URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2021, 17:04

Cancerul de col uterin şi infecţia cu HPV

Cancerul de col uterin şi infecţia cu HPV (Sursa foto: Sfatulmedicului.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi anual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.

Din cele peste 100 de tipuri de HPV descrise până acum, peste 35 au tropism pentru mucoasa anogenitală.

Există tipuri cu risc scăzut (care provoacă condiloame acuminate) şi tipuri cu risc crescut, oncogenice, întâlnite în cancerul de col uterin, dar şi cel de vulvă sau vagin. Unele din virusurile specifice pentru mucoasa genitală pot infecta şi alte mucoase (tractul respirator, cavitatea bucală sau conjunctivele).

În prezent termenul de "infecţie" a fost extins, incluzând şi leziunile precanceroase sau chiar leziunile canceroase ale colului uterin, cancerul de col uterin fiind considerat ca o boală cu transmitere sexuală. Studiile epidemiologice şi de biologie moleculară arată că infecţia cu tipurile de HPV cu risc crescut reprezintă cauza cancerului de col uterin (studiile epidemiologice şi virusologice au confirmat că cel puţin 95% din toate cancerele scuamoase ale colului conţin ADN-HPV).

Transformarea malignă presupune şi existenţa unor cofactori: fumatul, contraceptivele orale, razele ultraviolete, sarcina, alte boli cu transmitere sexuală (Chlamydia, gonococul), infecţia cu HIV/SIDA şi un comportament sexual atipic (parteneri multipli, contact sexual înainte de 16 ani).

ATENŢIE!

De cele mai multe ori infecţia cu HPV este asimptomatică, având o durată medie de 8 luni şi nu lasă niciun fel de sechele. Papiloamele din zona genitală sunt asemănătoare florilor de conopidă, cu dimesiuni variind de la 1-2 mm la zeci de centimetri. La femei pot apărea pe vulvă, clitoris, vagin, anus sau coapse. La bărbaţi se pot întâlni pe vârful penisului, scrot, anus şi coapse. Sunt foarte contagioase şi se transmit prin contact sexual.

Rareori (mai ales când au dimensiuni mici) pot dispărea spontan, dar de cele mai multe ori necesită intervenţia medicului, fiind tratate de ginecolog sau dermatolog (unguente care se aplică local, antivirale sistemice, electrocauterizare sau chiar intervenţie chirurgicală). Chiar şi după ce au fost complet vindecate, papiloamele pot reapărea în zona iniţială sau în altă parte.

REŢINEŢI!

Pe plan mondial, cancerul de col uterin reprezinta a 2-a cauză de mortalitate prin cancer la femei. Deşi frecvenţa şi mortalitatea sunt ridicate, cancerul de col poate fi prevenit şi vindecat cel mai eficient dintre toate cancerele. Programele de screening pentru cancerul cervical urmăresc descoperirea leziunilor premaligne şi se bazează în continuare pe examenul citologic (testul Papanicolau). Din cauza legăturii puternice dintre infecţia cu anumite subtipuri de HPV şi apariţia cancerului cervical, s-a introdus testarea HPV.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON