URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Hepatita cronică: Simptome şi tratament
De ştiut
Hepatita cronică activă autoimună este o afecţiune caracterizată printr-un proces necrotic şi inflamator continuu cu evoluţie spre ciroză şi insuficienţă hepatică. Leziunile hepatice progresive sunt rezultatul unui atac imunologic asupra celulelor hepatice. Predispoziţia către autoimunitate este în general moştenită în majoritatea cazurilor, iar specificitatea hepatică a acestor leziuni este declanşată de factori chimici sau virali (se cunosc cazuri de hepatită acută virală A sau B, aparent cu evoluţie bună, care evoluează spre hepatită cronică activă autoimună, probabil datorită predispoziţiei genetice).
22 Ianuarie 2021, 16:45
Hepatita cronică: Ce trebuie să știi despre aceste afecțiuni
De ştiut
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică. Şi hepatitele cronice C fără complicaţii şi cu evoluţie stabilă pot merge spre ciroză.
16 Ianuarie 2021, 15:02
Ministerele. Organizare și funcționare
De ştiut
Potrivit Codului administrativ, ministerele se aprobă de către Parlament, prin acordarea votului de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, în procedura de învestitură. Ministerele se organizează şi funcţionează numai în subordinea Guvernului, potrivit prevederilor Constituţiei și codului administrativ.
15 Ianuarie 2021, 19:28
Prevenirea hepatitei B: Vaccinarea, singura modalitate de prevenire eficientă
De ştiut
Hepatita B este o boală gravă care poate evolua spre fibroză, ciroză sau cancer hepatic. Prevenția hepatitei B se face prin vaccinare. Cu toată polemica din mass-media, vaccinarea este singura modalitate de prevenire eficientă a hepatitei B. Din 1 ianuarie 2018 în Franța este obligatorie vaccinarea contra hepatitei B a copiilor născuți după această dată. De asemenea este necesară vaccinarea tuturor copiilor și adolescenților de până la 16 ani care nu au fost vaccinați anterior.
02 Ianuarie 2021, 17:16
Statul, învins de Șoșoacă
De ştiut
În a doua parte a lunii mai, încheiam un articol în care prezentam reglementarea neinspirată şi neprofesionistă a purtării măştii în România, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarea propoziţie: "Cum vrei tu, Stat Român, să fii respectat, dacă acesta este respectul pe care îl acorzi atât cetăţenilor, cât şi propriilor tăi funcţionari?".
31 Decembrie 2020, 14:01
Afecțiunile ficatului: hepatita cronică. Ce trebuie să știi
De ştiut
Sub denumirea de hepatită cronică sunt cuprinse o serie de afecţiuni ale ficatului cu cauze şi grade de severitate diferite, care au ca punct comun faptul că procesul inflamator şi necrotic durează cel puţin 6 luni. Formele uşoare nu progresează sau pot progresa lent, iar formele severe sunt asociate cu cicatrizări ale ţesutului hepatic, cu formarea altui tip de structură a acestuia care pot evolua spre ciroză hepatică.
26 Decembrie 2020, 12:49
Parlamentul V. Învestirea noului Guvern
De ştiut
Odată cu desfăşurarea alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în exerciţiu încetează. Chiar dacă prim-ministrul şi-a depus mandatul în urma rezultatelor la alegeri, este important de precizat faptul că încetarea mandatului întregului guvern era o chestiune de câteva zile, deoarece Constituţia prevede că Guvernul îşi exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale.
22 Decembrie 2020, 17:00
Trichineloza: Atenție la carnea pe care o mâncați!
De ştiut
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).
19 Decembrie 2020, 19:00
Ridicarea autoturismelor de pe domeniul public
De ştiut
După aproape patru ani de la reglementarea unitară a procedurii ridicării autoturismelor staţionate nelegal prin Hotărârea Guvernului nr. 965/2016, emisă în urma Deciziei 9/2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, "organele" conducătoare ale poporului român şi-au dat brusc seama că nu pot ridica maşinile care sunt staţionate în afara drumului public.
19 Decembrie 2020, 13:35
Parlamentul IV. Legiferarea
De ştiut
La finalul alegerilor parlamentare este important să arătăm modul de legiferare în Parlamentul României. Astfel, Parlamentul adoptă legi constituţionale, legi organice şi legi ordinare. Legile constituţionale sunt cele de revizuire a Constituţiei. Prin lege organică se reglementează anumite materii mai importante prevăzute în constituţie.
13 Decembrie 2020, 18:40
Medic: Măsurile recente anti Covid-19 din Franța
De ştiut
În ziua de 3 decembrie au fost confirmate 12.696 cazuri noi de Covid 19, cu o scădere de 9,7% faţă de 2 decembrie; în secţiile de reanimare s-au internat 184 de pacienţi, iar rata de pozitivare a fost de 10,7% (adică numărul de noi cazuri pozitive raportat la numărul total de persoane testate pentru prima oară în aceeaşi perioadă, în cazul nostru 3 decembrie).
08 Decembrie 2020, 14:00
Hipotermia: De ce trebuie să te ferești de frig
De ştiut
Leziunile locale datorate frigului determină fenomene ce afectează celulele şi lichidele extracelulare şi fenomene care întrerup funcţionarea ţesuturilor şi integritatea vascularizaţiei (prin efecte indirecte). Când ţesuturile îngheaţă, apar cristale de gheaţă care pot produce leziuni ireversibile.
05 Decembrie 2020, 19:25
Parlamentul III. Statutul deputaților și al senatorilor
De ştiut
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi a modului de funcţionare a Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor, ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit prevederilor constituţionale, în exercitarea mandatului, deputaţii şi senatorii sunt în serviciul poporului.
05 Decembrie 2020, 18:40
Parlamentul II. Organizarea
De ştiut
Apropierea alegerilor parlamentare impune cunoaşterea rolului şi modului de funcţionare al Parlamentului, precum şi a statutului parlamentarilor ca reprezentanţi ai cetăţenilor. Potrivit Constituţiei, organizarea şi funcţionarea fiecărei Camere se stabilesc prin regulament propriu. Fiecare Cameră îşi alege un birou permanent.
29 Noiembrie 2020, 17:00
Gripa: Ce trebuie să ştii despre virusul care provoacă boala
De ştiut
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie. Virusurile gripale aparţin familiei Orthomixoviridae, existând 2 genuri, unul care cuprinde virusurile gripale A şi B şi altul care cuprinde virusul gripal C.
28 Noiembrie 2020, 15:32
Decarbonizarea, o soluție la îndemână pentru îndepărtarea calaminei din motorul mașinii
De ştiut
Calamina depusă pe diversele componente ale motorului autoturismului produce o serie de efecte neplăcute: crește consumul de combustibil, motorul nu mai "trage" corespunzător, au loc fluctuații la mersul în ralanti etc. Pentru eliminarea acestor neajunsuri există, însă, și o soluție la îndemână: decarbonizarea. Intervenția se realizează într-o oră, poate fi realizată la domiciliul clientului și nu costă decât 150 lei.
23 Noiembrie 2020, 13:00
Parlamentul: Care este rolul său și care e statutul parlamentarilor
De ştiut
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
21 Noiembrie 2020, 19:15
Vaccinarea antigripală: Ce trebuie să știi pe această temă
De ştiut
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
20 Noiembrie 2020, 18:53
Astmul bronşic. Vezi cum se manifestă această boală!
De ştiut
Astmul bronşic este o afecţiune a căilor respiratorii caracterizată printr-o reactivitate crescută a acestora la o multitudine de stimuli. Clinic se caracterizează prin paroxisme de dispnee (greutate în respiraţie apărută în crize), tuse şi wheezing (respiraţie "şuierătoare"). Boala este episodică, manifestările acute alternând cu perioade asimptomatice. 
14 Noiembrie 2020, 16:20
Răspunderea administrativă a aleşilor locali
De ştiut
Potrivit codului administrativ, aleşii locali răspund, după caz, administrativ, civil sau penal pentru faptele săvârşite în exercitarea atribuţiilor ce le revin. Consilierii locali, respectiv consilierii judeţeni răspund în nume propriu, pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului, precum şi solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte şi pentru hotărârile pe care le-au votat.
13 Noiembrie 2020, 19:07
Virozele respiratorii: Ce trebuie să știi despre simptome și tratament
De ştiut
Virozele respiratorii sunt determinate de foarte multe virusuri (circa 200, aparţinând de 8 genuri diferite, existând posibilitatea ca să se descopere în viitorul apropiat şi altele), responsabile de 2/3 până la 3/4 din cazurile de infecţii respiratorii acute. Marea majoritate a acestor virusuri atacă căile respiratorii superioare, dar pot afecta şi căile respiratorii inferioare, mai ales la copiii mici.
08 Noiembrie 2020, 19:36
Drepturile și obligațiile aleșilor locali II. Obligațiile
De ştiut
Aşa cum arătam şi săptămâna trecută, codul administrativ prevede ce drepturi şi ce obligaţii au consilierii locali şi judeţeni, primarul, viceprimarul şi preşedintele consiliului judeţean. În privinţa obligaţiilor, toţi aleşii locali sunt obligaţi să respecte Constituţia şi legile ţării, precum şi să se supună regulilor de curtoazie şi disciplină şi să nu folosească în cuvântul lor sau în relaţiile cu cetăţenii expresii injurioase, ofensatoare ori calomnioase...
08 Noiembrie 2020, 18:31
Filarioza. Ce este şi cum se tratează
De ştiut
Nematodele sunt viermi cilindrici, simetrici, alungiţi, foarte frecvent întâlniţi liber in natură. Unele specii au evoluat, devenind paraziţi ai plantelor şi animalelor, inclusiv ai omului. Nematodele parazitare de importanţă medicală se clasifică în nematode intestinale (trichinoza, ascaridoza, strongiloidoza, oxiuraza, trichocefaloza) şi tisulare.
31 Octombrie 2020, 18:56
Listerioza: află ce trebuie să știi despre această boală!
De ştiut
În urma identificării unor cazuri de listerioză în Marea Britanie, este bine de ştiut că această afecţiune infecţioasă rară este transmisă de obicei la oameni prin consumul unor alimente contaminate cu Listeria (lapte insuficient pasteurizat, brânză şi alte produse lactate, carne insuficient preparată termic), sau, mai rar, prin contact direct cu alte persoane sau animale infectate. Listerioza afectează cel mai frecvent nou-născuţii, bătânii, gravidele şi persoanele cu un sistem imunitar scăzut.
24 Octombrie 2020, 17:10
Drepturile și obligațiile aleșilor locali I. Drepturile
De ştiut
Codul administrativ prevede ce drepturi și ce obligații au consilierii locali și județeni, primarul, viceprimarul și președintele consiliului județean. Iată care sunt acestea...
21 Octombrie 2020, 16:51
Leptospiroza: Care sunt etapele bolii și cum se manifestă
De ştiut
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt meningita leptospirotică, sindromul hepatorenal, manifestări hemoragice limitate sau grave şi insuficienţa renală.
18 Octombrie 2020, 19:19
Constituirea consiliilor locale
De ştiut
Potrivit codului administrativ, relativ recent intrat în vigoare, consiliul local se constituie în cel mult 60 de zile de la data desfăşurării alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale. Iniţial, mandatele consilierilor locali declaraţi aleşi sunt validate în cel mult 25 de zile de la data desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale de judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă.
16 Octombrie 2020, 19:19
Centrul de tineret The Spot, locul unde te perfecţionezi: Ce cursuri şi activităţi sunt disponibile pentru elevi şi adolescenţi
De ştiut
Centrul de tineret The Spot din Oradea a dat startul programelor de formare de toamnă. Elevii se pot înscrie la cursuri de comunicare în limbile română, engleză şi germană, de robotică şi maşini ori chiar de yoga sau kinetoterapie. În plus, specialiştii centrului vor să demonstreze că muzeele din oraş sunt cu adevărat spaţii de învăţare, aşa că elevii de la mai multe şcoli ţin orele în Casa Darvas - La Roche ori în Muzeul Istoriei Evreilor.
15 Octombrie 2020, 09:41
Leptospiroza: Cum se transmite această boală
De ştiut
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar  mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete...
10 Octombrie 2020, 11:05
Autonomia locală și prefectul
De ştiut
Autonomia locală se caracterizează prin posibilitatea colectivităţilor locale de a-şi alege direct "conducătorii" pe plan local - consiliul local şi judeţean, respectiv primarul şi preşedintele consiliului judeţean. De asemenea, autonomia locală presupune posibilitatea adoptării de către aleşii locali a unor reglementări particulare pentru acea comunitate, cu respectarea legislaţiei naţionale.
05 Octombrie 2020, 17:48
  10 11 12  14  16 17 18  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON