URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Campania de vaccinare anti-HPV, șansa reală de prevenție a cancerului de col uterin
De ştiut
Campania de vaccinare gratuită a fetiţelor din clasa a IV-a reprezintă o şansă reală de prevenţie a cancerului de col uterin, boală a cărei mortalitate ne situează pe primul loc în Europa. Din păcate, politizarea şi informarea defectuoasă privind beneficiile acestei campanii, care s-a dorit a fi onestă şi benefică pentru sănătate, a determinat refuzarea vaccinării de către mulţi, mult prea mulţi părinţi, în necunoştinţă de cauză.
29 Mai 2022, 15:47
Cancerul de col uterin şi infecţia cu HPV
De ştiut
Infecţia cu HPV (Papilloma-virusurile umane) este cea mai comună boală virală cu transmitere sexuală, atingând proporţii epidemice (apar 500.000 de cazuri noi annual, existând circa 300.000 de decese) şi fiind recunoscută ca o importantă problemă de sănătate publică, fiind un factor decisiv în patogeneza cancerului de col uterin.
21 Mai 2022, 15:11
Poliția, învinsă! Noile sancțiuni rutiere nu pot fi aplicate retroactiv
De ştiut
În urmă cu câteva săptămâni, scriam că Poliția aplică retroactiv prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 prin care s-a schimbat substanțial regimul reducerii perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.
17 Mai 2022, 15:04
Cancerul gastric: Factori de risc şi simptome
De ştiut
Deşi numărul cazurilor de cancer al stomacului sunt în continuă scădere, totuşi această boală rămâne încă o problemă, studiile epidemiologice sugerând că riscul de a face boala este mai mare la clasele sociale cu nivel socio-economic scăzut.
15 Mai 2022, 16:34
Ulcerul gastric - cauze, simptome, tratament
De ştiut
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
07 Mai 2022, 16:25
Tratamentul ulcerului duodenal
De ştiut
Tratamentul medicamentos al ulcerului duodenal are 4 obiective majore: ameliorarea durerii, accelerarea procesului de vindecare a leziunii ulceroase, prevenirea recăderilor şi a complicaţiilor. Eficienţa multiplelor tratamente efectuate, mai vechi şi actuale, este discutabilă, având în vedere tendinţa la vindecare spontană a bolii, caracteristică a evoluţiei naturale a acesteia.
01 Mai 2022, 15:55
Alegeri la AFDPR Bihor
De ştiut
Joi, 28 aprilie orele 17:00, în Cetatea Oradea, va avea loc Adunarea Generală a Asociației Foștilor Deținuți Politic filiala Bihor, în vederea alegerilor conducerii județene.
27 Aprilie 2022, 13:30
Ulcerul duodenal: Care sunt factorii de risc
De ştiut
Ulcerul duodenal este o boală cronică ce afectează circa 10% din populaţie şi care prezintă o tendinţă de scădere, mai ales în ţările dezvoltate. Frecvenţa este asemănătoare la ambele sexe, iar evoluţia bolii este spre vindecare şi apoi reapariţie (aproximativ 60% din ulcererele duodenale vindecate reapar în decurs de un an, iar 80-90%  în decurs de 2 ani).
23 Aprilie 2022, 17:33
În materia contravenţiilor, Parlamentul e consecvent... în greşeli
De ştiut
În urmă cu câteva luni, arătam că o lege care prevedea soluţionarea online a plângerilor contravenţionale a fost declarată neconstituţională, în urma unei obiecţii de neconstituţionalitate invocată de Guvernul României. În motivarea deciziei de neconstituţionalitate, Curtea Constituţională reţine doar două dintre criticile invocate de Guvern în sesizarea de neconstituţionalitate.
21 Aprilie 2022, 11:49
Lipoproteinele şi colesterolul: Care sunt valorile normale şi când trebuie să intri în 'alertă'
De ştiut
Lipoproteinele sunt un tip de lipide care sunt legate de proteine şi ajută la dizolvarea şi transportul grăsimilor spre celulele unde acestea sunt metabolizate. În funcţie de densitatea lor se clasifică în chilomicroni, lipoproteinele cu densitate foarte mică, cele cu densitate intermediară sau mică şi cele de înaltă densitate. 
16 Aprilie 2022, 16:21
'Revoluţia' în materia contravenţiilor, contestată la Curtea Constituţională
De ştiut
Săptămâna trecută arătam că, în data de 23 martie a.c., Camera Deputaţilor în calitate de cameră decizională a adoptat trei proiecte de modificare a aceleiaşi legi, Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, unul mai "năstruşnic" decât altul. De asemenea, eram sceptic că aceste modificări vor fi contestate la Curtea Constituţională înainte de promulgare, pentru a se împiedica intrarea în vigoare a mai multor "aberaţii" juridice.
13 Aprilie 2022, 11:17
De ce este important Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor?
De ştiut
Dacă recensământul nu ar avea loc, decidentul naţional şi local şi-ar baza politicile publice pe date neactualizate. Acest lucru ar însemna ca fondurile bugetare să nu fie direcţionate acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. În plus, nu am avea o imagine clară asupra accesului populaţiei la servicii precum sănătate, educaţie, protecţie socială şi altele, şi nici asupra condiţiilor de locuit sau a mărimii şi caracteristicilor fondului locativ, aflat în continuă schimbare.
11 Aprilie 2022, 08:40
La medic: lipidele, cea mai importantă sursă de energie din organism
De ştiut
Lipidele sau grăsimile constituie cea mai importantă sursă de energie a organismului și reprezintă aproximativ 15% din greutatea corpului. Când acestea depășesc concentrațiile normale sanguine, ele se pot depune pe pereții arterelor determinând apariția aterosclerozei, a anginei pectorale sau a infarctului, în cazul arterelor coronare ale inimii, de exemplu.
10 Aprilie 2022, 16:43
'Revoluţie' în cazul contravenţiilor: judecată pe formulare şi închisoare pentru neplata amenzilor!
De ştiut
În data de 23 martie 2022, Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat trei proiecte de modificare a aceleiaşi legi, Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, unul mai "năstruşnic" decât altul... 
06 Aprilie 2022, 10:39
Sintezis Oradea: Valul vânzărilor de case de marcat a trecut, azi diferența o fac serviciile de mentenanță! (FOTO/VIDEO)
De ştiut
Valul vânzărilor de case de marcat a trecut, azi diferența o fac serviciile de mentenanță! Sintezis Oradea, furnizorul a 60% dintre cele 15.000 de case de marcat din Bihor, s-a impus pe piață prin serviciile oferite de cei 23 de angajați specializați în străinătate, centrul de mentenanță, cu timpi de intervenție sub 4 ore oriunde în județ, și helpdesk-ul care le oferă clienților asistență în orice problemă legată de transmiterea datelor către ANAF.
05 Aprilie 2022, 08:45
Fundaţia Freedom House România condamnă acţiunea de compromitere îndreptată împotriva jurnalistei Emilia Şercan
De ştiut
După ce jurnalista Emilia Șercan, una dintre cele mai importante jurnaliste de investigație din România, a anunțat, luni, ce „operațiune de kompromat” a declanșat prin publicarea articolului despre plagiatul comis de premierul Nicolae Ciucă - dezvăluind, între altele, că a primit mesaje de amenințare, de defăimare și de intimidare, în urma cărora a depus plângeri penale, iar apoi a constatat că dovezi din dosar s-au „scurs”, fără ca Poliția să ia măsuri - fundația Freedom House România reacționează.
04 Aprilie 2022, 17:43
Impactul fondurilor europene asupra vieții românilor: În regiunile Nord-Est şi Nord-Vest, PIB-ul a crescut datorită fondurilor de coeziune (VIDEO)
De ştiut
Informaţii interesante au fost scoase la iveală de un studiu sociologic, lansat miercuri, ce vizează identificarea rezultatelor fondurilor de coeziune în două regiuni ale României (Nord-Est şi Nord-Vest) şi informarea publicului cu privire la impactul fondurilor de coeziune asupra vieţii cetăţenilor. Datele arată că în cele două părți ale țării PIB-ul a crescut datorită infueiei de bani europeni, dar semnalează și diferențele între regiuni.
31 Martie 2022, 16:54
Sfaturi igienico-dietetice pentru cei cu colesterolul crescut
De ştiut
Modul de viaţă contemporan favorizează apariţia aterosclerozei şi implicit a bolilor cardiovasculare. A lupta contra aterosclerozei înseamnă a lupta contra factorilor de risc, cum ar fi hipercolesterolemia. Modificarea stilului de viaţă şi/sau asocierea unui tratament de scădere a colesterolului sunt foarte importante.
31 Martie 2022, 16:12
Modificare esenţială a Codului rutier IV. Cumulul de puncte nu mai poate fi 'evitat'
De ştiut
Dincolo de creşterea punctuală a unor sancţiuni, suspendării permisului de conducere de la 30 la 60 de zile, de la 60 la 90 de zile sau de la 90 de zile la 120 sau chiar 180 de zile pentru anumite abateri rutiere, noua legislaţie rutieră vine şi cu două surprize neplăcute pentru şoferi, şi anume cumulul aritmetic al suspendărilor de permis şi "blocarea" punctelor de penalizare.
30 Martie 2022, 10:25
Nicio amendă aplicată pentru necompletarea PLF nu mai trebuie plătită
De ştiut
În data de 15 decembrie 2021, Guvernul României a emis Ordonanţa de Urgenţă nr. 129/2021 prin care a instituit un formular ce trebuia să fie completat de toate persoanele care intrau în România, formular denumit popular "PLF", denumirea legală fiind de formular digital de intrare în România. Sancţiunile prevăzute în această ordonanţă de urgenţă au intrat în vigoare în 10 zile de la data publicării, respectiv din data de 24 decembrie.
22 Martie 2022, 09:45
Ce trebuie să ştii despre autorecenzare şi autorecenzarea asistată
De ştiut
Recensământul din acest an vine cu o noutate, în sensul în care te poţi autorecenza, completând online un formular personal cu datele solicitate. Astfel, în perioada 14 martie - 15 mai, ai posibilitatea să te înregistrezi accesând link-ul autorecenzare.insse.ro, completat deja parţial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole.
Ulcerul duodenal: ce îl provoacă şi care sunt primele semne?
De ştiut
Ulcerul duodenal este o boală cronică ce afectează circa 10% din populaţie şi care prezintă o tendinţă de scădere, mai ales în ţările dezvoltate. Frecvenţa este asemănătoare la ambele sexe, iar evoluţia bolii este spre vindecare şi apoi reapariţie (aproximativ 60% din ulcererele duodenale vindecate reapar în decurs de un an, iar 80-90%  în decurs de 2 ani).
19 Martie 2022, 15:03
Reglementări post-pandemie... Amenzile, încotro?
De ştiut
În luna noiembrie spuneam, într-un articol din BIHOREANUL, că una dintre cauzele neîncrederii populaţiei în decidenţii politici este tocmai nerespectarea de către autorităţi a principiilor de drept şi chiar a legislaţiei în vigoare. Într-o scurtă retrospectivă a ultimilor doi ani constatam că Preşedintele a instituit cam neconstituţional o stare de urgenţă pe care a prelungit-o în acelaşi mod.
18 Martie 2022, 10:00
'Legile lui Putin'. Organizații civice din România protestează împotriva unei legi periculoase pentru libertatea de exprimare și libertatea presei
Actual
Mai multe organizații civice din România au lansat, joi, un protest împotriva unei legi recent votat în Camera Deputaților, ce „poate fi îndreptată oricând, şi foarte uşor, împotriva dreptului la libera exprimare şi a libertăţii presei” și „ne apropie de dictatura lui Putin”.
17 Martie 2022, 13:46
Pancreatita cronică: Află cum se manifestă!
De ştiut
Pancreatita cronică se poate manifesta sub forma unor episoade de inflamaţie acută survenite pe un pancreas anterior afectat, sau ca o afectare cronică, cu durere sau fenomene de malabsorbţie persistente. Cauzele pancreatitei cronice sunt identice cu cele ale pancreatitei acute...
12 Martie 2022, 16:08
Modificare esențială a Codului rutier III. Reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere
De ştiut
În data de 27 februarie 2022 au intrat în vigoare prevederile din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022 prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului rutier, fiind în prezenţa celei mai ample modificări a legislaţiei rutiere din ultimii ani. O modificare importantă vizează reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere. Situaţia s-a schimbat radical, conform noii legi...
09 Martie 2022, 13:59
Pancreatita acută: ce trebuie să știi despre această boală
De ştiut
Pancreatita acută este o inflamaţie a pancreasului cu manifestări diferite, de la forma edematoasă, care este o afecţiune uşoară şi reversibilă în majoritatea cazurilor, la forma necrozantă, foarte severă. Pancreasul este o glandă anexă a tubului digestiv situată în profunzimea cavităţii abdominale, între stomac şi coloana vertebrală şi între duoden şi splină, cu rol în digestie (prin sucul pancreatic secretat la nivelul duodenului) şi rol endocrin (prin producerea de glucagon şi de insulină).
05 Martie 2022, 14:39
Termene şi Zi de BINE fac Scut pentru Ucraina (FOTO)
De ştiut
De miercuri de la prânz, toţi cei peste 80 de oameni din echipa Termene şi-au pus pe hold joburile şi s-au implicat exclusiv în campania #ScutPentruUcraina, desfăşurată în colaborare cu Asociaţia Zi de BINE a Melaniei Medeleanu.
04 Martie 2022, 16:52
Modificare esenţială a Codului rutier II. Comportamentul agresiv în trafic
De ştiut
În data de 27 ianuarie 2022 au intrat în vigoare prevederile din Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022 prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului rutier, aflându-ne în prezenţa celei mai ample modificări a legislaţiei rutiere din ultimii ani.
02 Martie 2022, 13:02
Hepatita acută virală: Informații importante pentru sănătate, de la A la… E
De ştiut
Hepatita acută virală se declanşează după o perioadă de incubaţie de15-45 de zile pentru hepatita A, 30-180 de zile pentru hepatita B şi D, 15-160 de zile pentru hepatita C şi 14-60 de zile pentru hepatita E.
26 Februarie 2022, 16:55
  4 5 6  8  10 11 12  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON