URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Decembrie 2020, 19:00

Trichineloza: Atenție la carnea pe care o mâncați!

Trichineloza: Atenție la carnea pe care o mâncați! (Sursa foto: Dsp-gorj.centruldecalcul.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).

Omul este o "gazdă" accidentală pentru parazit, trichineloza netransmiţându-se de la om la om. Incubaţia bolii este variabilă, între 2 şi 28 de zile, iar evoluţia se face în 2 etape: perioada intestinală, care durează de obicei o săptămână şi care se caracterizează prin manifestări digestive (greţuri, vărsături, diaree), febră şi, inconstant, edeme ale pleoapelor.

A doua etapă este perioada de diseminare şi de invazie musculară, care durează 20-30 de zile şi în care apar dureri musculare şi articulare, febră mare, dureri de cap şi manifestări alergice (de obicei roşeaţă şi mâncărimi ale pielii). Diagnosticul se face pe baza datelor clinice şi de laborator, iar tratamentul se face numai în spital. Boala este periculoasă, dar se poate preveni prin consumul de carne provenită din surse sigure (carne la care s-a efectuat examenul trichinoscopic, examen de altfel obligatoriu). Când totuşi provenienţa cărnii este incertă, este obligatorie prelucrarea termică sau congelarea.

ATENŢIE!

Procedurile de sărare şi afumare nu distrug complet parazitul, existând riscul de îmbolnăvire. Este de preferat să se evite consumul de carne în stare crudă sau friptă  "în sânge" atât acasă cât şi în unele restaurante. Mare atenţie la consumul de meze-luri şi derivate proaspete, care pot fi deasemenea contaminate.

REŢINEŢI!

Deşi este de preferat consumul de carne din surse autorizate sau după efectuarea examenului trichinoscopic, în cazurile dubioase este suficientă fierberea cărnii timp de 30 de minute la 100 grade Celsius, sau o oră la 80 de grade C (cu condiţia ca în prealabil carnea să fie tăiată în fragmente care să nu depăşească 10 cm în grosime). Parazitul poate fi distrus şi prin congelarea cărnii la -15 grade C timp de 20 de zile, sau la -30 grade C timp de 3 zile (la -38 grade C sterilizarea se face în 40 de minute).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON