URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2021, 12:50

Cum va arăta noua "dungă roşie" în buletin

Cum va arăta noua 'dungă roşie' în buletin (foto: generic, sursa: stiridinlume.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În copilărie, majoritatea dintre noi am auzit că există semeni care au "dungă roşie" în buletin, prin această expresie fiind desemnate persoanele puse sub interdicţie judecătorească, adică, mai pe româneşte, persoanele incapabile să se descurce şi care aveau desemnat un tutore care să îi reprezinte la încheierea oricăror acte juridice.

Dacă, până recent, punerea sub interdicţie nu a reprezentat o problemă în România, în anul 2020 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale dispoziţiile legale care permiteau ca o persoană să rămână pusă sub interdicţie pentru tot restul vieţii.

În motivarea acestei decizii, Curtea a arătat că prevederea legală în vigoare atunci "nu are în vedere faptul că pot exista diferite grade de incapacitate şi nici diversitatea intereselor unei persoane, nu dispune pentru o perioadă determinată de timp şi nu este supusă unei revizuiri periodice". 

"Orice măsură de ocrotire trebuie să fie proporţională cu gradul de capacitate, să fie adaptată la viaţa persoanei, să se aplice pentru cea mai scurtă perioadă de timp, să fie revizuită periodic şi să ţină cont de voinţa şi preferinţele persoanelor cu dizabilităţi", au mai precizat judecătorii CCR. 

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial în ianuarie 2021 şi a fost nevoie de o muncă susţinută şi de consultări interinstituţionale repetate pentru ca, la sfârşitul lunii iulie, Ministerul Justiţiei să lanseze în dezbatere publică un proiect de lege care conţine peste 80 de modificări ale codului civil şi peste 40 de modificări ale codului de procedură civilă pentru adaptarea legislaţiei la cerinţele Curţii Constituţionale, inspirate din legislaţia franceză.

Prin noua reglementare, în loc de "interzisul judecătoresc", adică cel pus pe vecie în afara lumii juridice, se prevede că există două grade de protecţie: persoane puse sub consiliere specială, adică cele cu forme mai uşoare de boli psihice, şi persoane puse sub tutelă specială, adică cele cu forme severe.

Persoanele aflate sub consiliere specială vor fi asimilate minorilor între 14 şi 18 ani şi vor putea face acte juridice asistate, pe când cei puşi sub tutelă specială vor trebui, obligatoriu, să fie reprezentaţi de o altă persoană la încheierea actelor juridice.

Proiectul este în prezent în dezbatere publică, fiind afişat pe site-ul Ministerului Justiţiei, astfel încât orice observaţii sunt mai mult decât binevenite în această etapă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON