URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Nu mâncați în exces de Paște! Sfaturile Direcției de Sănătate Publică Bihor
De ştiut
În apropierea Paştelui, specialiştii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor le reamintesc consumatorilor să aibă grijă ce cumpără pentru masa de sărbători, pentru a elimina orice risc care ar putea dăuna sănătăţii. Aceştia recomandă evitarea consumului excesiv de băuturi alcoolice şi alimente, achiziţionarea produselor din carne din locuri autorizate şi preparea corectă a cărnii de miel.
30 Aprilie 2021, 13:35
Ave reciclarea! Compania de salubritate AVE Bihor a învăţat peste 250.000 de bihoreni cum să colecteze separat deşeurile
De ştiut
De jumătate de an, peste 250.000 de bihoreni învaţă de la operatorul de salubritate AVE Bihor cum să colecteze deşeurile în cinci fracţii. Implementarea colectării în cinci fracţii, aşa cum o făceau deja bihorenii din comunele Sălacea şi Cociuba Mare, se dovedeşte un succes: în 62 de oraşe şi comune, cantităţile de deşeuri aruncate separat s-au triplat, în jumătate de an!
Ulcerul duodenal, o boală care afectează unul din zece oameni
De ştiut
Ulcerul duodenal este o boală cronică ce afectează circa 10% din populaţie şi care prezintă o tendinţă de scădere, mai ales în ţările dezvoltate. Frecvenţa este asemănătoare la ambele sexe, iar evoluţia bolii este spre vindecare şi apoi reapariţie (aproximativ 60% din ulcererele duodenale vindecate reapar în decurs de un an, iar 80-90%  în decurs de 2 ani).
22 Aprilie 2021, 14:10
O decizie discutabilă: Instanţele nu vor mai putea analiza suspendarea dreptului de a conduce
De ştiut
În data de 12 aprilie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat una dintre cele mai discutabile decizii din întreaga sa istorie. Într-o decizie obligatorie, pronunţată în recurs în interesul legii, Instanţa Supremă a stabilit că "instanţa de judecată învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, NU are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare".
21 Aprilie 2021, 19:36
Vaccinarea anti-HPV, soluţia de prevenire a cancerului de col uterin
De ştiut
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză...
15 Aprilie 2021, 11:23
Nimeni nu va mai merge la pușcărie fără să știe de ce!
De ştiut
Odată cu publicarea deciziei în Monitorul Oficial, nicio persoană nu va putea fi încarcerată până la motivarea hotărârii definitive de condamnare, indiferent dacă vorbim de o decizie în ultim grad de jurisdicţie sau de o sentinţă de primă instanţă neatacată. Ca atare, în viitorul imediat apropiat, nicio sentinţă penală nu va putea fi pronunţată înainte de a fi motivată...
13 Aprilie 2021, 10:20
Cancerul de col uterin. Ce trebuie să știi despre această boală
De ştiut
Este mai uşor de depistat un cancer de col decât de tratat. Colul uterin este uşor de investigat, astfel încât examenul ginecologic anual oferă posibilitatea diagnosticului leziunilor precursoare şi tratamentul lor adecvat. De aceea se recomandă examenul citologic Papanicolau pentru femeile asimptomatice cu vârsta peste 20 de ani şi pentru cele sub 20 de ani sexual active (se fac 2 teste consecutive anual, apoi cel puţin un test la fiecare 3 ani, până la vârsta de 65 ani).
10 Aprilie 2021, 15:39
Plăteşti statului paguba, plus 'bacşiş', şi scapi de puşcărie!
De ştiut
În data de 31 martie, Preşedintele României a promulgat o lege care aduce modificări importante în materia evaziunii fiscale, odată publicată în Monitorul Oficial. Legea a fost adoptată de Parlament cu ceva vreme în urmă, însă a fost atacată la Curtea Constituţională de către Guvern şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cu toate acestea, judecătorii CCR au stabilit că este perfect constituţională, iar preşedintele a semnat decretul de promulgare.
06 Aprilie 2021, 10:15
Alcoolul și încredințarea autoturismului. Decizie a Înaltei Curți
De ştiut
În 10 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial o decizie obligatorie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care s-a stabilit, în esență, că, pentru ca acela care încredințează autovehiculul să răspundă penal, nu este suficient ca persoana căreia i se încredințează conducerea acelui autovehicul să fie băută, ci trebuie să fie chiar serios alcoolizată. De unde și până unde această precizare?
04 Aprilie 2021, 11:00
Testul pentru HPV
De ştiut
Testul pentru HPV se efectuează pentru a depista infecţia cu HPV şi tipul de HPV prezent. Principala indicaţie este după un test Papanicolau anormal. În cazul în care testul HPV detectează tipurile oncogene de HPV, se recomandă colposcopia sau biopsia cervicală (efectuate în cabinetele specializate, clinicile sau secţiile de ginecologie din spitale).
02 Aprilie 2021, 19:11
Reduceri substanţiale ale taxelor de timbru pentru procesele civile decurgând din accidente de orice fel
De ştiut
De ce a fost nevoie de acest act normativ? Simplu. În condiţiile în care legea stabileşte că sunt scutite de plata taxei de timbru cauzele civile care derivă din penal, în februarie 2014 a intrat în vigoare noul cod penal, care a stabilit că este infracţiune de vătămare din culpă numai fapta care are drept consecinţă peste 90 de zile de îngrijiri medicale; în vechiul cod penal limita era de 10 zile.
24 Martie 2021, 15:51
Arafat despre 'controversa Groşan': 'Refuzând oxigenul, nu faci decât să agravezi şi să ajungi la o situaţie ireversibilă'
Știri Bihor
În contextul în care declaraţiile doctoriţei orădeance Flavia Groşan - cum că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale - au făcut înconjurul ţării, iar cel puţin în Oradea mai mulţi pacienţi au refuzat în ultimele zile tratamentele cu oxigen, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, trage un semnal de alarmă. "Când începi să ai oxigenare 80%, 70%, 50%, înseamnă că eşti într-o situaţie critică", spune el, atrăgând atenţia că "refuzând oxigenul nu faci decât să agravezi şi să ajungi la o situaţie ireversibilă".
23 Martie 2021, 23:27
Cancerul de col uterin şi infecţia cu HPV
De ştiut
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi anual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
21 Martie 2021, 17:04
Finanțele Publice vă invită online: Spațiul Privat Virtual, soluția de a evita mersul la ghișeu. Cum se face înregistrarea
Știri Bihor
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bihor le reamintește contribuabililor persoane fizice că pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor administrative fiscale, prin accesarea serviciului „Spațiul Privat Virtual” (SPV). El oferă posibilitatea de a transmite/primi prin platforma online o serie de documente fiscale, ca alternativă la comunicarea acestora prin poștă sau la ghișeele instituției.
18 Martie 2021, 13:36
Hotărârea în dosarul '10 august' şi povestea bicicletei furate a lui Ion
De ştiut
Recent a fost dată publicităţii hotărârea definitivă a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Bucureşti prin care s-a invalidat decizia procurorului general DIICOT de redeschidere a dosarului de urmărire penală privind evenimentele din 10 august 2018. Nu voi comenta, evident, o hotărâre definitivă a instanţei penale, însă voi arăta de ce cred că această hotărâre ne arată unele deficienţe evidente ale procedurii penale române şi ale sistemului judiciar în ansamblul său.
17 Martie 2021, 12:41
Ai grijă de mașina ta! Decarbonizarea, o soluție la îndemână pentru îndepărtarea calaminei din motorul autoturismului
De ştiut
Calamina depusă pe diversele componente ale motorului autoturismului produce o serie de efecte neplăcute: creşte consumul de combustibil, motorul nu mai „trage” corespunzător, au loc fluctuaţii la mersul în ralanti etc. Pentru eliminarea acestor neajunsuri există, însă, şi o soluţie la îndemână: decarbonizarea. Intervenţia se realizează într-o oră, poate fi realizată la domiciliul clientului şi nu costă decât 150 lei.
15 Martie 2021, 16:01
Covid-19 în Franța: Circulaţia este restricţionată între orele 18 şi 6, restaurantele şi terasele sunt închise
De ştiut
Dintre cele 95 de departamente ale Franței metropolitane, 23 sunt în carantină. În aceste departamente, unele centre comerciale non-alimentare sunt închise. De asemenea sunt închise toate restaurantele, inclusiv terasele, iar circulația este restricționată între orele 18 și 6. Și în ultima săptămână cazurile noi de îmbolnăvire au crescut, înregistrându-se 21.330 de cazuri, dintre care 60% sunt cu varianta britanică, iar 6,3% cu variantele sud-africană și braziliană. În spitale sunt internate actualmente 25.308 de persoane, dintre care 3.596 la terapie intensivă.
12 Martie 2021, 18:40
Arestarea urmată de achitare dă dreptul la despăgubiri. Decizie importantă a Curții Constituționale
De ştiut
Miercuri, 3 martie a.c., Curtea Constituțională a pronunțat o decizie foarte importantă. După 7 amânări de pronunțare, Curtea a stabilit că dispozițiile articolului 539 din Codul de procedură penală, care condiționau despăgubirile pentru privarea nelegală de libertate de constatarea anterioară a caracterului nelegal al arestării, sunt neconstituționale. Ce înseamnă asta? Că orice persoană care este arestată și ulterior edeclarată nevinovată are dreptul la despăgubiri din partea statului. Scurt, clar și la obiect.
10 Martie 2021, 20:11
Start la grădinărit! Cei care vor să aibă grădina rodnică peste vară trebuie să înceapă de pe-acum munca. Ce e de făcut?
De ştiut
Indiferent că au un mic spaţiu verde în jurul blocului sau o grădină în curtea casei, orădenii care vor să o vadă verde şi înfloritoare pe timpul verii trebuie să se apuce de treabă. Primăvara, când natura renaşte, este şi momentul în care grădinarii se pun la treabă. Vezi ce ai de făcut...
10 Martie 2021, 10:10
Primul centru Ikigai Health din România a fost inagurat în Oradea (FOTO)
De ştiut
Primul centru Ikigai Health din România a fost inaugurat de 8 Martie pe strada Gheorghe Doja nr. 102 din Oradea. Centrul de sănătate deschis de Claudia şi Alexandra Marin, după un concept propriu, are în spate o echipă de 9 cercetători, medici şi terapeuţi consacraţi şi ofertă o gamă largă de servicii bazate de terapii alternative, de la detoxifiere şi drenaj limfatic, până la aliniament divin şi aromoterapie. Centrul de sănătate este dotat cu aparatură de ultimă generaţie, care cuprinde şi cel performant aparat de hidrocolonoterapie neasistat, cu infraroşu şi infiltraţii de probiotice vii.
Colţul juridic: Avocatul intră în colţ. În colţul juridic...
De ştiut
Cu mai mult de un deceniu în urmă, stabileam cu redacţia BIHOREANULUI apariţia în cadrul săptămânalului a unei rubrici intitulate sugestiv "Avocatul bihoreanului". De atunci şi până astăzi, aproape în fiecare săptămână, la început doar în ziar, iar odată cu dezvoltarea segmentului online şi în mediul virtual, am scris despre subiecte din mediul juridic despre care am apreciat că sunt de interes pentru publicul larg.
04 Martie 2021, 15:59
Actualităţi privind epidemia COVID-19 în Franţa
De ştiut
Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").
02 Martie 2021, 18:32
Astmul bronşic: Cauze și tratament
De ştiut
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie ”şuierătoare”). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice.
20 Februarie 2021, 17:09
Tuberculoza: De câte forme este, cum se previne și cum se tratează?
De ştiut
Tuberculoza este o infecţie bacteriană cronică determinată de Mycobacterium tuberculosis, caracterizată prin formarea de granuloame în ţesuturile infectate. Localizarea cea mai frecventă este cea pulmonară, dar există şi alte organe care pot fi implicate, cum sunt pleura, pericardul, peritoneul, laringele, bronhiile, unii ganglioni, oasele, organele genito-urinare, meningele, ochii, glandele suprarenale şi pielea.
13 Februarie 2021, 14:55
Modificare a Codului administrativ: prefecţii vor fi 'politici'!
De ştiut
În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.
13 Februarie 2021, 13:01
Administratorul public: Cu ce se ocupă și cine poate ocupa această funcție
De ştiut
Potrivit Codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, primarul, respectiv preşedintele consiliului judeţean, poate propune consiliului local, consiliului judeţean, după caz, înfiinţarea funcţiei de conducere de administrator public, în limita numărului maxim de posturi aprobate. 
06 Februarie 2021, 18:21
Bronhopneumopatia Cronică Obstructivă (BPCO): Ce înseamnă această boală şi cum se tratează
De ştiut
BPCO include bronşita cronică şi emfizemul pulmonar. Bronşita cronică este definită epidemiologic ca o afecţiune pulmonară în care bolnavul tuşeşte şi expectorează cel puţin 3 luni pe an, timp de 2 ani consecutiv, fapt ce determină obstrucţie prin îngustarea căilor aeriene datorită mucusului prezent în exces. Emfizemul constă în dilatarea spaţiilor aeriene cu scăderea elasticităţii pulmonare (elasticitate care în mod normal menţine căile respiratorii deschise în timpul expiraţiei) şi obstrucţie.
05 Februarie 2021, 17:00
Ministerele. Conducere
De ştiut
Potrivit Codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, ministrul exercită conducerea ministerului şi îl reprezintă în raporturile cu celelalte autorităţi publice, cu persoanele juridice şi fizice din ţară şi din străinătate, precum şi în justiţie.
31 Ianuarie 2021, 18:12
Hepatita acută virală: Ce trebuie să știi despre diversele tipuri ale acestei boli
De ştiut
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E. Simptomele sunt variabile şi cel mai des există o pierdere a poftei de mâncare, greţuri şi chiar vărsături, oboseală, dureri ale muşchilor şi articulaţiilor, cefalee şi simptome de guturai, cu alterarea simţurilor mirosului şi gustului.
31 Ianuarie 2021, 16:28
Hepatita cronică: Simptome şi tratament
De ştiut
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
22 Ianuarie 2021, 16:45
  9 10 11  13  15 16 17  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON