URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2021, 11:41

Dependenţa de nicotină. De ce este fumatul nociv pentru sănătate?

Dependenţa de nicotină. De ce este fumatul nociv pentru sănătate? foto generic, verywellmind.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în S.U.A. apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor.

Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat, efectele de dependenţă ale nicotinei fiind responsabile pentru această dilemă de sănătete personală şi publică.

Este important să se recunoască faptul că nicotina este un drog ce crează dependenţă.

Dependenţa de drog este certificată de următoarele criterii: folosirea impulsivă, efectele psiho-afective şi alterarea comporta- mentului de către drog.

Consumul de nicotină îndeplineşte sceste criterii deoarece produce o nevoie impulsivă de a fuma şi determină o dispoziţie plăcută care motivează cererea crescândă de drog.

Fumătorii îşi reglează doza de nicotină pentru a obţine efectele dorite, care sunt şi pozitive, cum ar fi plăcerea şi un nivel de performanţă ridicat, cât şi evitarea fenomenului de întrerupere, caracterizat prin accese de furie, anxietate, dorinţa excesivă de tabac (care devine obsesivă şi dominantă), concentrare dificilă, foame şi nerăbdare.

Aceste fenomene ating un maxim în 1-2 zile şi se estompează treptat în 3-4 săptămâni de la întreruperea fumatului. Dorinţa de fumat şi foamea pot persista perioade îndelungate.

Fumatul reprezintă un comportament complex care se infiltrează în viaţa de zi cu zi şi care este motivat de fumător prin stresul cotidian, care este diminuat de drog.

Unele trăsături personale, cum sunt nivelul de educaţie, gradul de apreciere a performanţelor proprii, copierea stilului altora, sunt determinante ale consumului de tutun, la fel ca şi acceptarea fumatului în casă, în grupuri de prieteni şi la serviciu, sau normele comunitare, toate influenţând comportamentul fumătorului. Substanţele toxice din fumul de ţigară vor fi prezentate în numărul viitor.

ATENŢIE!

Fumul de ţigară este un aerosol heterogen produs prin arderea incompletă a frunzelor de tutun. Principala cantitate de fum este emisă în timpul expirului, o mică parte fiind emisă între respiraţii la marginea aprinsă a ţigării. Compoziţia fumului este influenţată de tipul de tutun, temperatura de ardere, lungimea ţigării, porozitatea hârtiei, aditivi şi filtru. Temperatura ţigării variază de la 30 gr.C la muştiuc la 900 gr.C la capătul aprins! Concentrarea compuşilor din fum apare pe măsură ce fumul este filtrat de tutunul nears, unele substanţe din tutun trecând neschimbate în fumul de ţigară.

REŢINEŢI!

Aproximativ 92-95% din greutatea totală a fluxului principal de fum este gazoasă, cuprinzând 85% azot, oxigen şi dioxid de carbon, restul de gaze şi particule fiind substanţe de importanţă medicală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu ne scrieti
Citeva cuvinte și despre tratamentul insomniei, dacă va rog?Mulțumesc.
Postat 06 Septembrie 2021, 05:19 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON