URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 August 2021, 16:23

Muşcăturile de păianjeni

Muşcăturile de păianjeni foto generic, Getty Images
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muşcătura multor specii de păianjeni produc iritaţie locală, iar unele specii pot produce intoxicaţii mortale. În SUA există 2 specii de păianjeni importante din punct de vedere medical: văduva neagră şi păianjenul singuratic.

Văduva neagră este cauza majorităţii intoxicaţiilor prin muşcătură de păianjeni în SUA şi Canada, dar, izolat şi în alte regiuni, cazuri depistate în urmă cu câţiva ani pe litoralul nostru. În ultimii ani s-au înregistrat 3 cazuri de deces.

Femela este cea care atacă omul, este de culoare neagră, are capul de aproximativ 1 cm, picioarele extinse ating 5 cm şi are un desen roşu caracteristic pe burtă în formă de clepsidră; îşi ţese pânza în stivele de lemne, în magazii, verande şi pivniţe, este foarte agresivă şi atacă la cea mai mică provocare. Veninul produce o excitare difuză a sistemului nervos central şi periferic, spasme vasculare şi hipertensiune arterială.

Majoritatea accidentelor se produc în intervalul dintre lunile aprilie şi octombrie. Semnele sunt reprezentate prin durere vie la locul muşcăturii, urmată în 15-60 de minute de o propagare a durerii la nivelul întregii extremităţi şi a trunchiului, apoi abdomen "de lemn" (semn de gravitate maximă) şi dureri insuportabile, tulburări de respiraţie, greţuri şi vărsături, febră şi deces prin insuficienţă cardiacă şi/sau respiratorie, mai ales la bătrâni şi copii. După câteva ore simptomele pot ceda, deşi există posibilitatea recurenţelor la 2-3 zile. Recuperarea poate dura până la o săptămână.

ATENŢIE! Pentru că muşcătura nu este foarte evidentă, victimele pot fi greşit diagnosticate ca având apendicită sau ulcer perforat. De asemenea, vor fi excluse şi colica renală, infarctul miocardic, intoxicaţia cu stricnină, cunoscându-se faptul că abdomenul NU este sensibil la palpare în cazul muşcăturii de văduvă neagră, iar durerile ex- tremităţilor nu sunt tipice pentru majoritatea afecţiunilor enunţate.

REŢINEŢI! Tratamentul muşcăturii "văduvei negre" este înlăturarea durerii şi administrarea de antivenin. Aplicaţiile locale de apă fierbinte duc la dispariţia tranzitorie a durerii, apoi se continuă cu tratament specializat în spital, cu medicaţie antispastică şi analgezice, urmate de serul antivenin Latrodectus în cazurile grave, cu risc de complicaţii majore, sau la copii, cu regresiunea simptomelor în decurs de câteva ore.

Seroterapia se poate repeta în caz de reapariţie a simptomelor. Deoarece antiveninul este preparat din ser de cal, este obligatorie testarea specifică pentru depistarea unei eventuale hipersensibilităţi înainte de administrare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON