URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Martie 2020, 17:31

Justiția în stare de urgență

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După cum se ştie, în 16 martie Preşedintele României a emis Decretul nr. 195/2020 pentru instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României, actul fiind publicat în aceeaşi zi în Monitorul Oficial şi intrând imediat în vigoare.

Starea de urgenţă este o situaţie excepţională care permite luarea unor măsuri ce în mod normal nu ar putea fi adoptate, deoarece restrâng drepturi fundamentale ale cetăţenilor români garantate de Constituţie. Dacă măsurile de interes general au fost intens popularizate, nu acelaşi lucru se poate spune despre măsurile ce vizează funcţionarea justiţiei, măsuri pe care le voi prezenta, succint, în cele ce urmează.

În primul rând, trebuie cunoscut faptul că se suspendă de drept toate procesele penale şi civile, cu excepţia celor urgente. Practic, aproape toate procesele se opresc, urmând ca părţile să fie citate pentru noile termene de judecată în termen de 10 zile de la încetarea stării de urgenţă.

În condiţiile în care textul decretului este de o calitate juridică cel puţin îndoielnică, este de remarcat intervenţia promptă a Consiliului Superior al Magistraturii care, chiar cu riscul de a adăuga la decret, a stabilit că se pot face pronunţări în dosarele ale căror pronunţări au fost amânate - în lipsa acestei intervenţii eram într-o situaţie absurdă în care se suspendau dosare în pronunţare, fapt juridic inadmisibil.

Cauzele urgente sunt cele stabilite de Înalta Curte pentru propria competenţă şi de curţile de apel pentru instanţele inferioare. Din nou o inepţie juridică, care permite, de pildă, ca acelaşi tip de cauză să fie urgentă la Constanţa şi suspendată la Suceava!

Pe de altă parte, se întrerup toate termenele care vizează declararea căilor de atac, atât în materie civilă cât şi în materie penală (cu excepţia cauzelor urgente), urmând ca noi termene să curgă de la data încetării stării de urgenţă. De asemenea, se suspendă cursul prescripţiei răspunderii penale în dosarele penale suspendate de drept.

Din nou CSM a intervenit prompt, înlăturând un vid legislativ, şi a stabilit că se pot face comunicări de acte pe perioada stării de urgenţă - în această situaţie termenele nu vor curge de la data comunicării, ci de la încetarea stării de urgenţă.

De asemenea, CSM a stabilit că se suspendă şi procedura scrisă în procesele civile, respectiv regularizarea cererilor şi comunicarea întâmpinărilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON