URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Decembrie 2020, 14:01

Statul, învins de Șoșoacă

Statul, învins de Șoșoacă (Foto: Agerpres)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În a doua parte a lunii mai, încheiam un articol în care prezentam reglementarea neinspirată şi neprofesionistă a purtării măştii în România, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarea propoziţie: "Cum vrei tu, Stat Român, să fii respectat, dacă acesta este respectul pe care îl acorzi atât cetăţenilor, cât şi propriilor tăi funcţionari?".

Iată că, la şase luni de atunci, "întorcând acest respect" Statului Român, un senator al României - Diana Şoşoacă - se plimbă lejer fără mască prin plenul camerei superioare a Parlamentului, iar autorităţile nu pot să îl sancţioneze, din cauza modului defectuos în care este conceput actul normativ ce reglementează portul măştii.

Arătam în articolul din luna mai că, potrivit ordinului ministerial, "nu trebuie să poarte mască persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare", şi întrebam, pe bună dreptate: "Dacă nici ministrul Sănătăţii nu e în stare să enumere care sunt aceste boli, oare trebuie să le ştie poliţistul de la colţ de stradă?!".

În practică, până acum acest "mic amănunt" a fost trecut cu vederea, organele - a se citi pulanele - Ministerului Afacerilor Interne făcându-şi cu brio datoria ori de câte ori un cetăţean a avut tupeul să nu poarte corespunzător masca. Să ne amintim numai situaţia tânărului târât la metrou de poliţişti, în primele zile după intrarea în vigoare a ordinului, pentru că nu avea masca ridicată şi peste nas!

Iată, însă, când un senator speculează public greşelile flagrante ale actului normativ, autorităţile publice, în frunte cu prim-ministrul, dau din colt în colţ ca un veritabil Agent 007 (cum mi-l imaginam în primăvară pe nefericitul agent constatator pus să aplice o asemenea lege), descumpănit de inventivitatea adversarului său.

După zile de investigaţii, DSP pare să fi găsit soluţia: adeverinţa Dianei Şoşoacă nu e bună pentru că nu e emisă de medicul de medicina muncii al angajatorului, adică al Senatului. Dar contra-argumentul este unul simplu, de natură a-l scutura încă odată pe 007: la momentul scandalului, doamna în cauză nu era senator (pentru că nu depusese încă jurământul) şi nu avea cum să aibă adeverinţă de la "viitorul" angajator. Şi circul poate continua...

Toate acestea trebuie să fie o "lecţie" pentru Statul Român, care trebuie să înţeleagă că principalul său rol este de a emite acte normative clare, care să poată fi aplicate de autorităţi şi respectate de către cetăţenii săi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Uite ca e buna avocata sa ii invete pe guvernanti sa scrie legi bune
Se pate ca o opozitie politica are nevoie de avocati buni.
Postat 31 Decembrie 2020, 17:17 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON