URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 22 IANUARIE 2022
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După cum ne-a explicat Primăria noua modalitate de taxare a maşinilor parcate în centrul Oradiei, eu am reţinut următoarele: pe parcările roşii parchează exclusiv maşinile roşii, pe parcările galbene, maşinile galbene, pe cele albe - maşinile albe, iar maşinile de restul culorilor sunt obligate să parcheze în parcările subterane şi supraterane.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
În timp ce românii "se râd" că ar merita o zi liberă ca să dezbată cazul Djokovic, chestiunea energiei ticăie ca o bombă, atât de eficientă încât poate tranşa noul război rece dintre fosta URSS şi NATO, la doi paşi de noi. Acribia şi competenţa cu care "analizăm" situaţia de la antipozi nu ne scuteşte, însă, de facturi la gaz şi electricitate, pentru a căror rezolvare, ce să vezi, nu avem nici minuţie, nici pricepere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Spitalele Judeţean şi Municipal din Oradea fuzionează, în scopul oferirii unor servicii medicale mai bune şi folosirii mai eficiente a fondurilor publice. Cum vi se pare decizia?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În contextul în care în ţara noastră se petrec numeroase accidente rutiere soldate cu consecinţe tragice, guvernanţii noştri încearcă să îi determine pe conducătorii auto să fie mai atenţi în trafic, pentru a reuşi să evite astfel de evenimente nedorite printr-o atenţie sporită şi o conduită cu caracter preventiv.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Refluxul gastroesofagian constă în reîntoarcerea conţinutului gastric sau duodenal în esofag şi reprezintă, probabil, cea mai frecventă afecţiune digestivă. Cauza cea mai importantă este insuficienta contracţie a sfincterului esofagian inferior (un "inel" muscular care închide esofagul inferior, nepermiţând alimentelor în curs de prelucrare din stomac să ajungă în esofag şi chiar în cavitatea bucală).
02 Septembrie 2021, 13:15

Dosarul Electronic Național (II). Actele transmise de la cetățeni către instanță

Dosarul Electronic Național (II). Actele transmise de la cetățeni către instanță (Sursa foto: Pixabay.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dincolo de vizualizarea actelor dintr-un dosar aflat pe rolul unei instanţe, Dosarul Electronic Naţional implică şi posibilitatea pentru cetăţeni de a trimite acte către instanţe, în format scanat, evitând risipă de timp şi bani cu multiplicarea documentelor în format fizic.

Din această perspectivă, în procesul de modificare a codurilor de procedură se intenţionează a se propune anumite reguli noi, cu valoare de principiu.

Astfel, nu este necesară, cel puţin în prima etapă, semnarea electronică a documentelor (cu excepţia instituţiilor publice). Această idee se bazează pe faptul că actualmente în România, inclusiv în rândul avocaţilor, există mari reticenţe cu privire la adoptarea semnăturii electronice. Pe de altă parte, trimiterea cererilor scanate a fost utilizată pe larg în practica judiciară, fără a se identifica consecinţe negative majore.

În contextul în care suntem la începutul digitalizării, o discuţie cu privire la obligativitatea semnăturii electronice cred că nu poate avea loc decât peste câţiva ani, la momentul în care cetăţenii se vor fi obişnuit cu utilizarea sistemelor digitale, la acel moment putându-se discuta de alinierea legislaţiei noastre cu cea a unor state unde rigoarea cetăţenilor este de notorietate, cum este cazul Elveţiei sau al Germaniei.

Cererile semnate şi transmise prin mijloace electronice către instanţe (scanate) trebuie să aibă regimul unor cereri semnate în original sau asimilat, asemănător prevederilor din legislaţia procesuală franceză. Doar în cazul în care se contestă autenticitatea documentelor scanate, acestea vor trebui a fi prezentate instanţei pe format de hârtie, similar soluţiei adoptate de legislaţia spaniolă. De asemenea, actele depuse în format electronic (scanate) ar trebui să fie considerate "conforme cu originalul".

Nu în ultimul rând, actele trimise de părţi în format electronic (scanat editabil) vor fi imprimate de instanţe, depuse la dosar şi eventual comunicate celorlalte părţi fără a se percepe costuri de imprimare.

Chiar dacă la o primă vedere s-ar genera costuri pentru instanţă, în realitate economiile făcute de instanţe din comunicarea electronică (fie şi numai cu instituţiile publice) acoperă cu prisosinţă aceste costuri minime şi încurajează părţile să utilizeze mijloace digitale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3585 RON
  • 1 EUR = 4.9452 RON
  • 1 HUF = 0.0139 RON