URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2020, 16:50

Ce măsuri contra infecţiei cu COVID-19 au luat autorităţile din Franţa

Ce măsuri contra infecţiei cu COVID-19 au luat autorităţile din Franţa sursa foto: rfi.fr
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu data de 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.

Formularul este obţinut şi descărcat de pe site-ul guvernamental şi este valabil o singură zi. Documentul cuprinde numele şi prenumele persoanei, adresa şi motivul deplasării: la  locul de muncă (în aceasta situaţie exista şi un alt formular eliberat de angajator şi de asemenea descărcat de pe site-ul guvernamental), la cumpărături, pentru motive de sănătate, pentru asistenţa persoanelor vulnerabile sau a copiilor.

Regulile sunt aceleaşi că peste tot, cetăţenii fiind rugaţi pe cât posibil să rămână acasă, să se spele regulat pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde sau cu gelurile dezinfectante pe baza de alcool, dacă sunt răciţi să tuşească şi/sau să strănute doar în batiste de unică folosinţă, sau în lipsa acestora la încheietura cotului, să se salute fără strângerea mâinilor şi fără să se îmbrăţişeze, să păstreze o distanţă de minimum un metru între ei.

În caz de tuse şi febră, oamenii trebuie să poarte masca, să evite contactul cu alte persoane şi să apeleze telefonic medicul de familie. Acesta îl poate consulta prin telefon sau la cabinet. Dacă simptomele sunt grave (dificultăţi respiratorii importante), bolnavul va apela direct serviciul de urgenţă sau va fi dirijat de către medic spre un centru specializat.

Există de asemenea un serviciu de teleconsultanţă prin care angajatorii pot declara că unele categorii de salariaţi fără posibilitate de telemuncă să rămână la domiciliu. Aceste persoane sunt: femeile însărcinate, cei care prezintă boli respiratorii cronice (astm, bronşită cronică obstructivă, insuficienţă respiratorie cronică), mucoviscidoză, cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, boli cardiace, sechele de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, insuficienţă renală cronică sub dializă, diabet şi boli hepatice cronice.

Franţa fiind în stadiul 3 al epidemiei, medicul de familie este cel care acordă consultaţii pacienţilor cu simptome gripale. În a doua zi de la consultaţia iniţială, pacientul va fi văzut de asistentul sau asistenta medicală (în Franţa, asistenţii medicali sunt organizaţi în cabinete ca medicii de familie, profesiunea de asistent fiind liberală). În a 7-a şi 10-a zi va fi revăzut de medicul de familie (aceasta fiind perioada de potenţială agravare), iar în a 14-a zi va fi revăzut de asistent şi declarat vindecat, în situaţiile în care evoluţia este benignă. Daca simptomatologia se agravează, pacientul va fi dirijat spre centrele specializate specificate pentru fiecare departament teritorial.

Toate serviciile sunt informatizate, atât pentru medici cât şi pentru celelalte cadre medicale şi pentru pacienţi.

Ceea ce trebuie să ştim cu toţii este că acest virus este nou, tabloul clinic al bolii se "scrie" acum, tratamentul etiologic şi vaccinul sunt în curs de cercetare şi că singura posibilitate de a ne feri este cea de limitare a circulaţiei virusului prin evitarea contactului cu alte persoane.

Măsurile sunt extreme, într-o situaţie extremă. Specialiştii estimează o încetinire a propagării virusului o dată cu venirea sezonului cald, dar şi o creştere în emisfera sudică, odată cu apariţia temperaturilor mai scăzute. Studiile sunt comparate cu datele epidemiologice privind gripa.

Până atunci, va trebui să suportăm măsurile de austeritate şi să ne protejăm pe noi, familia noastră, pe cei în vârstă, pe cei neajutoraţi, pe cei singuri şi, nu în ultimul rând pe cei care ne tratează (medicii, asistentele, personalul sanitar din cabinete şi spitale).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON