Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic (cel mai frecvent carnea de porc, dar şi cea de mistreţ sau de urs).
Omul este o "gazdă" accidentală pentru parazit, trichineloza netransmiţându-se de la om la om. Incubaţia bolii este variabilă, între 2 şi 28 de zile, iar evoluţia se face în 2 etape: perioada intestinală, care durează de obicei o săptămână şi care se caracterizează prin manifestări digestive (greţuri, vărsături, diaree), febră şi, inconstant, edeme ale pleoapelor.
A doua etapă este perioada de diseminare şi de invazie musculară, care durează 20-30 de zile şi în care apar dureri musculare şi articulare, febră mare, dureri de cap şi manifestări alergice (de obicei roşeaţă şi mâncărimi ale pielii). Diagnosticul se face pe baza datelor clinice şi de laborator, iar tratamentul se face numai în spital. Boala este periculoasă, dar se poate preveni prin consumul de carne provenită din surse sigure (carne la care s-a efectuat examenul trichinoscopic, examen de altfel obligatoriu). Când totuşi provenienţa cărnii este incertă, este obligatorie prelucrarea termică sau congelarea.
ATENŢIE!
Procedurile de sărare şi afumare nu distrug complet parazitul, existând riscul de îmbolnăvire. Este de preferat să se evite consumul de carne în stare crudă sau friptă "în sânge" atât acasă cât şi în unele restaurante. Mare atenţie la consumul de meze-luri şi derivate proaspete, care pot fi deasemenea contaminate.
REŢINEŢI!
Deşi este de preferat consumul de carne din surse autorizate sau după efectuarea examenului trichinoscopic, în cazurile dubioase este suficientă fierberea cărnii timp de 30 de minute la 100 grade Celsius, sau o oră la 80 de grade C (cu condiţia ca în prealabil carnea să fie tăiată în fragmente care să nu depăşească 10 cm în grosime). Parazitul poate fi distrus şi prin congelarea cărnii la -15 grade C timp de 20 de zile, sau la -30 grade C timp de 3 zile (la -38 grade C sterilizarea se face în 40 de minute).
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.