URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Februarie 2022, 09:03

Poliția Bihor: Duminică intră în vigoare noi reguli pentru şoferi, dar nu numai! Cum poți rămâne fără permis 120 de zile

Poliția Bihor: Duminică intră în vigoare noi reguli pentru şoferi, dar nu numai! Cum poți rămâne fără permis 120 de zile foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Duminică, 27 februarie, vor intra în vigoare noi prevederi pentru participanţii la trafic, inclusiv pentru trotinetişti. Între altele, șoferii prinşi cu parbrizul autoturismului murdar, dar şi cei agresivi în trafic riscă amenzi mai mari decât până acum şi, în plus, vor rămâne şi fără permis. 

Se "umflă" punctele amendă

Potrivit noilor reglementări, neacordarea priorității de trecere în trafic, acolo unde se cere, ori pentru pietonii aflaţi deja pe zebră sau nerespectarea regulilor privind depășireaşofatul agresiv dacă prin acesta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, trec în clasa superioară de sancțiuni (6-8 puncte amendă) la care se adaugă, complementar, şi suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile.

Şoferii agresivi, adică cei care dau flash-uri ori claxonează fără motiv vor rămâne fără permis pentru 30 de zile. 

Vor rămâne fără permis pentru 60 de zile şoferii care au provocat incidente rutiere soldate cu pagube materiale prin nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roșie a semaforului.

Cei care nu au respectat regulile privind prioritatea de trecere sau depășirea trec în clasa superioară de sancțiuni, adică riscă între 9 şi 20 puncte amendă plus suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile. Aceleaşi sancţiuni se vor aplica pentru circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăzilor.

"Astfel, în situația în care polițistul rutier soluționează un accident de circulație din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, accident produs pe fondul circulației pe sensul opus, conducerii unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai sub influența băuturilor alcoolice, efectuării pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulației în sens contrar sensului de circulație, a circulației sau traversării de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile, perioada de suspendare se va majora de drept cu 30 de zile. Această majorare este aplicată direct, de drept, de către polițistul rutier", se arată într-o informare transmisă de Poliţia Bihor.

Noi sancţiuni

Vitezomanii prinşi depăşind cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum vor rămâne fără permis pentru 120 de zile.

Aceeaşi sancţiune o riscă și şoferii cei care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune.

Totodată, vor rămâne fără permis tot pentru o perioadă de 120 de zile şoferii care vor fi găsiţi că fac pe autostradă manevre de întoarcere sau de mers înapoi, circulă în sens contrar sensului de circulație, circulă sau traversează de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

Vor intra în vigoare reguli noi şi cu privire la dovezile înlocuitoare ale permiselor de conducere. Astfel, se eliberează dovadă înlocuitoare a permisului de conducere, fără drept de circulație pentru depăşirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admise şi efectuarea, de către conducătorul de autovehicul, pe autostradă, a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, a circulaţiei în sens contrar sensului de circulaţie, a circulaţiei sau traversării de pe un sens de circulaţie pe celălalt prin zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile. 

Pe lângă contravențiile nou introduse referitoare la comportamentul agresiv, reprezintă contravenție sancționată cu 6-8 puncte amendă şi nerespectarea obligaţiei de a menţine permanent curate parbrizul, luneta şi geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.

Atenţie, trotinetişti și bicicliști!

Potrivit noilor reglementări, conducătorii trotinetelor electrice au aceleaşi interdicţii şi sancţiuni ca şi bicicliştii, riscând 6-8 puncte amendă dacă sunt prinşi pe drumurile publice fără mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente în stare de funcţionare pe timp de noapte.

Cu aceeaşi amendă vor fi sancţionaţi cei care conduc biciclete sau trotinete electrice pe autostradă, cei care nu se opresc la culoarea roşie a semaforului, semnalele agentului de cale ferată ori ale poliţistului sau sunt prinşi conducând sub influenţa băuturilor, drogurilor, medicamentelor cu efecte similare

Vor fi sancţionaţi şi bicicliştii ori conducătorii de trotinete electrice care vor fi găsiţi agăţaţi de un alt autovehicul aflat în mers ori transportând persoane, fără veste reflectorizante, cei care circulă cu viteză în zone rezidenţiale, cei care nu se opresc să se asigure la nivel cu calea ferată

O altă noutate care intră în vigoare duminică se referă la sancțiunile aplicabile pentru necomunicarea datelor de identificare ale persoanei căreia i-a fost încredințat un vehicul pentru a-l conduce.

Pentru contravențiile menționate, contraveninetul va achita amenda așa cum a fost stabilită de agentul constatator, respectiv de la 9 la 20 puncte-amendă pentru persoanele fizice și de la 21 la 100 puncte-amendă pentru persoanele juridice, fără a avea posibilitatea să plătească jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege în 15 zile de la comunicarea procesului-verbal. 

De reţinut este că, punctul amendă a rămas şi în cursul anului 2022 la nivelul de 145 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Lunetiștii
Nu contează că primim marfă proastă, bine că e nouă! Cum ar fi și noua reglementare: obligația de a menține permanent curată luneta autovehiculului. Ce te faci dacă mașina nu e prevăzută din fabrică cu stergător de luneta, iar afară ninge abundent? Te oprești din două în două minute să ștergi luneta? Dar ce te faci dacă ai kombi și încarci bagaje până în plafon(că de aia ți-ai luat kombi să poți cara lucruri voluminoase), iar utilitatea vizuală a lunetei dispare transformându-ți mașina într-o banală dubiță? Poliția va fi la datorie și te va lua în vizor ca să îți denasifice purtarea. Așadar, nu vă mai luați nasul la purtare pe șosele! Luați-vă portofelul, va ninge cu amenzi și vara!
Postat 26 Februarie 2022, 11:34 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON