URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2021, 10:02

Viitorii jurnaliști, așteptați la Universitatea din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a dat startul înscrierilor la Universitatea din Oradea. Specializarea Jurnalism îşi aşteaptă viitorii studenţi cu un nou plan de învăţământ mai atractiv şi ancorat în cerinţele de pe piaţa muncii. Despre oportunităţile oferite de Specializarea Jurnalism ne oferă mai multe informaţii conferenţiar univ. dr. Gabriela Goudenhooft, Director Departament SPSC (foto).

- Ce aduce nou la Specializarea Jurnalism anul universitar 2021/2022?

Gabriela Goudenhooft profesor universitar- Studenţii care vor începe să studieze anul acesta Jurnalismul vor beneficia de un plan de învăţământ nou, adaptat la cerinţele zilelor noastre. Pe lângă Fundamentele comunicării şi ale mass-media şi alte materii tradiţionale, precum Genurile presei, Presă scrisă, Radio, TV ş.a.m.d., au fost introduse discipline noi, pe care le-am gândit împreună cu studenţii şi cu angajatorii: New media, Comunicare digitală, Globalizare şi digitalizare, Scriere creativă, Antreprenoriat şi management media.

- Care este cifra de şcolarizare?

- Departamentul nostru are două programe de licenţă: Jurnalism şi Ştiinţe politice şi unul de master - Politici Publice Europene.

La Ştiinţe politice sunt 75 de locuri, dintre care 18 locuri bugetate (inclusiv pentru licee din mediul rural), iar la Jurnalism cifra de şcolarizare este de 50 de locuri, dintre care 18 locuri bugetate.

La Politici Publice Europene (masterat) cifra de şcolarizare este de 50 de locuri, dintre care 14 locuri bugetate.

- De ce s-ar înscrie la Jurnalism un tânăr absolvent de liceu?

- Pentru a se forma în domeniul comunicării, dobândind o cultură adecvată şi capacitatea de a utiliza instrumente şi tehnologii de informare şi comunicare atât de necesare lumii în care trăim.

- Ce oportunităţi oferă această specializare?

- Competenţe profesionale, cunoştinţe şi abilităţi din sfera jurnalismului şi a comunicării şi relaţiilor publice, competenţe transversale vizând gândirea critică şi argumentarea, tehnici de muncă în echipe multidisciplinare, adaptarea la diverse cerinţe şi rigori din medii variate.

Studenţii vor interacţiona cu "viaţa de jurnalist" nu doar în mod indirect prin intermediul cursurilor, dar şi prin ateliere de lucru şi de creaţie, prin seminarii aplicative şi muncă de teren, prin stagii de practică în redacţiile ziarelor, participări la evenimente locale pe care vor învăţa să le prelucreze mediatic.

Studenţii vor putea beneficia de mobilităţi şi burse Erasmus în Universităţi din străinătate, unde vor urma cursuri şi seminarii, finalizate prin examene care vor fi recunoscute prin sistemul ECTS, cu finanţare de la Uniunea Europeană.

- La finalul a trei ani de studii de licenţă, absolvenţii ce oportunităţi au pe piaţa muncii?

- Absolvenţii programului Jurnalism îşi găsesc locuri de muncă în redacţiile unor cotidiene, radiouri şi televiziuni locale şi naţionale (Bihoreanul, Jurnalul Bihorean, Crişana, Radio Transilvania, Oradea în direct, Radio Maria, Digi, Antena 1, Look TV, România TV, Prima TV - sunt exemple de instituţii media cu care colaborează absolvenţii noştri), dar ei pot lucra şi ca purtători de cuvânt în administraţiile locale şi centrale sau ca specialişti în comunicare şi relaţii publice la companii private, partide politice, ONG-uri etc. Aşadar teama că Jurnalismul nu mai este la modă şi că presa scrisă a intrat într-un con de umbră nu este justificată. Jurnalistul, martorul atent la ce se întâmplă în lume şi capabil nu doar să folosească un pix sau un calculator, ci să o facă responsabil şi profesionist, va fi întotdeauna necesar pe orice piaţă.

- Ce înseamnă să fii student la Jurnalism, în afara orelor de curs?

- Înseamnă să te bucuri de viaţă într-un oraş modern şi frumos cum este Oradea, să guşti atmosfera specială a studenţiei combinând cultura: teatru, concerte ale Filarmonicii, muzee, expoziţii cu mijloacele de relaxare specifice vârstei şi gusturilor: ştranduri, cafenele, cluburi, excursii şi multe altele pe care studenţii noştri le-ar putea descrie mai bine. Specificul ar fi tocmai în faptul că studenţii la Jurnalism ar putea descrie şi scrie mai bine decât alţii ceea ce se întâmplă în lumea noastră; iar această abilitate de a descrie mai bine şi mai profesionist ce se întâmplă este tocmai esenţa jurnalismului!

- În ce priveşte dotările, ce noutăţi aduce anul universitar 2021/2022?

- Departamentul va beneficia începând din toamna anului 2021 de noi săli în campusul II al Universităţii.

- Perioada de înscriere 5 - 26 iulie 2021;

- Confirmarea locurilor obţinute 26 - 30 iulie 2021;

Pentru studiile de Licenţă, Ştiinţe Politice sau Ştiinţele Comunicării, admiterea se face pe baza notelor obţinute la examenul de Bacalaureat.

La admiterea pentru Master Politici Publice Europene contează, în proporţie de 75%, media obţinută la examenul de Licenţă şi, 25%, planul de cercetare propus. Mai multe informaţii: Irispsc.uoradea.ro/ro/admitere/licenta.

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON