URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Martie 2021, 18:32

Actualităţi privind epidemia COVID-19 în Franţa

Actualităţi privind epidemia COVID-19 în Franţa (foto: Anadolu Agency)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Această variantă a virusului reprezintă 36 la sută din cazurile pozitive din Franţa. Oficialităţile competente consideră că această variantă, împreună cu celelalte, vor deveni predominante în luna martie. Marea majoritate a mutaţiilor virale nu prezintă pericol, putând avea chiar un efect negativ pentru virus, dar în acelaşi timp unele mutaţii pot favoriza circulaţia virusului, iar altele pot deveni dominante.

Franţa nu a ieşit încă din al doilea val. În data de 23 februarie s-au înregistrat 20.064 de noi cazuri de Covid 19, existând un număr de 25.660 de persoane spitalizate, dintre care 3.435 în secţiile de terapie intensivă. Se consideră că circa 17 % dintre adulţii cu vârsta de peste 20 de ani din marile oraşe au fost infectaţi cu noul coronavirus de la începutul epidemiei şi până în 16 februarie. Un studiu publicat de Institutul Pasteur în 16 februarie arată că persoanele cu vârsta între 20 şi 49 de ani au avut un grad de contaminare mai mare decât persoanele de peste 50 de ani. Acelaşi studiu relevă că există diferenţe şi între regiuni: în regiunea pariziană gradul de contaminare este de 30 % faţă de 10 % în Nouvelle-Aquitanie.

Un număr de 30.000 de medici de familie sunt autorizaţi să vaccineze în cabinetele proprii pacienţii cu vârste între 50 şi 64 de ani care prezintă cel puţin o afecţiune cu risc (de exemplu obezitatea sau diabetul) începând cu data de 25 februarie; aceste persoane vor putea fi vaccinate cu vaccinul Astra-Zeneca şi în farmacii sau cabinetele asistenţilor medicali începând din luna martie. Persoanele care au avut boala vor fi vaccinate la şase luni de la infecţie cu o singură doză de vaccin.

Testele salivare de depistare Covid 19 vor fi aplicate în şcoli şi universităţi, extinzându-se ulterior şi la restul populaţiei. Durata izolării la persoanele pozitive se măreşte de la 7 la 10 zile începând cu data de 1 martie, iar pentru contacţi izolarea la domiciliu este de 7 zile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Varianta "românească" e cea mai avansată !?!
Franța nici măcar nu a ieșit din al doilea val, în timp ce la noi bate la poartă al treilea !?! Când o să vină Valul 5, conform scenariului din film, o să iasă cu totul la iveală "făcătura" ... și că nu numai "intratereștrii" sunt de vină, ci mai ales sistemul medical corupt de pe întreaga planetă, precum și mass media lipsită total de profesionalismul nevandabil !?!
Postat 03 Martie 2021, 09:06 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON