URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 28 IUNIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu fac parte din categoria celor care sunt convinşi că hipermarketurile taman ce şi-au reînnoit stocul de bice, şi-au dat la galvanizat cătuşele şi au zugrăvit carcerele unde-i terorizează pe angajaţii recalcitranţi. Dar nu-i mai puţin adevărat că asupra unor angajaţi se exercită presiuni inadmisibile, profitând de starea lor de vulnerabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu surparea dealului Ciuperca e marele eşec al primarului Bolojan, chiar dacă ani de zile a fost tema preferată a opoziţiei locale, subiect de hate pe Facebook şi sursă de meme. Eşecul a fost invalidarea referendumului pentru Oradea Mare, prin unificarea cu Sânmartin, boicotată de UDMR şi de PSD. Dacă alde Szabó Ödön a avut o motivaţie practică, teama că în Oradea Mare UDMR ar fi urmat să aibă mai puţini consilieri şi postul de viceprimar pierdut (ceea ce oricum s-a întâmplat), PSD-ul lui Ioan Mang şi-a făcut socoteala că-i musai să moară capra vecinului liberal. N-a câştigat nimic din asta, dar Oradea a pierdut. Ura!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Primarul Florin Birta propune reabilitarea pietonalei Republicii, prin pavarea cu porfir și revenirea la modelul estetic cu cercuri, din perioada comunistă. Ce părere aveți?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 8 iunie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională, cu unanimitatea voturilor judecătorilor, o lege adoptată recent de Camera Deputaților prin care se prevedea, în esență, că neexecutarea în termen de 30 de zile a unei hotărâri prin care o amendă este înlocuită cu munca în folosul comunității constituie infracțiune.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi ("văduva neagră") şi scorpioni, care sunt foarte periculoşi atât pentru oameni, cât şi pentru animalele domestice.
25 August 2021, 16:38

Implicaţiile juridice ale Dosarului Electronic Naţional (I) Principiile

Implicaţiile juridice ale Dosarului Electronic Naţional (I) Principiile (foto: Stock Photos)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dosarul Electronic Naţional este un concept iniţiat în luna martie 2021 la nivelul Ministerului Justiţiei, concept ce presupune accesul, în principal, al justiţiabililor, al avocaţilor, al grefierilor şi, nu în ultimul rând, al judecătorilor la forma electronică a fiecărui dosar, formă electronică ce trebuie să reflecte forma fizică a dosarului care urmează să fie utilizată încă ani buni din acest moment.

Practic, prin valorificarea experienţei celor 4 variante existente astăzi, implementate la nivelul Înaltei Curţi şi a curţilor de apel, se va realiza un unic sistem de vizualizare şi comunicare a actelor de procedură care să fie operabil începând cu 1 ianuarie 2022. Concomitent cu realizarea tehnică a acestui instrument, se impun şi modificări legislative necesare pentru buna funcţionare a sistemului.

Din această perspectivă, Dosarul Electronic Naţional (DEN) va fi, cel puţin în primă fază, un instrument facultativ pentru justiţiabili. Acest lucru nu înseamnă însă că utilizarea dosarului electronic naţional şi a modalităţii de comunicare electronică a actelor de procedură nu ar putea fi obligatorie pentru instituţiile statului; de altfel, pentru o digitalizare reală a justiţiei, chiar propunem ca instituţiile publice să fie obligate să transmită acte doar în format electronic, iar comunicările către acestea să fie realizate obligatoriu prin mijloace electronice. 

Dincolo de necesara digitalizare a justiţiei şi, corelativ, de economia importantă la bugetul de stat, apreciez că nicio instituţie publică din România nu va putea afirma la nivelul anului 2022 că nu are acces la internet şi posibilităţi de scanare sau printare a documentelor din dosare.

În schimb, orice cetăţean trebuie să poată opta dacă vrea doar să vadă actele dosarului şi să primească în continuare comunicările pe hârtie sau să vadă dosarul şi să primească comunicările în format electronic. De asemenea, un cetăţean va putea renunţa oricând la opţiunea de comunicare electronică a actelor dosarului, similar soluţiilor prevăzute în legislaţiile franceză sau spaniolă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.673 RON
  • 1 EUR = 4.9459 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON