URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Septembrie 2021, 14:10

Prematur, la 7 luni?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La mijlocul săptămânii trecute am încheiat un mandat de exact 7 luni în calitate de secretar de stat la Ministerul Justiţiei (9 februarie - 8 septembrie 2021). La final de drum, este interesant de făcut o mică retrospectivă a celor întâmplate în acest interval de timp şi o sinteză a proiectelor pornite şi aflate în derulare.

Menţionez că, la fel ca în cazul oricărei etape noi, e necesară o perioadă de adaptare, în care efectiv să înţelegi care este rolul tău acolo, ce ai putea să faci şi mai ales, ce trebuie să faci. După ce te dumireşti, încerci să demarezi câte ceva, moment în care te loveşti de celebrul "nu se poate" specific oricărui sistem birocratic a cărui principală caracteristică este inerţia. Abia când efectiv începi să înţelegi sistemul, poţi începe reformarea acestuia. La mine, lunile februarie şi martie au fost cele "de acomodare".

Din fericire, o decizie a Curţii Constituţionale din 7 aprilie 2021 privind obligativitatea motivării hotărârii penale la momentul pronunţării a fost un şoc suficient pentru a pune în mişcare o amplă mişcare de reformare a justiţiei. Atunci, în mai puţin de 3 săptămâni, a trebuit să redactăm texte de transpunere a acestei decizii care au schimbat fundamental sistemul de pronunţare a hotărârilor penale. 

Am continuat în acelaşi sens, iar astăzi, la final de mandat, există atât un proiect de modificare a procedurii civile în curs de finalizare, cât şi o acceptare din partea sistemului judiciar a necesităţii reformării sistemului  de pronunţare a hotărârilor, care va însemna economie de timp pentru judecători şi claritate şi previzibilitate pentru cetăţean. Chiar dacă proiectul va fi încetinit în perioada următoare, am convingerea că nu mai poate fi întors din drum şi este o chestiune de timp până să fie realizat efectiv.

Dintr-o altă perspectivă, poate şi mai importantă, digitalizarea justiţiei ar trebui să rămână prioritară, deoarece, dacă este realizată "cu cap" şi nu în stil "taliban", poate aduce multă linişte şi satisfacţie în sistemul judiciar.

După ce în februarie şi martie am constatat că în România există patru tipuri de dosar electronic realizate pe plan local, de oameni cu adevăraţi implicaţi şi sătui de maxima durere în partea dorsală care a caracterizat Ministerul Justiţiei până în acest an cu privire la digitalizare, am demarat un proiect de unificare a acestor "voievodate" de facto, prin realizarea unui Dosar Electronic Naţional (DEN) a cărui implementare va aduce beneficii însemnate, în egală măsură pentru judecători, cetăţeni şi avocaţi.

La acest moment, principiile DEN sunt aprobate oficial de Ministerul Justiţiei şi presupun o reformare a codurilor în sensul simplificării procedurilor de comunicare a actelor şi adaptării la realităţile zilei de azi. Am convingerea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu care am avut o colaborare extraordinară, va fi factorul decisiv în implementarea proiectului, care nu reprezintă altceva decât normalitatea la care aspirăm cu toţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON