URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2021, 13:21

Natura nu e tomberon! AVE oferă pentru 250.000 de bihoreni soluţia corectă pentru eliminarea deşeurilor (FOTO)

Natura nu e tomberon! AVE oferă pentru 250.000 de bihoreni soluţia corectă pentru eliminarea deşeurilor (FOTO) MUNTE DE GUNOAIE. Într-o singură zi, peste o sută de voluntari mobilizaţi în Padiş au adunat aproape 7 tone de deşeuri din văi, avene, doline şi alte zone greu accesibile. Mizerii pe care nu natura le-a pus acolo...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bunicii noştri spuneau că apa care a trecut peste şapte pietre este curată, convinşi fiind că forţa de conservare a naturii nu poate fi combătută. Dar nici nu-şi imaginau, probabil, că lumea va fi cucerită de plastic, ce poate contamina până şi cel mai ascuns izvor montan...

Chiar dacă ne uşurează viaţa în multe feluri, plasticul devine un pericol pentru sănătate, dacă este aruncat în natură sau incendiat, iar asta ar trebui să fie cea mai importantă motivaţie a bihorenilor pentru colectarea separată a deşeurilor şi predarea lor către operatorii de salubritate.

Ce conţine plasticul?

Multe obiecte din plastic conţin substanţe chimice dăunătoare, cum este bisfenolul A (BPA), folosit în flacoane, echipamente sportive, caserole reutilizabile etc, sau flataţii (DEHP, BBP, DBP sau DIBP), adică agenţi de înmuiere.

Din aceste motive, când este incendiat, plasticul emană gaze toxice precum dioxina şi furanul. Studii de specialitate confirmă că dioxina provoacă probleme de imunitate şi de reproducţie, dar chiar şi cancer, şi este bio-acumulativă, ceea ce înseamnă că, după ce intră în corp prin inhalare sau consum de carne, lapte, ouă de la animale contaminate, rămâne în organism pe termen foarte lung. Motive suficient de importante pentru ca nimeni să nu mai incendieze gunoaie în curtea proprie...

Obiceiuri proaste

Din discuţiile pe care reprezentanţii AVE Bihor, operator de salubritate pentru mai bine de 250.000 de bihoreni, le-au avut cu locuitorii judeţului, au aflat că mulţi săteni încă au obiceiul de a incendia deşeurile de ambalaje, aşa cum pe vremuri părinţii sau bunicii lor puneau pe foc, în curte, resturile vegetale uscate. Doar că, spre deosebire de fumul emanat de arderea unor crengi, cel care iese din plasticul ars este mult mai nociv.

Când nu le incendiază, unii bihoreni preferă să arunce resturile din plastic în natură, un comportament care nu are consecinţe directe asupra lor, dar este dăunător pentru mult mai mulţi oameni, precum şi pentru floră şi faună. În luna iunie, când în Bihor s-a derulat Campionatul judeţean al curăţeniei, cantităţi impresionante de gunoaie au fost adunate din păduri, văi şi ape, după ce au contaminat apa, aerul şi solul cine ştie câtă vreme.

Salvaţi natura!

Nici cele mai pitoreşti zone din Bihor nu sunt ferite de poluare. Sâmbăta trecută, într-o singură zi, voluntarii au adunat peste o mie de saci cu gunoaie din Padiş, o zonă carstică unică în Europa, care a fost pângărită ani la rând, ignorându-se că o natură curată aduce doar avantaje: oferă o stare de bine "musafirilor" şi atrage turişti. Dacă toţi cei care au aruncat gunoaie în natură ar fi avut un contract de salubritate încheiat cu un operator licenţiat, ar fi putut elimina corect deşeurile, fără consecinţe asupra mediului.

Acum, însă, nimeni nu mai are scuze: în fiecare localitate din Bihor, există un operator de salubritate. În 62 de oraşe şi comune, inclusiv în cele din zona Parcului Apuseni, AVE Bihor este responsabilă de colectarea deşeurilor şi le asigură bihorenilor tot ce au nevoie, pentru a arunca deşeurile corect. Decât să aruncaţi deşeurile pe ape, mai bine le daţi la AVE...


CE ŞI UNDE ARUNCĂM
Colectarea separată: cum se face?

În sacii galbeni se aruncă deşeurile din plastic şi metal: recipiente pentru băuturi sau alimente, pungi şi folii curate, dopuri de plastic, spray-uri, ambalaje metalice sau tetrapak, doze de aluminiu, farfurii şi pahare de unică folosinţă, pahare de iaurt, capace de borcane etc.

În sacii albaştri se aruncă deşeurile din hârtie şi carton: cutii, pungi de hârtie, ziare, maculatură, cărţi de vizită, plicuri.

În pubelele verzi se aruncă deşeurile din sticlă: ambalaje de diferite culori, provenite de la băuturi sau produse alimentare.

În pubelele maro se aruncă biodeşeurile: resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea, resturi de ceai, coji, resturi vegetale din curte, resturi de carne, produse lactate, şerveţele folosite.

În pubelele negre se aruncă deşeurile reziduale: scutece, tampoane, resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conţinutul sacului de la aspirator, mucuri de ţigări, veselă din porţelan spartă, geamuri sparte, păr şi blană, excremente ale animalelor de companie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
AVE vs. 250.000 de bihoreni.
AVE nu a fost în stare, așa cum procedează operatorii din alte județe, să amplaseze containere mari pentru deșeuri, tot în sistem selectiv, în toate localitățile deservite. Legea îi obligă să amplaseze câte un grup de astfel de containere la fiecare 1000 de locuitori. Condiția asta e minimală și obligatorie pentru toate administrațiile publice locale, cum este și CJ Bihor care gestionează sistemul în singurul județ din România care nu respectă legislația în domeniu. Așa că, AVE se face că lucrează, iar când adună prea multe PET-uri le dă foc, în loc să prelucreze deșeurile conform cu normele europene de mediu. La Salonta au dat foc, ca să nu mai transporte baloturile cu reciclabile, iar la Oradea la fel. AVE e în ton cu Ilie "Nero" care ocupă fotoliul de președinte al CJ Bihor.
Postat 14 Iulie 2021, 06:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON