URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

De ştiut

Tulburările anxioase: Cum se manifestă și cum se tratează
De ştiut
Izolarea la domiciliu determinată de pandemia de coronavirus poate duce la apariţia unor tulburări psihice sau la o accentuare a celor preexistente. Anxietatea este o stare patologică de nelinişte, de teamă, care apare la multe persoane. Între 5 şi 20% din pacienţii internaţi în spital şi între 4 şi 14% din cei care se adresează medicilor de familie sau celor din policlinică suferă de tulburări anxioase.
09 Aprilie 2020, 11:43
Amenzi iluzorii în starea de urgenţă
De ştiut
În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere. Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.
08 Aprilie 2020, 14:14
Defending Media Freedom: A fost lansată trusa de prim ajutor pentru jurnaliști
De ştiut
Trusa de prim ajutor pentru jurnalişti este un produs online al proiectului Defending Media Freedom, administrat de Freedom House România, având drept scop sprijinirea jurnaliștilor aflaţi în dificultate sau în situaţia de a fi hărţuiţi.
07 Aprilie 2020, 10:40
Episcopia Romano-Catolică de Oradea anunţă cum se vor ţine slujbele de Florii și Paşte
De ştiut
Episcopia Romano-Catolică de Oradea îşi anunţă credincioşii că nu vor putea participa la slujbele de Florii şi Paşte, însă îi invită să ia parte la acestea prin intermediul transmisiunilor în mediul online.
04 Aprilie 2020, 17:11
Gastrita acută: Ce trebuie să faci când ai această afecțiune
De ştiut
Gastrita este o inflamaţie a mucoasei gastrice (învelişul interior al stomacului). Nu se poate vorbi despre gastrită ca despre o boală singulară, ci despre un grup de boli care au în comun modificări la nivelul mucoasei gastrice şi care se dosebesc clinic între ele. Din punct de vedere clinic deosebim gastrita acută şi cea cronică.
03 Aprilie 2020, 11:00
Măsuri speciale înainte de Paști: DSVSA Bihor anunţă că anul acesta se vor putea cumpăra miei direct de la fermieri. Ce condiţii trebuie respectate
De ştiut
Anul acesta, înainte de Paşti, fermierii vor putea sacrifica şi comercializa mieii la ei în ferme, a anunțat marți Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor. Decizia a fost luată în contextul măsurilor impuse de autorități pentru a limita extinderea noului coronavirus. Pe de altă parte, pentru a preveni apariţia cazurilor de toxiinfecţie alimentară din perioada sărbătorilor pascale inspectorii-sanitari vor desfăşura în perioada următoare controale în judeţ, la operatorii economici din sectorul alimentar şi din sectorul creşterii animalelor.
02 Aprilie 2020, 17:19
Cum să n-o luăm razna: Specialiștii ne spun ce să facem ca să depășim cu bine din punct de vedere psihic această perioadă grea
Bihoreanul tipărit
În plină pandemie de coronavirus, specialiştii în sănătate mintală fac recomandări celor închişi în case, pentru a-i ajuta să scape de anxietate şi să rămână lucizi. În această perioadă, spun experţii, e obligatoriu să nu lăsăm viaţa să devină un haos, ci să respectăm o rutină, să evităm avalanşa de ştiri apocaliptice, să facem mişcare şi să vorbim despre ce ne nelinişteşte.
01 Aprilie 2020, 21:30
Când şi în ce condiții poţi ieşi din casă, potrivit Ordonanţelor Militare. Vezi explicaţiile oficiale, inclusiv în ce-i privește pe copii!
De ştiut
Grupul de Comunicare Strategică a publicat, miercuri, o serie de răspunsuri primite la întrebări din partea jurnaliştilor şi cetăţenilor, pentru lămurirea unor situaţii legate de măsurile luate prin Ordonanţele Militare emise până în prezent. În ce condiţii pot ieşi copiii din case, cât de departe poți să mergi ca să ajungi la medic sau la cumpărături, mai pot merge la serviciu persoanele care fac naveta, ce faci dacă îţi expiră ITP-ul sau asigurarea sunt câteva dintre subiectele tratate în material.
01 Aprilie 2020, 20:22
Medicii pot elibera reţete online şi pot acorda consultaţii prin telefon. Cardul de sănătate nu este obligatoriu pe perioada stării de urgenţă
Actual
Măsuri importante, luate de Guvern în şedinţa de luni, valabile pentru perioada stării de urgenţă. Medicii de familie le vor putea trimite pacienţilor reţetele pe mail sau prin alte mijloace electronice şi îi vor putea consulta prin telefon sau online, iar pacienţii vor putea merge cu reţetele la farmacie, fără să mai stea la cozi la cabinetul medicului. De asemenea, obligativitatea utilizării cardului naţional de sănătate se suspendă pe această perioadă.
Guvernul a modificat OUG pentru amânarea plății ratelor: fără dobândă la dobândă la creditele ipotecare, se prelungește perioada pentru solicitări
Actual
Ordonanța de Urgență privind amânarea plății ratelor a fost retrasă, luni, de la publicarea în Monitorul Oficial, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu anunțând modificarea acesteia astfel încât la creditele ipotecare să nu fie aplicată „dobânda la dobândă” pentru lunile în care creditul este amânat. De asemenea, se prelungește perioada pentru depunerea solicitărilor, iar Guvernul dă posibilitatea celor care au restanțe să își plătească datoriile înainte de a solicita amânarea ratelor.
30 Martie 2020, 20:38
Care sunt noile reguli de respectat în România. Vezi aici TEXTUL Ordonanței Militare nr. 4!
Actual
Autoritățile au anunțat duminică seară noi măsuri ce vor fi luate în România, în urma unei noi Ordonanțe militare, cea de-a patra. Documentul cuprinde noi direcții cu privire la vârstnici, plafonarea prețurilor la energie, gaze și carburanți, dar și că persoanele care părăsesc izolarea sau carantina vor intra încă 14 zile în carantină pe cheltuiala lor. Vezi aici textul integral!
Fundația Comunitară Oradea: peste 500.000 de lei s-au strâns în lupta împotriva coronavirusului. Mai e nevoie de donații
De ştiut
Fundația Comunitară Oradea a anunțat, vineri, s-au strâns 521.874 lei prin mobilizarea unor oameni de bine, în lupta cu coronavirusul. „Reprezintă 78% din suma necesară achiziționării echipamentelor identificate împreună cu medicii specialiști din linia întâi ca fiind urgente în lupta cu COVID-19 în județul nostru”, atrag atenția reprezentnații ONG-ului, îndemnând în continuare la donații.
28 Martie 2020, 15:31
Psihologia adunatului de provizii
De ştiut
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
28 Martie 2020, 11:11
Justiția în stare de urgență
De ştiut
Starea de urgență este o situație excepțională care permite luarea unor măsuri ce în mod normal nu ar putea fi adoptate, deoarece restrâng drepturi fundamentale ale cetățenilor români garantate de Constituție. Dacă măsurile de interes general au fost intens popularizate, nu același lucru se poate spune despre măsurile ce vizează funcționarea justiției, măsuri pe care le voi prezenta, succint, în cele ce urmează.
25 Martie 2020, 17:31
Anunţ important al ministrului Finanţelor: Cei care nu-şi pot plăti ratele vor putea cere păsuire de la bănci!
Actual
Anunţ important făcut de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, în contextul crizei economice generate de pandemia de coronavirus – COVIT-19. Acesta a anunţat că Guvernul va adopta joi o Ordonanţă de Urgenţă prin care persoanele şi firmele care nu-şi pot plăti ratele vor putea cere o amânare băncilor de la care au contractat creditele, fără să prezinte vreun document justificativ. "Nu putem să ştergem ratele", a precizat ministrul. Şi BNR a anunţat că a clarificat modul în care băncile şi IFN-urile din România trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul pandemiei cu COVID 19.
25 Martie 2020, 09:42
Program redus la Primărie şi Finanţe. În ce intervale orare sunt deschise ghişeele
De ştiut
În contextul noilor măsuri luate de autorități pentru împiedicarea răspândirii virusului COVID-19, reprezentanții Primăriei Oradea și cei ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor au anunțat că reduc programul de lucru cu publicul.
23 Martie 2020, 17:43
De ce unii oameni nu cred în pandemia actuală
De ştiut
Ca în orice vremuri de restrişte, nici actuala perioadă nu este ferită de cei sceptici. Unii oameni pur şi simplu nu consideră circumstanţele ca fiind serioase şi au propriile lor teorii despre pandemie. Există cei care cred că situaţia este mult mai lejeră decât este prezentată la televizor şi că măsurile luate de guvernele mondiale sunt exagerate.
23 Martie 2020, 12:05
Ce măsuri contra infecţiei cu COVID-19 au luat autorităţile din Franţa
De ştiut
În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.
21 Martie 2020, 16:50
Codul administrativ: Guvernul II. Atribuții
De ştiut
Codul administrativ reglementează atribuțiile Guvernului în calitatea sa de coordonator al puterii executive a statului. Potrivit articolului 25 din Cod, principalele atribuții ale Guvernului sunt: a) iniţiază proiecte de lege şi le transmite către Camera competentă, ca primă Cameră sesizată, şi spre informare către Camera decizională...
20 Martie 2020, 11:11
Crişul Shopping Center - măsuri speciale şi un nou program
De ştiut
În contextul situaţiei actuale, Crişul Shopping Center a decis suspendarea temporară a activităţii nivelurilor 1, 2 şi 3 începând de joi, 19 martie, şi până în data de 5 aprilie 2020, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade în funcţie de evoluţia evenimentelor.
18 Martie 2020, 15:01
Coronavirus: Cum să combatem efectele psihologice ale izolării
De ştiut
Acum că epidemia COVID-19 ne-a ţintuit în apartamente, nu ar strica dezbătut subiectul efectelor psihologice ale izolării. Obişnuiţi cu rutina noastră zilnică şi ruperea ritmului casei cu ieşiri după cumpărături ori întâlniri cu amicii, izolarea forţată poate deveni încet-încet un calvar pentru unii dintre noi. Voi dezbate în acest text câteva lucruri pe care le putem întreprinde pentru a ne face şederea în casă mai plăcută şi departe de efectele negative pe care le poate avea asupra minţii.
18 Martie 2020, 14:11
Constipaţia cronică: ce trebuie să faci dacă te confrunţi cu această afecţiune       
De ştiut
Constipaţia cronică este foarte răspândită în ţările cu standarde ridicate de civilizaţie, 10% din populaţie luând laxative în mod constant. Cauzele cele mai frecvente sunt neglijarea impulsului de defecaţie şi lipsa de iniţiere a acesteia, cu acumularea ulterioară de materii fecale uscate în cantitate mare la nivelul rectului.
17 Martie 2020, 15:31
Distrigaz Vest suspendă temporar relațiile directe cu publicul. Clienții, îndemnați să apeleze la mijloacele online
Advertorial
În contextul măsurilor care au fost luate de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, dar și pentru a ajuta la reducerea răspândirii COVID-19, începând cu 16 martie, în scopul asigurarii sanatatii si securitatii în munca a salariatilor si din grijă pentru sănătatea și siguranța clienților, toate activitățile care presupun contactul direct al angajaților DISTRIGAZ VEST cu publicul vor fi  suspendate temporar în următoarea perioadă, și recomandam clienților să utilizeze canalele alternative de comunicare. 
16 Martie 2020, 10:25
Este sau nu util spirtul sanitar în prevenirea coronavirusului? Ministerul Sănătății aduce clarificări
Actual
În contextul dezbaterilor privind spirtul sanitar – respectiv dacă este sau nu util în combatere coronavirusului, Ministerul Sănătății a anunțat, vineri, că „Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus”.
13 Martie 2020, 20:53
Nu se mai poate divorţa prin acord de mediere. Decizie a Înaltei Curţi
De ştiut
În 24 februarie 2020 a fost publicată în Monitorul Oficial al Românei Decizia nr. 33/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care, în soluţionarea unui recurs în interesul legii promovat de Avocatul Poporului, s-a stabilit - cu caracter obligatoriu - că instanţa de judecată nu poate consfinţi acordul de mediere referitor la înţelegerea părţilor privind desfacerea căsătoriei.
12 Martie 2020, 10:47
Apendicita acută: Simptome și tratament
De ştiut
Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex (cu excepţia perioadei dintre pubertate şi 25 de ani, când apare în 2/3 din cazuri la persoanele de sex masculin). Perforaţia este mai frecventă la copiii mici şi la vârstnici, iar mortalitatea a scăzut constant, ca de altfel şi numărul de cazuri de boală.
07 Martie 2020, 17:09
Codul Administrativ: Guvernul (I). Organizarea
De ştiut
Așa cum am arătat săptămâna trecută, Codul administrativ a trecut testul de neconstituționalitate și rămâne în vigoare, astfel încât voi prezenta, începând de azi, aspectele cele mai importante aduse de acest act normativ. Întrucât subiectul ultimelor săptămâni în mass-media îl reprezintă Guvernul, mă voi referi la principalele reglementări care vizează această instituţie...
06 Martie 2020, 11:35
Cursuri de yoga pentru copii, la Oradea! De ce sunt benefice pentru cei mici
De ştiut
Gimnastică, balet, dans, arte marțiale, fotbal, baschet… sunt multe alegeri disponibile pentru părinți pentru a alege o activitate fizică pentru copiii lor. Ce face yoga diferit? Sau, care sunt beneficiile yoga pentru copii? Ne explică inițiatoarea unor cursuri de yoga pentru copii, disponibile de acum la Oradea.
05 Martie 2020, 15:33
Implantul dentar: Ce se întâmplă când implantul e necesar, dar pacientul nu are suficient os pentru aplicarea lui
De ştiut
Din dorinţa de a evita lucrări de protezare mobilă sau pentru a nu leza dinţii pe care îi mai au, tot mai mulţi pacienţi au nevoie de implanturi dentare. Problema realizării acestora apare atunci când pacientul nu are suficient os pentru a putea fi aplicate implanturile. 
04 Martie 2020, 16:35
Cancerul vezical. Cum este depistat şi cum este tratat
De ştiut
Diagnosticul cancerului vezical se pune pe simptomele clinice (în special hematuria) şi pe examenele urologice specifice: examenul citologic al urinii, evaluarea cistoscopică cu efectuarea de biopsii selectiv tumorale şi ale mucoasei vezicale (prin introducerea unui tub prin uretră până în vezica urinară, tubul fiind prevăzut cu o cameră video, sursă de lumină şi alte anexe necesare unor intervenţii chirurgicale locale, prelevări de ţesuturi pentru biopsii şi tratamente intravezicale), examen radiologic (urografie) şi tomografie computerizată.
29 Februarie 2020, 21:46
  13 14 15  17  19 20 21  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON