând determina îmbolnăviri, dar, totodată pot exercita un efect nociv, atunci când acţiunea lor este în exces şi fără adaptare progresivă. Asupra pielii produc pigmentaţie, roşeaţă şi chiar alergii sau arsuri.
11 Septembrie 2022, 13:00
Cum se recuperează amenzile pentru necompletarea PLF
De ştiut
În data de 27 iulie 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 257/2022, intitulată oficial lege privind stabilirea unor măsuri referitoare la executarea sancţiunilor contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 22/2022 pentru abrogarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.
07 Septembrie 2022, 12:40
Curtea Constituțională va putea sesiza direct CEDO
De ştiut
După cum arătam în articolul precedent, la data de 1 octombrie 2022 va intra în vigoare Legea nr. 173/2022, publicată în Monitorul Oficial în data de 8 iunie 2022, lege prin care se adoptă unele măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
01 Septembrie 2022, 10:00
Efectele radiaţiei solare asupra organismului (Insolaţia)
De ştiut
Corpul uman este un generator de radiaţii infraroşii care se transmit mediului înconjurător, cel mai mult la contactul cu obiecte metalice sau ziduri de beton şi cel mai puţin în aer. De aceea, temperatura mediului ambiant este optimă când este inferioară temperaturii corpului, astfel ca recepţia de căldură să fie egală cu producţia sa. Pielea are un rol deosebit în termoreglare, 82% din căldura corpului fiind cedată mediului prin intermediul ei şi 50-60% din totalul pierderilor fiind prin radiaţie calorică.
30 August 2022, 16:23
Canicula: Cum te ferești de efectele nocive
De ştiut
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic. Sunt afectate în special persoanele vârstnice cu afecţiuni cardio-respiratorii şi copiii mici.
27 August 2022, 13:11
CEDO va putea fi sesizată direct de instanţa română
De ştiut
La data de 1 octombrie 2022 va intra în vigoare Legea nr. 173/2022 publicată în Monitorul Oficial în data de 8 iunie 2022, lege prin care se adoptă unele măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
19 August 2022, 10:33
Clima, vremea şi organismul
De ştiut
Clima (de la grecescul klima care înseamnă înclinaţia razelor solare) reprezintă regimul caracteristic al vremii unei regiuni pe timp îndelungat. Regimul climatic se caracterizează printr-o relativă stabilitate, modificările putând fi urmărite numai prin observaţii îndelungate şi pe perioade lungi de timp.
13 August 2022, 11:44
Modificări privind contestația pentru tergiversarea procesului
De ştiut
Potrivit noii reglementări, contestaţia este de competenţa instanţei ierarhic superioare, care o soluţionează în complet format din 3 judecători. Când procesul se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, contestaţia se soluţionează în completul de 5 judecători, iar când procesul îl judecă un complet de 5 judecători, contestaţia se soluţionează de un alt complet de 5 judecători.
09 August 2022, 16:15
Sarea: diferența dintre sarea naturală și cea industrială
De ştiut
Majoritatea alimentelor conțin sare în mod natural sunt legumele, fructele, carnea, peștele, ouăle, laptele și produsele lactate, cerealele, legumele uscate și grăsimile. Consumul crescut de sare joacă un rol important în creșterea tensiunii arteriale (mai ales la persoanele supraponderale și la cele obeze) și în favorizarea apariției osteoporozei (prin creșterea eliminări de calciu la nivel renal).
06 August 2022, 16:22
Cum economisim apa?
De ştiut
Vară de vară, oamenii își aduc aminte că apa este o resursă epuizabilă. Din cauza secetei și a temperaturilor ridicate, în România scad rezervele de apă, în acest an chiar drastic, iar autoritățile lansează, pe bună dreptate, apeluri pentru combaterea risipei de apă.
04 August 2022, 17:00
Sarea: de la nevoie la abuz!
De ştiut
Sarea, sau clorura de sodiu (NaCl), este un mineral indispensabil pentru organism, nevoile fiziologice fiind de minimum 2 g pe zi. Consumul este însă mult mai ridicat ajungând la 10 - 12 g pe zi în majoritatea ţărilor.
31 Iulie 2022, 18:00
Noi măsuri temporare în justiție
De ştiut
În data de 19 iulie s-a publicat în Monitorul Oficial al României Legea 220/2022 privind valorificarea adaptată a unor măsuri dovedite benefice pentru instituţiile din domeniul justiţiei instituite pe perioada stării de alertă declarate în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de Covid-19. Legea este temporară, urmând a se aplica un an de la intrarea în vigoare, respectiv din data de 22 iulie 2022. 
29 Iulie 2022, 12:50
Mușcăturile de păianjeni. Unele specii pot produce intoxicații mortale
De ştiut
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
23 Iulie 2022, 20:00
Atenţie, vin temperaturi de peste 40 de grade în Bihor! Cum să vă feriți de pericolele cauzate de caniculă
Știri Bihor
În contextul în care joi, judeţul Bihor se află sub cod galben de caniculă şi disconfort termic accentuat, iar vineri şi sâmbătă, cel puţin, se aşteaptă chiar cod portocaliu, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius la umbră, Direcţia de Sănătate Publică Bihor şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au transmis populaţiei sfaturi, pentru prevenirea situațiilor periculoase.
21 Iulie 2022, 12:58
Muşcătura de căpuşă. Știați că poate produce paralizie?
De ştiut
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene.
17 Iulie 2022, 16:55
Cum va arăta, din august, „dunga roșie” din buletin
De ştiut
Într-un articol de anul trecut arătam că, în copilărie, majoritatea dintre noi am auzit că există semeni care au „dungă roşie” în buletin, prin această expresie fiind desemnate persoanele puse sub interdicţie judecătorească, adică, mai pe româneşte, persoanele incapabile să se descurce şi care aveau desemnat un tutore care să îi reprezinte la încheierea oricăror acte juridice.
12 Iulie 2022, 19:11
Muşcătura de şarpe: Ce e de făcut în primele momente?
De ştiut
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. Şerpii veninoşi fac parte din 5 familii: Elapidae (cobra şi şarpele Krait din India, mamba şi şarpele coral care se întâlnesc peste tot pe glob, cu excepţia Europei), Viperidae (viperele adevărate, răspândite pe tot globul, în afară de continentul american), Hydrophidae (şerpii marini), Crotalidae (viperele cu gropiţe, din care fac parte şarpele cu clopoţei şi mocasinul de apă, răspândite în Asia şi America) şi Colubridae (şerpii de pe teritoriul african).
09 Iulie 2022, 19:06
Poliția și respectarea legii
De ştiut
De-a lungul anilor, în această rubrică, am încercat să tratez probleme juridice de interes general, aducând în atenția cititorului informații pe care le-am considerat interesante și de actualitate pentru orice cetățean. În același timp, am încercat să nu mă las influențat de aspectele întâlnite în practica judiciară, aspecte care ar putea afecta redarea obiectivă a unor probleme de drept.
07 Iulie 2022, 19:11
Înţepăturile de ţânţari şi virusul West Nile
De ştiut
Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă la om prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. Rezervorul de virus este reprezentat de păsările migratoare care sunt înţepate de ţânţari.
03 Iulie 2022, 15:07
Efectele deciziilor Curții Constituționale
De ştiut
În ultimii ani, în spaţiul public şi în mediul juridic, au existat discuţii interminabile despre efectele pe care o decizie a Curţii Constituţionale le produce în procesele aflate pe rol la acel moment. Inclusiv în aceste zile se discută foarte mult cu privire la efectele ultimei decizii a CCR cu privire la prescripţia penală în dosarele penale. 
02 Iulie 2022, 17:33
Cum să treci cu bine peste zilele caniculare. În Oradea au fost deschise trei containere cu aer condiționat
Știri Bihor
Următoarele zile se anunță fierbinți în Bihor, iar pompierii le recomandă cetățenilor să aibă grijă de viața lor și îi sfătuiesc cum să evite situațiile de urgență. Pe de altă parte, în Oradea, Primăria a pregătit trei containere anticaniculă, cu apă și aer condiționat, unde o asistentă medicală îi poate ajuta pe orădenii cărora căldura le va provoca stări de rău.
28 Iunie 2022, 17:10
Înţepăturile de insecte. Atenţie, seceta le favorizează!
De ştiut
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
25 Iunie 2022, 14:47
România, mereu surprinzătoare: Munca în folosul comunității și închisoarea
De ştiut
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
22 Iunie 2022, 11:51
Infecțiile urinare: Factorii care le favorizează și cum se manifestă
De ştiut
Infecţiile urinare sunt printre cele mai frecvente infecţii bacteriene, fiind determinate de prezenţa şi multiplicarea unor germeni patogeni în orice loc al tractului urinar, de la rinichi, uretere şi vezică urinară, la uretră. Aceştia depăşesc numărul de 100.000 pe un mililitru de urină.
18 Iunie 2022, 11:30
Digitalizarea cu „buldozerul”
De ştiut
Săptămâna trecută, Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat un proiect de lege ce prevede faptul că hotărârile judecătorești vor fi comunicate, prioritar, prin email. Chiar dacă, la prima vedere, s-ar putea spune că este vorba de o lege bună, în realitate modul în care este redactată nu face altceva decât să încurce, neavând o corespondenţă cu realitatea actuală a sistemului judiciar.
15 Iunie 2022, 11:10
Cancerul de col uterin: Peste 20 de tipuri de virusuri HPV asociate cu această boală
De ştiut
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
10 Iunie 2022, 19:22
  3 4 5  7  9 10 11  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON