URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2022, 13:02

Modificare esenţială a Codului rutier II. Comportamentul agresiv în trafic

Modificare esenţială a Codului rutier II. Comportamentul agresiv în trafic foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 27 ianuarie 2022 au intrat în vigoare prevederile din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022 prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului rutier, aflându-ne în prezenţa celei mai ample modificări a legislaţiei rutiere din ultimii ani.

Data trecută, am arătat că au fost mărite substanţial sancţiunile pentru anumite abateri, mai ales sancţiunile complementare vizând suspendarea dreptului de a conduce, care poate ajunge chiar şi la 180 de zile, concomitent cu imposibilitatea reducerii acestor sancţiuni cu mai mult de o treime de către şeful Poliţiei rutiere.

O altă modificare majoră vizează definirea şi sancţionarea comportamentului agresiv în trafic.

Potrivit legii deja intrate în vigoare, prin comportament agresiv se înţelege: a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens; b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor; c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare; d) circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia; e) folosirea repetată a semnalelor sonore şi/sau luminoase, de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în faţa sa să elibereze banda de circulaţie; f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roţi; g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalţi participanţi la trafic care circulă în spatele acestuia; h) realizarea intenţionată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia; i) conducerea intenţionată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

Corelativ, constatarea condusului agresiv de către poliţistul rutier va atrage o amendă consistentă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile

Întrucât constatarea condusului agresiv impune o doză mare de subiectivism din partea agentului de poliţie, avându-se în vedere definiţiile nu tocmai fericit formulate cu privire la şofatul abuziv, este de aşteptat ca instanţele să fie asaltate cu plângeri împotriva proceselor-verbale prin care se sancţionează acest tip de condus.

Asta, evident, dacă poliţiştii vor aplica noile prevederi legale...

Până la urmă, cel mai corect ar fi ca aceste contravenţii să fie sancţionate numai dacă sunt filmate cu... aparatura din dotare!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Salutar
Nu discutăm dacă asprimea pedepselor pentru încălcarea legislației rutiere a crescut invers proporțional față de blândețea pedepselor pentru abuzuri și corupție. Nu discutăm nici măcar faptul că la abaterile rutiere nu se prevede contopirea pedepselor. Ci întreb și eu pentru un prieten. Dacă pentru glumele de cărți scrise în pușcărie s-a dispus reducerea pedepselor, păstrând proporțiile, pentru un banc bun spus polițistului se poate primi reducere la pedeapsa rutieră? Până una alta, eu i-am zis prietenului să aibă grijă, totuși, ca bancul să nu fie cu polițiști, că sigur se dublează pedeapsa.
Postat 02 Martie 2022, 16:00 de User anonimizat
E usor in vorbe...
... in realitate e aproape imposibil! Cum dovedeste organul comportamentul agresiv in trafic? NUMAI si NUMAI in doua moduri: cu propriile simturi si/sau cu mijloace de inregistrare omologate de BRML. Cum trece o saptamana si nu vezi picior de rutierist IN MISIUNE pe soselele Bihorului.... Va fi cam greu de dovedit....
Postat 02 Martie 2022, 15:01 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON