URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Tulburările anxioase: Cum poate influența pandemia de coronavirus
De ştiut
Izolarea la domiciliu determinată de pandemia de coronavirus poate duce la apariţia unor tulburări psihice sau la o accentuare a celor preexistente. Anxietatea este o stare patologică de nelinişte, de teamă, care apare la multe persoane. Între 5 şi 20% din pacienţii internaţi în spital şi între 4 şi 14% din cei care se adresează medicilor de familie sau celor din policlinică suferă de tulburări anxioase.
02 Octombrie 2021, 19:39
Ce se va întâmpla după ce unei persoane îi vor fi interceptate convorbirile telefonice
De ştiut
Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a Codului de procedură penală ce vizează transpunerea în legislaţie a numeroaselor decizii pronunţate în ultimii ani de către Curtea Constituţională în materia procedurii penale. Se propune inclusiv reglementarea unei proceduri clare de informare a persoanei care a fost interceptată şi de distrugere a probelor care nu vor fi folosite în procesul penal.
30 Septembrie 2021, 14:36
Dependenţa de nicotină IV
De ştiut
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină.
25 Septembrie 2021, 14:40
Martorul va putea fi asistat de avocat în cadrul procesului penal
De ştiut
În data de 2 septembrie a.c., Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un amplu proiect de modificare a Codului de procedură penală ce vizează, în esenţă, transpunerea în legislaţie a numeroaselor decizii pronunţate în ultimii ani de către Curtea Constituţională în materia procedurii penale.
22 Septembrie 2021, 12:31
Program prelungit la MȚC și Biblioteca Județeană. Vezi orarul celor două instituții!
De ştiut
Muzeul Țării Crișurilor și Biblioteca Județeană au de câteva săptămâni un program prelungit. În timp ce MȚC poate fi vizitat până la ora 18, biblioteca este deschisă și sâmbăta. Noul program al instituțiilor de cultură a fost transmis printr-un comunicat al Consiliului Județean Bihor.
20 Septembrie 2021, 19:14
Dependenţa de nicotină: Ce riscuri are fumatul pentru sănătate
De ştiut
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2021, 17:00
Prematur, la 7 luni?
De ştiut
La mijlocul săptămânii trecute am încheiat un mandat de exact 7 luni în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiţiei (9 februarie - 8 septembrie 2021). La final de drum, este interesant de făcut o mică retrospectivă a celor întâmplate în acest interval de timp şi o sinteză a proiectelor pornite şi aflate în derulare.
15 Septembrie 2021, 14:10
Şcoală în siguranţă! Continuă reducerile de 35% la testele antigen Covid pentru copii, la laboratorul Humanamed din Oradea
De ştiut
Pandemia de Covid-19 prinde din nou putere, inclusiv în Bihor, iar siguranţa fiecăruia, în special a celor mici, în contextul începerii noului an şcolar, este esenţială. Asigură-te şi tu că micuţul tău e sănătos! La laboratorul Humanamed din Oradea continuă super oferta cu 35% reducere la preţul testelor antigen făcute copiilor.
14 Septembrie 2021, 09:30
Dependența de nicotină 2: Știați că în fumul de țigară sunt peste 4.000 de substanțe, multe toxice?
De ştiut
În fumul de ţigară au fost identificate peste 4.000 de substanţe, multe dintre ele toxice. Un fumător care fumează un pachet de ţigări pe zi pufăie de circa 70.000 de ori într-un an, toate mucoasele gurii, nasului, faringelui şi arborelui traheo-bronşic fiind expuse repetat fumului.
12 Septembrie 2021, 16:26
Dosarul Electronic Național (III): Comunicarea electronică a hotărârilor judecătorești
De ştiut
Aşa cum arătam săptămânile trecute, Dosarul Electronic Naţional implică vizualizarea online a dosarului şi posibilitatea de a trimite acte în dosare către instanţă în format electronic, cu respectarea anumitor condiţii.
09 Septembrie 2021, 12:18
Noi reguli în instanţele din Bihor:  Părţile pot cere comunicarea actelor de procedură pe email
Știri Bihor
Începând de miercuri, pentru Curtea de Apel Oradea și instanțele din circumscripția acesteia va fi disponibilă o versiune nouă a dosarului electronic, care beneficiază de facilități suplimentare de accesare rapidă a documentelor ce constituie dosarul electronic. Tototdată, părţile din proces pot opta pentru comunicarea actelor de procedură în format electronic, pe adresa de email indicată.
07 Septembrie 2021, 18:00
Dependenţa de nicotină. De ce este fumatul nociv pentru sănătate?
De ştiut
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în S.U.A. apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa...
04 Septembrie 2021, 11:41
Dosarul Electronic Național (II). Actele transmise de la cetățeni către instanță
De ştiut
Dincolo de vizualizarea actelor dintr-un dosar aflat pe rolul unei instanţe, Dosarul Electronic Naţional implică şi posibilitatea pentru cetăţeni de a trimite acte către instanţe, în format scanat, evitând risipă de timp şi bani cu multiplicarea documentelor în format fizic. Din această perspectivă, în procesul de modificare a codurilor de procedură se intenţionează a se propune anumite reguli noi, cu valoare de principiu.
02 Septembrie 2021, 13:15
Muşcăturile de păianjeni
De ştiut
Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.
28 August 2021, 16:23
Implicaţiile juridice ale Dosarului Electronic Naţional (I) Principiile
De ştiut
Dosarul Electronic Naţional este un concept iniţiat în luna martie 2021 la nivelul Ministerului Justiţiei, concept ce presupune accesul, în principal, al justiţiabililor, al avocaţilor, al grefierilor şi, nu în ultimul rând, al judecătorilor la forma electronică a fiecărui dosar, formă electronică ce trebuie să reflecte forma fizică a dosarului care urmează să fie utilizată încă ani buni din acest moment.
25 August 2021, 16:38
Muşcătura de căpuşă: Ce trebuie să faci
De ştiut
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene.
21 August 2021, 19:21
Noua 'dungă roşie' în buletin II: Procedura de aplicare
De ştiut
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în copilărie, majoritatea dintre noi am auzit de persoanele care au "dungă roşie" în buletin, prin această expresie fiind desemnate persoanele puse sub interdicţie judecătorească, adică, mai pe româneşte, incapabile să se descurce şi care aveau desemnat un tutore care să îi reprezinte la încheierea oricăror acte juridice.
19 August 2021, 11:35
Mușcătura de șarpe. Vezi ce trebuie să știi!
De ştiut
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. În România, un şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
14 August 2021, 18:18
De Sfânta Maria Mare, toate drumurile duc la Mănăstirea Izbuc
De ştiut
La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul principal al Mănăstirii Izbuc, pelerinii care vor veni anul acesta la vechiul aşezământ monahal din Bihor se vor ruga împreună cu obştea mănăstirii în zilele de 14 şi 15 august 2021.
12 August 2021, 13:32
Cum va arăta noua 'dungă roşie' în buletin
De ştiut
În copilărie, majoritatea dintre noi am auzit că există semeni care au "dungă roşie" în buletin, prin această expresie fiind desemnate persoanele puse sub interdicţie judecătorească, adică, mai pe româneşte, persoanele incapabile să se descurce şi care aveau desemnat un tutore care să îi reprezinte la încheierea oricăror acte juridice.
11 August 2021, 12:50
Se preconizează o modificare importantă a Codului penal
De ştiut
În 27 iulie 2021, Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Codului penal, care vizează adaptarea textelor declarate neconstituţionale prin deciziile din ultimii ani ale CCR în materia dreptului penal.
04 August 2021, 12:18
Înţepăturile de ţânţari şi virusul West Nile
De ştiut
Meningita West Nile este o boală infecţioasă transmisă la om prin înţepăturile de ţânţari, transmiterea directă de la om la om nefiind posibilă. Rezervorul de virus este reprezentat de păsările migratoare care sunt înţepate de ţânţari.
31 Iulie 2021, 17:08
Ultima modificare a Codului penal, atacată la Curtea Constituțională
De ştiut
În 30 iunie 2021, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat un proiect de lege inițiat de Guvern pentru modificarea articolului 369 din codul penal vizând infracțiunea de incitare la violență, ură sau discriminare. Mai concret, instituțiile europene au solicitat statului român să adapteze un text de lege aflat în vigoare din anul 2014 în sensul de a se preciza expres două aspecte: faptul că și incitarea la violență este infracțiune și că inclusiv o categorie de persoane poate fi subiect al discriminării.
28 Iulie 2021, 18:17
Înţepăturile de insecte. Fiţi cu băgare de seamă, în special în perioada de caniculă!
De ştiut
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
24 Iulie 2021, 12:28
Se reiau concursurile pentru intrarea în magistratură
De ştiut
După 2 ani în care nu s-au organizat concursuri de admitere în magistratură, recent situaţia a fost deblocată şi se aşteaptă anunţurile oficiale pentru reluarea acestora. În concret, în urmă cu aproximativ 2 ani, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale prevederile legale care reglementau concursurile de intrare în magistratură, pe motiv că toate condiţiile de accedere erau prevăzute în regulamentele Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu în lege.
22 Iulie 2021, 15:11
Parteneriat Freedom House și Academia Civică: Tabăra de Vară-Bursele UnSettled, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet
De ştiut
Freedom House România, în parteneriat cu Academia Civică, organizează în perioada 19-28 iulie 2021, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetul Marmației, Tabăra de Vară “Bursele UnSettled”, ediția a II-a. Proiectul este destinat studenților pasionați de istorie și care își doresc să înțeleagă fundamental urmările regimului comunist. 
19 Iulie 2021, 20:50
Canicula şi aerul condiţionat
De ştiut
În România de acum un secol existau doar 17 zile caniculare pe an şi acestea numai în luna iulie. În ultimii ani numărul acestora a crescut la 40 şi apar din luna mai, extinzându-se până în octombrie.
18 Iulie 2021, 18:35
Natura nu e tomberon! AVE oferă pentru 250.000 de bihoreni soluţia corectă pentru eliminarea deşeurilor (FOTO)
De ştiut
Ca să îşi protejeze propria sănătate, bihorenii trebuie să renunţe la urâtele obiceiuri de a incendia sau arunca gunoaiele în natură. Singura soluţie corectă pe care cetăţenii trebuie să o folosească pentru eliminarea deşeurilor este predarea lor către operatorii de salubritate, evitând astfel ca resturile din plastic să contamineze apa, solul şi aerul.
Viitorii jurnaliști, așteptați la Universitatea din Oradea
De ştiut
S-a dat startul înscrierilor la Universitatea din Oradea. Specializarea Jurnalism își așteaptă viitorii studenți cu un nou plan de învățământ mai atractiv și ancorat în cerințele de pe piața muncii. Despre oportunitățile oferite de Specializarea Jurnalism ne oferă mai multe informații conferențiar univ. dr. Gabriela Goudenhooft, Director Departament SPSC.
13 Iulie 2021, 10:02
Radiaţiile ultraviolete şi organismul
De ştiut
Radiaţiile ultraviolete (RUV) constituie un factor indispensabil pentru procesele vitale, lipsa lor putând determina îmbolnăviri, dar, totodată pot exercita un efect nociv, atunci când acţiunea lor este în exces şi fără adaptare progresivă. Asupra pielii produc pigmentaţie, roşeaţă şi chiar alergii sau arsuri.
10 Iulie 2021, 16:31
  7 8 9  11  13 14 15  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON