URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Decembrie 2020, 14:01

Statul, învins de Șoșoacă

Statul, învins de Șoșoacă (Foto: Agerpres)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În a doua parte a lunii mai, încheiam un articol în care prezentam reglementarea neinspirată şi neprofesionistă a purtării măştii în România, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Afacerilor Interne, cu următoarea propoziţie: "Cum vrei tu, Stat Român, să fii respectat, dacă acesta este respectul pe care îl acorzi atât cetăţenilor, cât şi propriilor tăi funcţionari?".

Iată că, la şase luni de atunci, "întorcând acest respect" Statului Român, un senator al României - Diana Şoşoacă - se plimbă lejer fără mască prin plenul camerei superioare a Parlamentului, iar autorităţile nu pot să îl sancţioneze, din cauza modului defectuos în care este conceput actul normativ ce reglementează portul măştii.

Arătam în articolul din luna mai că, potrivit ordinului ministerial, "nu trebuie să poarte mască persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare", şi întrebam, pe bună dreptate: "Dacă nici ministrul Sănătăţii nu e în stare să enumere care sunt aceste boli, oare trebuie să le ştie poliţistul de la colţ de stradă?!".

În practică, până acum acest "mic amănunt" a fost trecut cu vederea, organele - a se citi pulanele - Ministerului Afacerilor Interne făcându-şi cu brio datoria ori de câte ori un cetăţean a avut tupeul să nu poarte corespunzător masca. Să ne amintim numai situaţia tânărului târât la metrou de poliţişti, în primele zile după intrarea în vigoare a ordinului, pentru că nu avea masca ridicată şi peste nas!

Iată, însă, când un senator speculează public greşelile flagrante ale actului normativ, autorităţile publice, în frunte cu prim-ministrul, dau din colt în colţ ca un veritabil Agent 007 (cum mi-l imaginam în primăvară pe nefericitul agent constatator pus să aplice o asemenea lege), descumpănit de inventivitatea adversarului său.

După zile de investigaţii, DSP pare să fi găsit soluţia: adeverinţa Dianei Şoşoacă nu e bună pentru că nu e emisă de medicul de medicina muncii al angajatorului, adică al Senatului. Dar contra-argumentul este unul simplu, de natură a-l scutura încă odată pe 007: la momentul scandalului, doamna în cauză nu era senator (pentru că nu depusese încă jurământul) şi nu avea cum să aibă adeverinţă de la "viitorul" angajator. Şi circul poate continua...

Toate acestea trebuie să fie o "lecţie" pentru Statul Român, care trebuie să înţeleagă că principalul său rol este de a emite acte normative clare, care să poată fi aplicate de autorităţi şi respectate de către cetăţenii săi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Uite ca e buna avocata sa ii invete pe guvernanti sa scrie legi bune
Se pate ca o opozitie politica are nevoie de avocati buni.
Postat 31 Decembrie 2020, 17:17 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON