URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Noiembrie 2020, 18:53

Vaccinarea antigripală: Ce trebuie să știi pe această temă

Vaccinarea antigripală: Ce trebuie să știi pe această temă (Sursa foto: Stirileprotv.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.

Vaccinurile existente la ora actuală sunt purificate, dar pot determina o serie de reacţii secundare. Circa 5% din cei vaccinaţi pot prezenta subfebrilitate, cefalee sau dureri musculare uşoare la 8 până la 24 de ore după vaccinare; o treime prezintă la locul de inoculare o roşeaţă şi o sensibilitate ce poate persista 1-2 zile.

Vaccinurile sunt preparate pe ouă şi de aceea sunt contraindicate celor alergici la acest aliment sau la carnea de pasăre.

Indicaţiile vaccinării antigripale sunt următoarele: persoanele care prezintă risc crescut pentru complicaţiile gripei, cum sunt cei trecuţi de 65 de ani, cei care necesită tratament medical regulat pentru afecţiuni renale, diabet, hemoglobinopatii sau imunosupresii, persoanele cu afecţiuni cardiovasculare şi pulmonare (inclusiv astmul), cei care locuiesc în cămine sau alte instituţii de tratament; persoanele care îngrijesc pacienţii cu risc crescut sau care intră frecvent în contact cu aceştia vor fi vaccinaţi pentru a reduce riscul transmiterii infecţiei (personalul medico-sanitar); lucrătorii din serviciile comunitare esenţiale (vameşi, pompieri, poliţişti, militari etc.); gravidele, după primul trimestru de sarcină, sau, dacă gravida prezintă un risc crescut de a face complicaţiile gripei, chiar şi în primul trimestru de sarcină.

Atenţie!

Vaccinul se va administra în perioada 1 octombrie-1 decembrie sau în orice sezon, dacă datele epidemiologice indică posibilitatea apariţiei unei epidemii. Este bine de ştiut că nivelul maxim al anticorpilor este atins la 4 săptămâni după vaccinare. Vaccinul trebuie păstrat la temperaturi de 2-8 grade C.

Reţineţi!

Doza uzuală este de o fiolă (0,5 ml), atât la adulţi, cât şi la copii. Vaccinul se administrează intramuscular sau subcutanat profund. La cei cu imunodeficienţe şi la copiii de până la 6 ani care nu au mai fost vaccinaţi în prealabil, sunt recomandate 2 doze la interval de 4 săptămâni. Vaccinul nu determină niciun efect asupra capacităţii de conducere a vehiculelor. Durata imunităţii postvaccinale este de 6 până la 12 luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@CrisDumi
Bine, stim. Esti analfabet functional. Ceva nou?
Postat 21 Noiembrie 2020, 12:53 de sasi
Prostia e cea mai gravă pandemie care se abate adupra planetei.
Azi te vacvinezi, mâine și poimâine stai febril la pat, iar după 6 luni când vine vara ... te pregătești ca după alte 6 luni să o iei de la început, că a trecut efectul promis !?! Nu ar fi mai bine te îndopi cu câteva blistere de D-uri, B-uri, Zn-uri, etc, etc ?!? Sau să te umpli din timp cu cătină, lămâi, etc ?!?
Postat 20 Noiembrie 2020, 22:09 de CrisDumi
Articol inutil cat timp vaccinul e inexistent....
Dupa minciunile guvernantilor ca anul aceata nu vor fi probleme si avem 3 mil de doze... si marmota impacheta inghetata si noi pe 06 dec vom vota aceleasi gunoaie
Postat 20 Noiembrie 2020, 20:11 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON