URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
21 Martie 2020, 16:50

Ce măsuri contra infecţiei cu COVID-19 au luat autorităţile din Franţa

Ce măsuri contra infecţiei cu COVID-19 au luat autorităţile din Franţa sursa foto: rfi.fr
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu data de 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.

Formularul este obţinut şi descărcat de pe site-ul guvernamental şi este valabil o singură zi. Documentul cuprinde numele şi prenumele persoanei, adresa şi motivul deplasării: la  locul de muncă (în aceasta situaţie exista şi un alt formular eliberat de angajator şi de asemenea descărcat de pe site-ul guvernamental), la cumpărături, pentru motive de sănătate, pentru asistenţa persoanelor vulnerabile sau a copiilor.

Regulile sunt aceleaşi că peste tot, cetăţenii fiind rugaţi pe cât posibil să rămână acasă, să se spele regulat pe mâini cu apă şi săpun minimum 20 de secunde sau cu gelurile dezinfectante pe baza de alcool, dacă sunt răciţi să tuşească şi/sau să strănute doar în batiste de unică folosinţă, sau în lipsa acestora la încheietura cotului, să se salute fără strângerea mâinilor şi fără să se îmbrăţişeze, să păstreze o distanţă de minimum un metru între ei.

În caz de tuse şi febră, oamenii trebuie să poarte masca, să evite contactul cu alte persoane şi să apeleze telefonic medicul de familie. Acesta îl poate consulta prin telefon sau la cabinet. Dacă simptomele sunt grave (dificultăţi respiratorii importante), bolnavul va apela direct serviciul de urgenţă sau va fi dirijat de către medic spre un centru specializat.

Există de asemenea un serviciu de teleconsultanţă prin care angajatorii pot declara că unele categorii de salariaţi fără posibilitate de telemuncă să rămână la domiciliu. Aceste persoane sunt: femeile însărcinate, cei care prezintă boli respiratorii cronice (astm, bronşită cronică obstructivă, insuficienţă respiratorie cronică), mucoviscidoză, cardiopatie ischemică, insuficienţă cardiacă, boli cardiace, sechele de accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, insuficienţă renală cronică sub dializă, diabet şi boli hepatice cronice.

Franţa fiind în stadiul 3 al epidemiei, medicul de familie este cel care acordă consultaţii pacienţilor cu simptome gripale. În a doua zi de la consultaţia iniţială, pacientul va fi văzut de asistentul sau asistenta medicală (în Franţa, asistenţii medicali sunt organizaţi în cabinete ca medicii de familie, profesiunea de asistent fiind liberală). În a 7-a şi 10-a zi va fi revăzut de medicul de familie (aceasta fiind perioada de potenţială agravare), iar în a 14-a zi va fi revăzut de asistent şi declarat vindecat, în situaţiile în care evoluţia este benignă. Daca simptomatologia se agravează, pacientul va fi dirijat spre centrele specializate specificate pentru fiecare departament teritorial.

Toate serviciile sunt informatizate, atât pentru medici cât şi pentru celelalte cadre medicale şi pentru pacienţi.

Ceea ce trebuie să ştim cu toţii este că acest virus este nou, tabloul clinic al bolii se "scrie" acum, tratamentul etiologic şi vaccinul sunt în curs de cercetare şi că singura posibilitate de a ne feri este cea de limitare a circulaţiei virusului prin evitarea contactului cu alte persoane.

Măsurile sunt extreme, într-o situaţie extremă. Specialiştii estimează o încetinire a propagării virusului o dată cu venirea sezonului cald, dar şi o creştere în emisfera sudică, odată cu apariţia temperaturilor mai scăzute. Studiile sunt comparate cu datele epidemiologice privind gripa.

Până atunci, va trebui să suportăm măsurile de austeritate şi să ne protejăm pe noi, familia noastră, pe cei în vârstă, pe cei neajutoraţi, pe cei singuri şi, nu în ultimul rând pe cei care ne tratează (medicii, asistentele, personalul sanitar din cabinete şi spitale).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON