URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2020, 14:14

Amenzi iluzorii în starea de urgenţă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere.

Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.

Din păcate, însă, măsurile dure anunţate de guvernanţi nu îşi vor atinge scopul, din cauza gravelor carenţe ale legii, dintre care voi prezenta doar câteva.

Astfel, dincolo de faptul că nu sunt definite concret încălcările ce pot atrage aplicarea amenzilor la regimul stării de urgenţă, în cazul contravenţiilor comise până la data de 30 martie inclusiv, contravenientul poate achita jumătate din minimumul amenzii (la fel ca în cazul tuturor contravenţiilor din România), adică fix 50 lei (jumătate din limita minimă a amenzii în materia stării de urgenţă de 100 lei).

Probabil, văzând cum se achită aceste sume, guvernanţii au modificat legea, prevăzând că, în cazul contravenţiilor comise după data de 31 martie, contravenienţii au posibilitatea de a achita jumătate din amenda concret stabilită de agentul constatator, în noile limite - de la 2.000 la 20.000 lei.

Cu toate acestea, în toate situaţiile de mai sus, amenda nu poate fi efectiv executată acum. De ce? Foarte simplu. În primul rând, pentru că, potrivit art. 41 din Decretul Preşedintelui României nr. 195/2020 pentru instituirea stării de urgenţă, termenele de decădere nu încep să curgă pe perioada stării de urgenţă. Ca atare, mai pe româneşte, persoanele amendate vor avea la dispoziţie 15 zile de la data încetării stării de urgenţă pentru a decide dacă achită jumătate din amenda aplicată (sau chiar din minimumul amenzii) sau formulează plângere contravenţională.

În al doilea rând, pentru că OUG 34/31 martie 2020 prevede că plângerea nu suspendă executarea sancţiunilor complementare - per a contrario, executarea amenzii, dacă se formulează plângere, este suspendată.

Degeaba statul a prevăzut faptul că amenzile aplicate în stare de urgenţă se fac venit la bugetul de stat şi nu la bugetele locale, atât timp cât nu există niciun mijloc de a constrânge contravenientul să plătească amenda.

Cu speranţa că cetăţenii vor fi civilizaţi şi vor achita benevol amenzile, nu avem altceva de făcut decât să aşteptăm. În casă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Amenzi iluzorii-titluri executorii
Domnu avocat,"amenzile aplicate în stare de urgenţă se fac venit la bugetul de stat şi nu la bugetele locale"? Wow...da ce facem cu bugetele locale,ne bagam picioarele in ele,in dezvoltare? Se aude prin tirg(ma rog,la radio) ca proaspat iesitii din carantina s-au prezentat voluntar la primariile patriei,unde domnii primari au inregistrat sute de cereri de asistenta sociala,hrana,bani,manusi,dezinfectanti. Le-am platit carantina, acuma oprim santierele ca sa-i tinem cu mincare si bautura? Ce-i asta,stat social,unde ne trezim? Alo!...e republica liberala,nu pension.
Postat 08 Aprilie 2020, 22:00 de excalibur
Sunt elemente de nelegalitate care vor anula de drept PV-urile date în conformitate cu ordonanțele militare !?!
Motivul este unul simplu, iar instanțele de judecată vor trebui să țină cont de asta !?! România, prin Klaus Werner Johannis, "guvernul meu" și toate instituțiile "de forță" pe care le subordonează, încalcă grav Constituția țării și drepturile omului. Discriminările au ajuns la ordinea zilei. E vorba de rromi carantinați fără testare medicală, de abordarea nelegală și abuzivă a felului în care se face circulația persoanelor, de tratamentul diferit al persoanelor de peste 65 de ani față de celelalte, de neacordarea unor facilități clare, concrete și cuantificabile pentru susținerea economiei, de crearea unor focare de infecție chiar la nivelul unor unități spitalicești, de nefinanțarea corespunzătoare a sistemului medical, însoțită de neimplicarea sau chiar refuzul de a asigura mecanisme care să asigure echilibrul social între cetățenii acestei țări pe de o parte, respectiv autorități, instituții financiare, bănci și unii agenți economici avantajați prin procedurile simplificate de bunuri. Nerespectarea drepturilor omului și a Constituțiilor țărilor membre U.E. au făcut obiectul unui interviu luat de postul TV al Parlamentului European, președintelui Curții EU de Justiție !?! Sic !?!
Postat 08 Aprilie 2020, 19:43 de CrisDumi
Rupti de realitate
Astia care au gandit amenzile si reatrictiile de circulatie sunt rupti de realitate: au impresia ca o declaratie opreste o pandemia sau ca amenda îi tine pe oameni acasa! GRESIT! Declaratia nu ma pazeste de infectare chiar daca sunt de buna credinta si ies o data pe saptamana pana la supermarket. In schimb un pensionar care abia mai vede sa acrie sau sa citeasca ori un amarat cu scoala putina care inca mai merge la munca dar isi uita declaratia acasa va fi victima sigura. Astept sa vad politisti pe strada care sa ofere o masca oricarui trecator in caz ca nu are.
Postat 08 Aprilie 2020, 15:42 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON