URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2021, 18:32

Actualităţi privind epidemia COVID-19 în Franţa

Actualităţi privind epidemia COVID-19 în Franţa (foto: Anadolu Agency)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situaţia sanitară din Franţa s-a degradat în ultimele zile. Între 15 şi 19 februarie numărul de cazuri pozitive a crescut cu 8 %, fapt explicat prin creşterea infecţiilor cu noile variante de virus. Actualmente varianta "britanică" are tendinţa de a deveni predominantă în marile oraşe (49% din testele RT-PCR pozitive, faţă de 6% pentru variantele "sud-africană" şi "braziliană").

Această variantă a virusului reprezintă 36 la sută din cazurile pozitive din Franţa. Oficialităţile competente consideră că această variantă, împreună cu celelalte, vor deveni predominante în luna martie. Marea majoritate a mutaţiilor virale nu prezintă pericol, putând avea chiar un efect negativ pentru virus, dar în acelaşi timp unele mutaţii pot favoriza circulaţia virusului, iar altele pot deveni dominante.

Franţa nu a ieşit încă din al doilea val. În data de 23 februarie s-au înregistrat 20.064 de noi cazuri de Covid 19, existând un număr de 25.660 de persoane spitalizate, dintre care 3.435 în secţiile de terapie intensivă. Se consideră că circa 17 % dintre adulţii cu vârsta de peste 20 de ani din marile oraşe au fost infectaţi cu noul coronavirus de la începutul epidemiei şi până în 16 februarie. Un studiu publicat de Institutul Pasteur în 16 februarie arată că persoanele cu vârsta între 20 şi 49 de ani au avut un grad de contaminare mai mare decât persoanele de peste 50 de ani. Acelaşi studiu relevă că există diferenţe şi între regiuni: în regiunea pariziană gradul de contaminare este de 30 % faţă de 10 % în Nouvelle-Aquitanie.

Un număr de 30.000 de medici de familie sunt autorizaţi să vaccineze în cabinetele proprii pacienţii cu vârste între 50 şi 64 de ani care prezintă cel puţin o afecţiune cu risc (de exemplu obezitatea sau diabetul) începând cu data de 25 februarie; aceste persoane vor putea fi vaccinate cu vaccinul Astra-Zeneca şi în farmacii sau cabinetele asistenţilor medicali începând din luna martie. Persoanele care au avut boala vor fi vaccinate la şase luni de la infecţie cu o singură doză de vaccin.

Testele salivare de depistare Covid 19 vor fi aplicate în şcoli şi universităţi, extinzându-se ulterior şi la restul populaţiei. Durata izolării la persoanele pozitive se măreşte de la 7 la 10 zile începând cu data de 1 martie, iar pentru contacţi izolarea la domiciliu este de 7 zile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Varianta "românească" e cea mai avansată !?!
Franța nici măcar nu a ieșit din al doilea val, în timp ce la noi bate la poartă al treilea !?! Când o să vină Valul 5, conform scenariului din film, o să iasă cu totul la iveală "făcătura" ... și că nu numai "intratereștrii" sunt de vină, ci mai ales sistemul medical corupt de pe întreaga planetă, precum și mass media lipsită total de profesionalismul nevandabil !?!
Postat 03 Martie 2021, 09:06 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON