URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2020, 20:53

Este sau nu util spirtul sanitar în prevenirea coronavirusului? Ministerul Sănătății aduce clarificări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul dezbaterilor privind spirtul sanitar – respectiv dacă este sau nu util în combatere coronavirusului, Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că "Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecţiei cu coronavirus".

 "Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent. (...) Alcoolul sanitar este inclus în registrul naţional al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020", se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii subliniază însă că, "pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde (cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din "Deşteaptă-te române!") sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%)".

Specialiştii atrag, însă, atenţia că "produsul este destinat exclusiv uzului extern, a nu se consuma".

Precizările au loc în contextul în care în spaţiul public au apărut tot mai multe voci care au susținut că "spirtul medicinal nu are efect biocid" şi "nu distruge coronavirusul".

Între alţii, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a declarat miercuri seară, pentru HotNews.ro, că spirtul medicinal nu este bun ca dezinfectant pentru coronavirus, ci trebuie folosite substanţe pe bază de alcool care sunt biocide.

De asemenea, substanţele pe bază de clor sunt active pentru COVID-19, a precizat el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu..
Alcoolul deschide celulele pielii!Microbii pot intra mai usor...!Sapun si apa fratilor,mai sunt si citeva geluri fara alcool si clor...!
Postat 16 Martie 2020, 04:17 de grigore
Normal că-i bun.
Dezinfectează și curăță, ia jegu de pe întrerupătoare, clanțe, repartitoare, mânere, balustrade. Secretu îi să nu folosești o cârpă îmbibată la toată locuința, muți jegu dintr-un loc în altu. Bun și la telefoane, se pune pe vată și se freacă, inclusiv în găuri cu un bețișor. Dacă asta elimină virusu nu știe nimeni cu certitudine, dar stârpește jegu!
Postat 14 Martie 2020, 06:30 de oradeaveche
PCR transpartinic. Ep: O metodă de prevenție a Coronavirus-ului (și nu numai) în spații închise. Sugestie
I. ”Între alții, Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, a declarat miercuri seară, pentru HotNews.ro, că spirtul medicinal nu este bun ca dezinfectant pentru coronavirus, ci trebuie folosite substanțe pe bază de alcool care sunt biocide.” 1. Pentru unii mari specialiști, este normal ca spirtul medicinal, nediluat, nu este un bun dezinfectant. Este prea ieftin! 2. O întrebare decentă pentru factorii de decizie pe linie de sănătate publică: Ce măsuri concrete economice și eficiente pentru dezinfecția aerului din spații ca: spații de producție închise, cantine, vestiare, săli de așteptare, săli de spectacole, amfiteatre, vestiare, spații comerciale, săli de clasă/curs, birouri aţi propus? 1. De dispozitive de dezinfecție a aerului cu flux concentrat de radiație UV-C (lungime de undă 100÷280nm), respectiv despre aparate, ca cele fabricate la Urziceni (ex: MidasAnAir 12015, sau MidasAnAir 3040) ați auzit? P.S. Comentariu demn și de atenția: agenților economici de pe platformele industriale orădene, ISJ Bihor, DSP Bihor, UO ş.a.
Postat 13 Martie 2020, 23:33 de stefan
CrisDumi
Probabil tu pe Mona o folosești oral și intravenos.
Postat 13 Martie 2020, 21:53 de Sandu2100
Este foarte bun ... mai ales pentru unii liberali din fruntea țării !?!
O condiție însă. Să-l utilizeze în regim intern pentru că, la ei nu-i de uz extern cum scrie pe etichetă !?!
Postat 13 Martie 2020, 21:45 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON